kopyr Opublikowano 18 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 Chciałbym uwarzyć porter bałtycki, 20-22°Blg 18-20L. Nie chcę używać ekstraktów, bo ich po pierwsze nie mam. Z wód wysłodkowych planuję jakieś lekkie monachijskie ciemne. I teraz tak, jedyne co jest pewne to mam 200g słodu palonego z Żywca i na pewno musi on być w zasypie. Piwo ma być dłuuugo leżakowane, stąd planuję je mocne i trochę przechmielone. Widziałbym to tak: pilzneński - 3,5kg monachijski - 3,5kg karmelowy (carahell) - 0,5kg karmelowy ciemny Strzegom - 0,5kg słód palony (z Żywca) - 0,2kg płatki owsiane błyskawiczne 0,4kg Marynka (5-6% a-k) szyszka 100g Zacieranie: 55°C - 10' 62°C - 30' 72°C - 30' Gotowanie: 120' Marynkę wrzucam w 60' Drożdże Munich Lagery gestwa, dużo. Jakieś 200ml. Co o tym sądzicie? W jakiej ilości wody to zacierać? 25l? 30l? Czy dodać jeszcze jakieś barwiące Carafa, palony jęczmień, barwiący Strzegom? Rozumiem, że tylko brzeczkę przednią spuścić, ewentualnie wysładzać tak długo, żeby uzyskać te 18°Blg, z wód wysłodkowych monachijskie ciemne. Czy wystarczy słodu, czy może zwiększyć zasyp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Jak najbardziej da się zrobić portera z samych słodów, trzeba tylko mieć duży gar, 30L raczaj nie wystarczy i pogodzić sie z mniejszą wydajnością - ew. cienkusz możesz wykorzystac na "małe piwko". Poniżej jest przepis na portera którego uwarzyłem, ponad 9 kg ziarna. Zacząłem w 25L wody, wysładzałem 13L. Dostałem ok. 27L 18Blg do gotowania, ostatni cienkusz miał 10 Blg. Recipe Specifications -------------------------- Batch Size: 22.70 L Boil Size: 27.82 L Estimated OG: 20.894 Plato Estimated Color: 68.5 EBC Estimated IBU: 38.5 IBU Brewhouse Efficiency: 70.00 % Boil Time: 90 Minutes Ingredients: ------------ Amount Item Type % or IBU 5.44 kg Munich Malt II (22.0 EBC) Grain 58.18 % 3.17 kg Pilsner (2 Row) Ger (4.0 EBC) Grain 33.90 % 0.23 kg Caramunich? TYPE III (150.0 EBC) Grain 2.46 % 0.23 kg Special B Malt (350.0 EBC) Grain 2.46 % 0.17 kg Carafa Special II (1200.0 EBC) Grain 1.82 % 0.11 kg Czekoladowy ?? (700.0 EBC) Grain 1.18 % 100.00 gm Lublin [3.00 %] (60 min) Hops 35.7 IBU 30.00 gm Lublin [3.00 %] (15 min) Hops 2.9 IBU 1 Pkgs Bohemian Lager (Wyeast Labs #2124) Yeast-Lager Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Medium Body Total Grain Weight: 9.35 kg ---------------------------- Temperature Mash, 1 Step, Medium Body Step Time Name Description Step Temp 60 min Saccharification Add 25.00 L of water at 72.2 C 66.0 C 10 min Mash Out Heat to 75.6 C over 10 min 75.6 C Uwagi: słabo przefermentował, następnym razem będę zacierał bardziej wytrawnie np. 62* 30' i 72* 30' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Duży gar potrzebny. 35l minimum. Już współczuje tego mieszania. P.S. To ma być piwo na którąś rocznicę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Cześć Duży gar potrzebny. 35l minimum. Już współczuje tego mieszania. ostatnio mieszałem 7600 g w 22 l, nie było źle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Cześć Duży gar potrzebny. 35l minimum. Już współczuje tego mieszania. ostatnio mieszałem 7600 g w 22 l, nie było źle To w jakiej ilości wody zacierałeś? 7,6kgx3l= 22,8l wody. Już na początku się nie mieści. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 19 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Gar to nie problem, mam 90-100L, także spoko. Jak najbardziej da się zrobić portera z samych słodów, trzeba tylko mieć duży gar, 30L raczaj nie wystarczy i pogodzić sie z mniejszą wydajnością - ew. cienkusz możesz wykorzystac na "małe piwko". Tak właśnie chcę zrobić. Chciałbym, żeby drugie piwo miało minimum 10°Blg. O ile powinienem zwiększyć zasyp? Poniżej jest przepis na portera którego uwarzyłem, ponad 9 kg ziarna. Zacząłem w 25L wody, wysładzałem 13L. Dostałem ok. 27L 18Blg do gotowania, ostatni cienkusz miał 10 Blg. Rozumiem z tego, że potrzebowałbym większy zasyp. żeby zrobić 2 piwo. To zwiększę może pilsa do 5kg. Co do reszty zasypu, to ciemny karmel będzie robił za Caramunicha, i dorzucę tego Special B i CarafęIII/barwiący. Uwagi: słabo przefermentował, następnym razem będę zacierał bardziej wytrawnie np. 62* 30' i 72* 30' Tak właśnie zamierzam zacierać. Czyli do ilu odferemtował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Cześć ostatnio mieszałem 7600 g w 22 l' date=' nie było źle [/quote']To w jakiej ilości wody zacierałeś? 7,6kgx3l= 22,8l wody. Już na początku się nie mieści. Jacer przeca napisałem że zacierałem w 22l tylko sie nieprecyzyjnie wyraziłem ze chodzi mi o wodę a nie o garnek, sorki ja mam gar 50 l emaliowany i mi sie bez problemu mieści Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Czyli do ilu odferemtował? do 8 Blg, a chciałbym do 4 Co do drugiego piwka (parti-gyle) trudno to wyliczyc. Możesz założyc, ze dostaniesz 10L wysłodzin 10 Blg, dodaj tyle, jak na warkę jeszcze 10 litrów 10 Blg. Ja nie robię piwa z cienkusza, zwykle marnie wychodzi, bo zasyp jest dopasowany do dużego piwa, a roboty prawie tyle samo co ze zwykłym piwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Cześć Czyli do ilu odferemtował? do 8 Blg' date=' a chciałbym do 4[/quote'] Jakis czas temu miałem okazje pić 3 letniego portera od kolegi Mark33 zacieranego w ten sposób: http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=556820&postcount=166 w smaku piwo bardzo słodkie, sam Marek powiedział że popełnił ewidentny bład w zacieraniu. Czyli musi być dłuższa przerwa na alkohol. Z tego co pamietam piwo odfermentowało mu do 6 °Blg - w tym przypadku to co pisze Coder ma sens, takie piwo powino byc głębiej odfermentowane żeby miało dobry smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 19 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 (edytowane) Czyli do ilu odferemtował? do 8 Blg' date=' a chciałbym do 4[/quote'] 8°Blg wg mnie byłoby dopuszczalne, choć celował będę w 6°Blg. 4°Blg to zdecydowanie za głęboko jak na moje preferencje. PS: Tylko chyba przy tak mocno alkoholowym piwie pomiar jest bardziej zaburzony przez alkohol niż normalnie. Może tu leży pies pogrzebany. Co do drugiego piwka (parti-gyle) trudno to wyliczyc. Możesz założyc, ze dostaniesz 10L wysłodzin 10 Blg, dodaj tyle, jak na warkę jeszcze 10 litrów 10 Blg.Ja nie robię piwa z cienkusza, zwykle marnie wychodzi, bo zasyp jest dopasowany do dużego piwa, a roboty prawie tyle samo co ze zwykłym piwem. Roboty może i tyle samo, ale robię w tym samym czasie. A czas, to w przypadku BK, nawet nie pieniądz, czas jest po prostu bezcenny. Edytowane 19 Maja 2009 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Cześć Czyli do ilu odferemtował? do 8 Blg' date=' a chciałbym do 4[/quote'] Jakis czas temu miałem okazje pić 3 letniego portera od kolegi Mark33 zacieranego w ten sposób: http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=556820&postcount=166 w smaku piwo bardzo słodkie, sam Marek powiedział że popełnił ewidentny bład w zacieraniu. Czyli musi być dłuższa przerwa na alkohol. Z tego co pamietam piwo odfermentowało mu do 6 °Blg - w tym przypadku to co pisze Coder ma sens, takie piwo powino byc głębiej odfermentowane żeby miało dobry smak. Mała uwaga: wartość FG może być myląca, można mieć piwo zacierane dość wysoko, które przefermentuje do końca i ma 6 Blg, i jest treściwe, słodowe, ale nie bardzo słodkie, bo dekstryny wiele słodyczy nie mają w sobie. A można mieć piwo zacierane wytrawnie, które też skończy na 6 Blg, ale powinno dojśc do 4 Blg, tylko drożdże nie dały rady. To piwo będzie dużo słodsze, bo zostanie w nim 2 Blg cukrów prostych, dużo słodszych niż dekstryny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Moje portery schodzą do ok 7°Blg , Jeden był 6°Blg. To i tak dobry wynik. Ale gorsze jest to, że nie mogłem poczatkowego uzyskać w okolicach 22°Blg. Ledwie wychodziły powyżej 20°Blg . Przy zacieraniu ponad 9 kg słodów w 25 litrach wody. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się