zbynekkk Opublikowano 29 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Ja planuję zwinąć chłodnicę z 12m rury karbowanej 16/12mm: http://www.karbowane...ceg4lrn9dbabs91 Cena w porównaniu z miedzią kusząca Chłodnica będzie chłodzić około 60-70l brzeczki. Tylko zastanawiam się, czy nie za duży przekrój ma ta rura.. większość z Was widzę operuje w zakresie 8-12mm. Myślę że zda egzamin, powiem więcej, będzie lepsza od miedzi i innych. Spróbuj policzyć powierzchnię tej rurki i zwróć uwagę na grubość ścianki, a sam będziesz wiedział że musi być dobrze. Poza tym nadanie tej rurce odpowiedniego kształtu, to żaden problem. Problemem może być tylko odpowiedni sposób jej zakończenia, ale z tym, na "innym" forum, już sobie ludziska poradzili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 29 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Chociaż właściwie rurki miękkie w sklepie są zwinięte w krążek. Wystarczy tylko ją bardziej ścisle zwinąć. Powiem Ci że czasem nawet nie trzeba bardziej zwijać. Ja dostałem w krążku średnicy 25cm - powiem więcej - musiałem ja nawet troszkę rozwinąć. Jutro zrobię fotę mojego wynalazku to wrzucę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 29 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Zależy jaką ma przenikalność ta karbowana rura w stosunku do miedzi,gorsza przewodność więcej wody pójdzie na chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 29 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Materiał z jakiego jest wykonana z pewnością ma gorsze przewodnictwo cieplne od miedzi. Ale ścianka 0,2 zamiast 1mm z pewnością to rekompensuje. Poza tym rozwinięcie powierzchni ścianki rury karbowanej znacznie przewyższy powierzchnię rurki gładkiej. A im większa ta powierzchnia tym sprawniejsze chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdusz Opublikowano 29 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 A mnie cały czas nurtuje pytanie czy w warunkach domowych da się zwinąć chłodnicę z rurki nierdzewnej 8mm lub 10mm, ścianka 1mm ?Cena w pobliskiej hurtowni jet bardzo kusząca < 6PLN/1mb. Napiszcie proszę co o tym sądzicie, czy jest może na to jakiś patent czy w grę wchodzi tylko miedź albo wspomniana wyżej karbowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 29 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 (edytowane) Może i byś dał radę ale przy użyciu dość dużej siły (co wymaga jakiegoś stabilnego obiektu na którym nawijasz) + piasek w rurce. Kiedyś na przystani żeglarskiej gięliśmy taką rurkę ale chyba w 3 osoby (rurka była większa i grubsza) Oczywiście piasek w tym przypadku jest konieczny bo inaczej "złamiesz" rurkę Edytowane 29 Lutego 2012 przez rosek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 29 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Tylko zastanawiam się, czy nie za duży przekrój ma ta rura.. większość z Was widzę operuje w zakresie 8-12mm. Gdybym mógł to kupiłbym 10-12 mm, mam 8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 29 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 A co ósemka jest mało efektywna słabo chłodzi?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 29 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 A mnie cały czas nurtuje pytanie czy w warunkach domowych da się zwinąć chłodnicę z rurki nierdzewnej 8mm lub 10mm, ścianka 1mm ?Cena w pobliskiej hurtowni jet bardzo kusząca < 6PLN/1mb. Napiszcie proszę co o tym sądzicie, czy jest może na to jakiś patent czy w grę wchodzi tylko miedź albo wspomniana wyżej karbowana. Moim zdaniem to się nie uda. Próbowałem zwijać z kolegą rurkę 10mm za ścianką 1mm. Rurka była wypełniona piaskiem kwarcowym. Nie udało się tego zrobić ręcznie. Powstawały załamania. Do tego potrzebna jest tokarka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 29 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 8 mm nie chłodzi dramatycznie długo. W sumie nie mam powodów do narzekań. 20 litrów do 25 stopni załatwiam w 20 minut zużywając ok. 30 litrów wody. A wziąłbym większą średnicę, bo może zmajstrowałbym chłodnicę przeciwbieżną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 29 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Wielu narzeka że nie zrobi chłodnicy przeciwbieżnej bo nie widać co się we wnętrzu z rurką dzieje.Może i ja zrobię taką,pytanie czy taka chłodnica w praktyce jest bardziej wydajna i to się przekłada na mniejsze zużycie wody. A może lepszy wymiennik ciepła na chłodnice ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 29 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Jeśli kiedyś się dorobię, to chyba pójdę w wymiennik, bo podliczając koszty miedzi i węża pewnie będzie podobnie, a ile mniej roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 (edytowane) Ciekawe ile można zaoszczędzić wody przy takiej chłodnicy ?.Wymiennik wymiennikowi nie równy,pytanie które wymienniki warto kupić na co zwrócić szczególną uwagę przy wyborze. Dwadzieścia płyt cena 249zł. Edytowane 1 Marca 2012 przez maxhot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieddro Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 (edytowane) Ciekawe ile można zaoszczędzić wody przy takiej chłodnicy ?. Dwadzieścia płyt cena 249zł. Maxhot, masz tu: http://www.piwo.org/...miennik-ciepla/ Są też minimalnie tańsze: http://allegro.pl/wymiennik-plytowy-20kw-20plyt-1-2-x-3-4-i2174574295.html Edytowane 1 Marca 2012 przez pieddro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Też o takim wymienniku kiedyś myślałem, ale znam dwóch piwowarów co zastosowali a potem z nich zrezygnowali. Jeden z powodu odrobin śruty które dostawały się do środka i tam pozostawały. Drugi nie był z niego zadowolony i zamienił go na chłodnicę przeciwbieżną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Pytanie czy są takie co można rozebrać żeby wyczyścić,raczej to normalne że coś takiego się zdarza nawet wielkim browarom.Chłodnica przeciwbieżna jest wydajniejsza od zanurzeniowej ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 są 2 wersje wymienników - te są spawane miedzią i są nierozbieralne - w przemyśle stosuje się skręcane z płyt i te można rozebrać i umyć. Te lutowane można czyścić chemią albo zanurzające je w roztworze i go co jakiś czas wymieniając, albo puszczając przez nie chemię. co rozumiesz przez wydajniejsza? zużywa mniej wody, działa na takiej samej zasadzie co wymmienik ciepła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Skoro miał bym zainwestować w taki wymiennik to czy ilość zużytej wody potrzebnej do schłodzenia 20 l brzeczki jest mniejsza w stosunku do chłodnicy zanurzeniowej lub przeciwbieżnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaworek Opublikowano 3 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2012 hey. Czy ktoś próbował kiedyś chłodzić brzeczkę suchym lodem ?? temp -78* czy coś takiego chodzi mi np. suchy lód w jakimś pojemniku i to do naszej warki??? i dookoła mieszając co wy na to ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 3 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2012 hey. Czy ktoś próbował kiedyś chłodzić brzeczkę suchym lodem ?? temp -78* czy coś takiego chodzi mi np. suchy lód w jakimś pojemniku i to do naszej warki??? i dookoła mieszając co wy na to ?? Ja kiedyś dodatkowo obniżałem temp. wody chłodzącej(latem do pilsa). Dodatkową chłodnicę umieszczałem w pojemniku z kostkami lodu z solą. Myślę że z powodzeniem można zastąpić mieszaninę lodu z solą na lód suchy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi