vax50 Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Witam. Piwo to Stout 17,5 Blg Stoi na cichej już 5 miesiecy. Nie mialem możliwosci sie nim zająć wczesniej. Czy będą potrzebne nowe drożdże do refermentacji ? Jeśli tak to jak to zrobić ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Myślę, że jak zasilisz nim kanalizację to zrobisz dużo dobrego sobie i towarzyszom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vax50 Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Nic niepokojącego się z nim nie stało. Żadnej infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 (edytowane) Duży ekstrakt, nic złego się z nim nie powinno stać jeśli dobrze odfermentowało. Kolega trzymał tripla w lodówce 6 miesiący i nic złego mu się nie stało, wręcz przeciwnie. Drożdże chyba jakieś neutralne s-33 albo takie na jakich robiłes to piwo. Edytowane 28 Listopada 2013 przez karczmarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 (edytowane) To butelkuj, granatów na pewno nie będzie (chyba że infa jednak jest, czasem wyłazi przy wyższych temp.) Dodaj świeżej gęstwy do refermentacji, tak z dobrą łychę. Edytowane 28 Listopada 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Powodzenia. Koniecznie napisz co wyszło . Kiedyś testowałem efekty 3 miesięcznej cichej pewnego ale'a, bardzo miłe piwko wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 w temp. pokojowej to już powinien woniać. Kożuszka nie było ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 w temp. pokojowej to już powinien woniać. Kożuszka nie było ?? Skąd pomysł że powinno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Ja swojego pilsnera zabutelkowałem po... prawie 9 miesiącach cichej (większy remont) nie potrzebowałem dodatkowych drożdży. stał w szklanym balonie ponakrywany kocami w temperaturze około 18 stopni i jest dobry.... a z każdą otwartą butelką lepszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Ja podobnie, zabutelkowałem stouta po 4 miesiącach fermentacji. Nie dodawałem drożdży, troszkę tylko mułu z dna zaciągnąłem. Piwko bardzo dobre wyszło, z nagazowaniem również problemu nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 A ja myślałem kiedyś, że mój Milk Stout i cicha około miesiąca to przesada...;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 30 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2013 Myślalem że piwowarzy lub (brekwiciarze) do ktorych jeszcze niestety należe, myślą o tym co im wyjdzie z tego co nastawią jak o kochance, aby się po okresie fermentacji głosnej, cichej, zlaniu do butelek, rzucić się na wytwór swojej pracy jak na wyczekiwaną kochanke. A tu tak! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 30 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2013 Zwykle przyczyną jest nawal pracy i brak wolnej chwili, a tygodnie to lecą jak szalone. U mnie najdłużej to dwa miesiące- świąteczne, ale ono poczeka do kolejnych świąt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vax50 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Witam. Przez te 5 miesięcy cichej stalo cały czas w temperaturze pokojowej. Dodałem drożdże s-33 do refermentacji, Degustacja po ok. 2 tygodniach. Piwo wyszło bardzo dobre, żadnej infekcji. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się