D-bool Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 (edytowane) Jako, że jest to mój pierwszy post na forum www.piwo.org, witam wszystkich forumowiczów. Proszę o krytykę i porady dotyczące przepisu na IPA zaczerpniętego z jednego z zagranicznych serwisów. IPA 16° blg Słody: 5 kg Château Pilzneński lub 5 kg Château Pale Ale - Castle Malting 0,25 kg Cara-amber - Weyermann 0,25 kg Château Crystal – Castle Malting 65-63 °C – 60 min 78°C – 10 min Chmielenie: 15 g Simcoe 60 min – granulat 30 g Simcoe 30 min – granulat 30 g Citra 30 min – granulat 30 g Simcoe 0 min – granulat 30 g Citra 0 min – granulat 30 g Simcoe Dry Hop 7 dni – granulat 30 g Citra Dry Hop 7 dni – granulat Drożdże: Safale US-05 Mam także problem z wyliczeniem IBU, bo program ProMash niestety nie ma chmieli Simcoe i Citra. Pozdrawiam Edytowane 28 Listopada 2013 przez D-bool Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Raczej 16 Blg z tego nie wyjdzie, jeszcze z kilogram jasnego słodu by się przydało. IBU gdzieś wyjdzie koło 80, więc tu powinno być OK. Zacieranie ja zwykle przy jednotemperaturowym przedłużam do 90 min, ale może to zbytek ostrożności. A poza tym IPA to proste piwo i na pewno wyjdzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Dorzuć np. kilo monachijskiego jasnego, będzie mniej wytrawne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D-bool Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 (edytowane) Raczej 16 Blg z tego nie wyjdzie Liczyłem programem ProMash, może masz lepszy sposób ? Zacieranie ja zwykle przy jednotemperaturowym przedłużam do 90 min, ale może to zbytek ostrożności. To może ?: 63-65 °C 70 min 78 °C - 10 min czy: 63-65 °C 60 min 72 °C - 20 min 78 °C - 10 min Edytowane 28 Listopada 2013 przez D-bool Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D-bool Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 @Sławek wyliczyło mi, że to będzie 18.89 blg, to juz będzie Imperial IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Chyba masz 100% wydajność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Wyjdzie nawet więcej niż 18blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 z 6,5 kilo słodu? mi z tego wychodzi 16-17, a wydajność mam niezłą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 z 6,5 kilo słodu? mi z tego wychodzi 16-17, a wydajność mam niezłą. W przepisie kolegi jest 5,5kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D-bool Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Chyba masz 100% wydajność & z 6,5 kilo słodu? mi z tego wychodzi 16-17, a wydajność mam niezłą. Macie rację, w BeerSmith 2 na 20 l wychodzi ok 16 blg (moja receptura + 1 kg słodu monachijskiego ) lub 14 (moja receptura) zakładając 70 % wydajności. Czy Citra lepiej eksponuje się przy słodowych piwach, czy bardziej wytrawnych ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 20 l Chyba że to na 20l, bo wcześnie nie było o tym mowy. Liczyłem to na 15l i dla doświadczonego piwowara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 A dlaczego liczyłeś na 15l ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się