wojtek_browar Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Witam Planuję budowę piwniczki na wino i piwo. Wymiary ok. 2 x 2,5 m. Ściany dwuwarstowe: pierwszą wewnątrz myslę wymurować z pełnej cegły, a po zewnętrznej między cegłą a ścianą ziemi wylać beton zbrojony ze szkłem wodnym. Nie wiem jeszcze jaką głębokość osiągnę. Planuję ok. 2m ale zależy od wód gruntowych. Zejście do piwniczki po schodach betonowych, a przed drzwiami wejściowymi mała studzienka z pompą z wyłacznikiem pływakowym. Uruchamiałaby się w razie napełnienia wodą. Planowana posadzka wewnątrz z kostki granitowej. Oświetlenie raczej świece na świeczniku. Nad sklepieniem z cegły też myślę wylać beton ze zbrojeniem. A całość przykryć 0,5 m ziemi. Tak w skrócie. ma ktoś może doświadczenia w budowie takiej piwniczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 W galerii są zdjęcia. Poszukaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 No nie w galerii ale tu masz jak kolega Janek to zrobił: http://www.piwo.org/topic/7358-piwniczke-buduje/page__hl__%2Bpiwniczke+%2Bbuduje Myślę, że to ci rozjaśni sprawę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Ano właśnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 26 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Z tym ,że kolega Janek miał dom na podwyższeniu. Nie wiem, jak u Ciebie z wodami gruntowymi i płaszczyzną terenu ale ja u siebie jak zagłębie piwniczkę na metr to będę zadowolony. Kolejna istotna sprawa to izolujemy z boków i góry tylko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 26 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Przeworsk jest płaski. można jeździć cały dzień rowerem i się nie pocić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek_browar Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Podoba mi się w tym stylu, ale tylko jedna komora . Co Wy na to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcrac Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Dobre kompedium wiedzy - książka - Piwnice Naturalne (aut. C.Lorenz-Ladener). Powinna Ci rozjaśnić trochę temat. Wielu popełnia błąd i betonuje serce piwniczki, jakim jest klepisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek_browar Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Nie, no wiem o tym, myślę tylko wyłożyć kostką granitową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 (edytowane) Wielu popełnia błąd i betonuje serce piwniczki, jakim jest klepisko. Zaciekawiłeś mnie. Więc jak przykryć izolację przeciwwodną? Leci pkt za tytuł książki. Już posiadam i jutro czytam. Zawsze chciałem mieć działkę ze wzniesieniem, niestety mam płaską jak Rubik i dodatkowo wody gruntowe okresowo mogą sięgać 0,5m do poziomu gruntu. Edytowane 28 Listopada 2013 przez marcin_l85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek_browar Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Wielu popełnia błąd i betonuje serce piwniczki, jakim jest klepisko. Zaciekawiłeś mnie. Więc jak przykryć izolację przeciwwodną? Dookoła piwniczki robimy drenaż. Przed wejściem do piwniczki na jej poziomie robimy studzienkę z pompą i wyłacznikiem pływakowym i problem z głowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Wielu popełnia błąd i betonuje serce piwniczki, jakim jest klepisko. Zaciekawiłeś mnie. Więc jak przykryć izolację przeciwwodną? Dookoła piwniczki robimy drenaż. Przed wejściem do piwniczki na jej poziomie robimy studzienkę z pompą i wyłacznikiem pływakowym i problem z głowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 i wyłacznikiem pływakowym i problem z głowy jeśli wszystko działa jak trzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi