zico Opublikowano 22 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2009 No to teraz do grona tych pechowców co spieprzyli warkę chyba dołączę ja szkoda tylko że już przy pierwszej warce .Uwarzyłem przy pomocy Weny Pale Ale oto skład słód Pale Ale Weyermanni 3,8 kg, - słód Carahell ? Weyermann 0,2 kg, - chmiel goryczkowy Marynka 35 g (granulat), - chmiel aromatyczny Lubelski 25 g (granulat), - dro0d0e Safale US-05 11,5g, robiłem wszystko jak karze prawo .Warka uwarzona we wtorek drożdże dodane w temperaturze 22°C temperatura warki oscylowała w granicach 20°C -21°C zaglądając następnego dnia na działkę (bo tam stoi warka) bulgotało w rurce jak złoto - przykryłem deklem z rurką ponieważ (za namowa kolegi) obawiałem się różnych muszek.Wczoraj zaglądając do kadzi po lekkim otwarciu dekla zobaczyłem ładną piane i poczułem zapach piwa.Dzisiaj zaglądając do kadzi po uchyleniu dekla uderzył mnie w nos ostry kwaskowaty zapach oraz zaobserwowałem brak piany po spróbowaniu nie było czuć jakiegoś kwasu więc poradźcie koledzy i koleżanki co robić , czuy zostawić jeszcze w fermentatorze jeśli tak to na jaki czas .Szkoda pierwszej warki tym bardziej że nabrałem takiej chęci Dori Edit - uszczegółowienie tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 22 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2009 Jeżeli w smaku nie jest kwach to będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zico Opublikowano 22 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2009 a ile mam to potrzymać w fermentatorze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 22 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2009 Zmierz Blg i będzie wiadomo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zico Opublikowano 22 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2009 dzisiaj miałem ok 9 °Blg - 10 °Blg sorry ale tyle tych wiadomości i wgłowie i na forum że mi się kiełbasić zaczyna - bo w międzyczasie jeszcze wędziłem kiełbasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 22 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2009 No to jeszcze musi siedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2009 dzisiaj miałem ok 9 °Blg - 10 °Blg a jakie było początkowe ? Po braku piany można by sądzić że już odfermentowało , ale ten baling Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zico Opublikowano 22 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2009 (edytowane) no właśnie w tym problem że kurna aż wstyd się przyznać ale zapomniałem sprawdzić tak byłem podekscytowany tym pierwszym warzeniem Edytowane 22 Maja 2009 przez zico Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2009 4 kg słodu a ile litrów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zico Opublikowano 22 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2009 wszystkiego jest po nachmieleniu 18,5 l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2009 myślę że blg początkowe było gdześ około 12 , to dziwne że po 2-3 dniach w tej temp. spadło tylko do 9-10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zico Opublikowano 22 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2009 (edytowane) przy jakiej wartości °Blg ma iść w butelki ? Rano będę na działce to sprawdzę jeszcze raz bo mi się tak ręce trzęsły że może coś pomerdałem Edytowane 22 Maja 2009 przez zico Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2009 w butelki jak przestanie fermentować , pomiar mogły zafałszować bąbelki co2 przyklejone go balingomierza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zico Opublikowano 22 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2009 ok dzięki będę cierpliwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 22 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2009 .Dzisiaj zaglądając do kadzi po uchyleniu dekla uderzył mnie w nos ostry kwaskowaty zapach oraz zaobserwowałem brak piany po spróbowaniu nie było czuć jakiegoś kwasu więc poradźcie koledzy i koleżanki co robić , czuy zostawić jeszcze w fermentatorze jeśli tak to na jaki czas .Szkoda pierwszej warki tym bardziej że nabrałem takiej chęci zostaw piwo w spokoju na tydzień, nie otwieraj, nie zaglądaj. za tydzień zmierz blg i spróbuj. jeśli nie będzie kwasu, będzie ok. zaglądaniem i sprawdzaniem tylko możesz napsuć. a smrody w trakcie fermentacji bywają różne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zico Opublikowano 22 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2009 yemu dziękuję i zastosuję się do wskazówek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 22 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2009 ZIKO zrób tak jak radzi YEMU. Nie mierzyłeś na początku - to jest błąd. Drugim błędem może być balingomierz. Sprwadź go na zwykłej wodzie w temp. 20°C powinien wskazywać 0. Tak jak pisał ANTEKS strasznie niskie odfermentowanie po 3 dniach . Tylko spokój może Cię uratować nie panikuj. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zico Opublikowano 22 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2009 wena mam nadzieję że to mój bląd jutro sprawdze balingomierz - dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 23 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 Przy obecnych różnicach temperatur (dzień - noc), fermentacje powinno przeprowadzać się w pomieszczeniu nie reagującym zbytnio na temperature zewnętrzną. W mojej altanie różnice temperatur przekraczają 20 stopni, przy takich wachaniach drożdże odmawiają wspołpracy, dlatego nie prowadze fermentacji na działce. Zico, jeżeli masz na działce podobnie z temperaturą, to może być przyczyna ustania fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zico Opublikowano 23 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 nie na szczęście jak się ustabilizuje to w domku bo jest murowany jest stała w granicach 18°C tak że to nie to .Uspokoił mnie troche kolega Abratek że ten pierwszy strzał co mnie w nos uderzył to CO2i to nic poważnego bo to normalne teraz czekam aż się cicha skończy i do butelek .Raz kozie death jak pisze mój kolega Gonzo z forum wędliniarskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 23 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 No widzisz cierpliwość jest cnotą. Coś z tego będzie. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zico Opublikowano 23 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 wena dzięki za słowa otuchy przydadzą się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zico Opublikowano 25 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 dzisiaj sprawdzałem i brzeczka ma 4°Blg więc zostawiłem jeszcze trochę na cichą fermentację no i czekam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 25 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 Cześć I po panice Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zico Opublikowano 25 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 Cześć I po panice no ale stracha przy d...ie miałem .Wiecie w sumie to pierwszy raz i to od razu zacierane nie brew-kit więc nie dziwcie się że się obs....łem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się