Oskaliber Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 (edytowane) Ostatnio bardzo zasmakowało mi piwo Deszcz w Cisnej browaru Ursa Maior. Chciałbym uwarzyć coś jak najbardziej zbliżonego w domu. Z filmiku promującego piwo możemy dowiedzieć się, że użyto 30% słodu wędzonego, reszta to pale ale z niewielkimi dodatkami słodów karmelowych i palonych. Po kontakcie mailowym udało mi się dowiedzieć, że użyty słód wędzony to Bestmaltz, niestety poznanie więcej szczegółów o zasypie nie wchodzi w grę. Drożdże również pozostają tajemnicą, ale to akurat mniejszy problem. Dla tych co nie pili może przytoczę moją notkę odnośnie smaku jaką sobie przy tym piwie zanotowałem: Smak: Średnio treściwe. Słodowość, umiarkowana wędzonka, minimalny karmel. Na upartego można się też doszukać trochę ale'owych owoców. Wszystko bardzo dobrze zbalansowane. Wędzonka wyraźna ale nie agresywna. Goryczka średnio niska. Finisz lekko wytrawny. Tak więc jeśli ktoś ma jakieś sprawdzone przepisy na piwa tego typu, albo ma jakiś pomysł jak uzyskać takie piwo to będę wdzięczny za pomysły. Tak naprawdę do wykombinowania pozostaje tylko ilość słodów karmelowych i palonych. Drożdże raczej suche, więc jeszcze kwestia S-04 czy US-05? Docelowo piwo ma mieć około 13blg. Edytowane 15 Listopada 2013 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 No dalej, nie wierzę, że nikt nic nie jest w stanie wymyślić To może chociaż receptura na jakiegoś sprawdzonego smoked brown ale, już niekoniecznie będącego klonem czegokolwiek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 24 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 To weź jakieś Brown Ale i zamiast 1 kg pale ale wrzuć wędzony. Nie lubisz eksperymentować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Lubię, ale żeby eksperymentować trzeba mieć jakiś punkt zaczepienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 (edytowane) 13 Blg ? Piłem i nie zwróciłem uwagi na ekstrakt ale faktycznie było cienkie. Dokładnie nie pamiętam smaku bo piłem je w knajpie gdzie między innymi piwami. Założenia startowe przyjąłbym takie: Pale Ale ~70% (w tym można by było pokusić się o kilka procent pszenicy dla piany) Wędzony 20-25% (procent ustawiony pod Weyermanna, nie wiem jak bardzo wędzony jest Bestmaltz) Karmel 5-6% (raczej te >120 EBC) Czekoladowy 2-3% Chmielenie wystarczy na goryczkę jakimś brytyjskim chmielem. Drożdże S-04. Edytowane 27 Listopada 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się