JacekKocurek Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Eeeee tam, się nie znasz. To dodatek owoców dzikiej róży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 6 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 To Psia krew upuszczona ze wściekłego wilczura punktualnie o północy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Jad skorpiona wyciśnięty blachą z łodzi podwodnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 7 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 Czerwony barwnik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 7 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 Przeca podałem już składnik to skąd te dalsze dywagacje???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsakic Opublikowano 22 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 (edytowane) Odkopię trochę ten temat. Mam zamiar warzyć Chilli IPA. Zakupiłem Chili suszone Habanero Chocolate (5 szt.), Obawiam się czy nie przesadziłem ponieważ skala Scoville'a powyżej 450.000, chcę aby piwo było ostre ale również pijalne. Teraz mam dylemat dać 5 szt. na 10 minut przed końcem gotowania, może 2 szt. a może 1 szt. zrobi na tyle robotę, że pikantność będzie wyczuwalna. Taka Chipotle stosowana często w piwowarstwie posiada jedynie 5.000 - 8.000 w skali Scoville'a. Edytowane 22 Lutego 2016 przez jsakic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Odkopię trochę ten temat. Mam zamiar warzyć Chilli IPA. Zakupiłem Chili suszone Habanero Chocolate (5 szt.), Obawiam się czy nie przesadziłem ponieważ skala Scoville'a powyżej 450.000, chcę aby piwo było ostre ale również pijalne. Teraz mam dylemat dać 5 szt. na 10 minut przed końcem gotowania, może 2 szt. a może 1 szt. zrobi na tyle robotę, że pikantność będzie wyczuwalna. Taka Chipotle stosowana często w piwowarstwie posiada jedynie 5.000 - 8.000 w skali Scoville'a. Daj dwie Ja kiedyś dałem do Habanero Stouta - 3 Red - 200.000 SV i było na początku na granicy pijalności z czasem się ułożyło. Dużo też zależy od samego piwa, w jednych chilli czuć mocniej w innych mniej Więc to zawsze jest losowe. jsakic 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsakic Opublikowano 22 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 (edytowane) Dzięki Undeath, chyba dam jednak półtora . To będzie Chili Habanero + 100 gram Zeusa, bez chmielenia na cichej. Mam nadzieje, że żona i jej koleżanki będą zadowolone podczas degustacji bo inaczej zostanie tylko dla mnie i kolegów Edytowane 22 Lutego 2016 przez jsakic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 (edytowane) Robiłem też coś podobnego jak Chilli AIPA Tutaj poziom ostrości był dla mnie spoko, ale dla niektórych ludzi znowu za mocne. Dawałem 2x Jalapeno Red i 1x Habanero Red Mam też nową warkę z habanero ale jeszcze leżakuje i trochę to potrwa Edytowane 22 Lutego 2016 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 22 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Daj dwie papryczki habanero na cichą. Mają bardzo unikalny i ciekawy aromat. Z pewnością podkreśla aromat piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldorn Opublikowano 28 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 W którym momencie dodać papryczkę jako przyprawę i czy lepsze może będą same nasionka? NASIONA NIE SĄ OSTRE !!! Mit o ostrości nasion jest tak samo traktowany przez miłośników ostrych papryk, jak w śród piwowarów przepis na piwo w którym najpierw trzeba ważyć ziarno a potem je słodować. Nasiona są ostre tylko powierzchniowo, można to porównać do bułki, którą z wierzchu posmaruje się ostrym sosem, z wierzchu ostra, ale środek ciągle nie jest ostry. Co do samych papryk, to jest ich sporo: http://chilihead.pl/viewtopic.php?f=62&t=1558 Jedne mniej inne bardziej ostre, posiadają różne aromaty. Jest popularna Habanero o specyficznym smaku i sporej ostrości, ale są też odmiany o identycznym smaku i małej ostrości. Jest Fatalii o całkiem innym i ciekawym smaku, Zvonek, Jamaican, Lemon Drop. To tylko kilka odmian które mają różne poziomy ostrości i różnie smakują. W zależności od tego jak chce się mieć ostre piwo i o jak mocnym aromacie, można sobie wybrać jaką i ile papryki dodać. Oczywiście z paprykami tego rodzaju jest o tyle problem, że nie da się ich ot tak kupić. Najlepszym miejscem jest wspomniane forum jesienią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się