bielok Posted May 25, 2009 Share Posted May 25, 2009 Cześć. Przez nieuwagę zostawiłem NaOH na działce, w związku z czym dziś stanąłem przed problemem wyczyszczenia butli 18,9l po fermentacji burzliwej. Ponieważ nie miałem nic innego w domu postanowiłem użyć odplamiacza OXY dostępnego w Biedronce. 4 l ciepłej wody (ok 40°C) + miarka środka wyczyściły mi butlę w 15 minut. Po podwójmym płukaniu zero zapachu wybielacza. Nie wiem jak sprawa może wyglądać z właściwościami dezynfekującymi tego wybielacza. Na opakowaniu pisze: Produkt zawiera m.in: powyżej 30% związek wybielający na bazie aktywnego tlenu. Nie ma nic więcej o składzie prócz informacji że nie zawiera chloru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted May 25, 2009 Author Share Posted May 25, 2009 cześć jeszcze załaczę fotki: butla do czyszczenia: i po 15 minutah: Link to comment Share on other sites More sharing options...
zico Posted May 25, 2009 Share Posted May 25, 2009 no przeciez czysta jest dawaj goraca wode i wypluczesz ( sorry ale polskie znaki dzisiaj skapitulowaly) Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted May 25, 2009 Author Share Posted May 25, 2009 Cześć no przeciez czysta jest dawaj goraca wode i wypluczesz Zico, pisząc czysta - które zdjęcie miałeś na mysli? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted May 25, 2009 Share Posted May 25, 2009 Czy to przypadkiem nie jest coś takiego? http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_percarbonate Znane jako oxiclean. Jeśli tak to po rozpuszczeniu w wodzie uwalniany zostałby nadtlenek wodoru H202 i soda kalcynowana (http://www.piwo.org/forum/t1354-%A6rodki-czyszczace--soda-kalcynowana-.html) Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyfronik Posted June 29, 2009 Share Posted June 29, 2009 Plusik dla Bieloka. To działa. Danstary obkleiły mi ścianki balona, a żywic z angielskich chmieli było 3 razy tyle co zwykle. Dwie miarki Oxy ze stonki zalane wodą, a po kilku godzinach czyściutki fermentor. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted June 29, 2009 Author Share Posted June 29, 2009 heja Ciesze się że nie musiałeś wachlować szczotą czy gąbką Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts