Maser Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Witam serdecznie. Tydzień temu nastawiłem BPA (na T-58) na burzliwą. Nie było mnie przez ten czas w domu. Dziś wróciłem i z rurki wydostaje się zapach zgniłych jaj. Na powierzchni nie widać oznak zakażenia, miejscowe skupiska piany więc burzliwa raczej się zakończyła. Teraz pytanie: przelewać na cichą? Zastanawiam się czy trzymanie dalej w fermentorze z rurką będzie w stanie wyeliminować ten zapach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maser Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Nie szukać kabli miedzianych po szopie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Szukać składników na następną warkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maser Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Aż tak źle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 A na tej warce zamierzałeś zakończyć karierę piwowarską? Ta już w zasadzie jest historią, niewiele już można z nią zrobić poza cicha,butelkowaniem i czekaniem aż się ułoży. I mamy nadzieję, że wszystko jest ok mimo tego zapachu. Może zbyt niska temp fermentacji a może jakieś dziadostwo się przyplątało. Ciężko wróżyć na tym etapie. Alleluja i do przodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maser Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Po prostu gdzieś przeczytałem o tym, że miedź korzystnie wpływa na wyeliminowanie związków siarki Oczywiście na tej warce nie zamierzam poprzestać. Szukam po prostu rozwiązań, które mogą wspomóc proces ulotnienia się tego nieprzyjemnego zapachu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Wrzuć do fermentora na minimum dzień kawałek OCZYSZCZONEGO drutu miedzianego albo rurki miedzianej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maser Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Co myślicie o użyciu pokrywy z rurką fermentacyjną na cichą? Może jakimś cudem ten smród się ulotni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Co myślicie o użyciu pokrywy z rurką fermentacyjną na cichą? Może jakimś cudem ten smród się ulotni. A to Ty chciałeś dać piwo na cichą bez rurki? Słyszałem, że sporo osób, nie daje rurki na burzliwą, ale na cichą to chyba wszyscy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 T-58 chyba tak mają - u mnie było to samo. Miedź pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maser Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Mogą być drobniaki? Nie wiem czy gdzieś mi się coś innego uda znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Drobniaki są z mosiądzu manganowego- stopu miedzi z cynkiem i manganem. Więc przemyśl swoje pytanie jeszcze raz . Na pewno znajdziesz gdzieś w domu kawałek starego, miedzianego, niepotrzebnego kabla... Maser 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Motyw z miedzianym drutem był mi polecany w takich przypadkach. Osobiście stosuję przedłużoną burzliwą lub nachmielnie amerykańcami na cichej, albo jedno i drugie. Dupy nie urywa, ale wypić się da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maser Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Dobra jutro zleję na cichą. Wrócę w czwartek i wtedy w zależności od stanu rzeczy będę kombinował z miedzią. Dzięki za rady:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 A u mnie na Abbey II strasznie dawało jajkami, a potem na cichej zupełnie już tego nie było czuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Maser nie kombinuj daj na cichą jak Ci radzą i na pewno nie będzie tak źle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 A to Ty chciałeś dać piwo na cichą bez rurki? Słyszałem, że sporo osób, nie daje rurki na burzliwą, ale na cichą to chyba wszyscy.Nie wszyscy. stachu68 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Czas umierać, Jejski. Anteks miał rację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 (edytowane) Co myślicie o użyciu pokrywy z rurką fermentacyjną na cichą? Może jakimś cudem ten smród się ulotni. A to Ty chciałeś dać piwo na cichą bez rurki? Słyszałem, że sporo osób, nie daje rurki na burzliwą, ale na cichą to chyba wszyscy. A na co Ci rurka w trakcie fermentacji cichej? Zamykasz fermentor na głucho i czekasz . No dobrą sprawę w trakcie fermentacji burzliwej też nie jest potrzebna, wystarczy lekko rozszczelniony fermentor (nie generalizując oczywiście). Edytowane 9 Grudnia 2013 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 A na co Ci rurka w trakcie fermentacji cichej? Zamykasz fermentor na głucho i czekasz . No dobrą sprawę w trakcie fermentacji burzliwej też nie jest potrzebna, wystarczy lekko rozszczelniony fermentor (nie generalizując oczywiście). Przy wahaniach temperatur z młodego piwa zacznie uwalniać się CO2 i rozszczelni Ci zamknięty na głucho fermentor. Ja zamykam klapę, zadaję rurkę i mam spokój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 w życiu nie zastosowałem rurki na cichej, na burzliwej też rzadko stosuję, ale ja chyba jakiś inny jestem. Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 w życiu nie zastosowałem rurki na cichej, na burzliwej też rzadko stosuję, ale ja chyba jakiś inny jestem. Stary jesteś. Teraz młode wilcy wiedzą lepiej. Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 To ja zasilam grono "starych". Nigdy nie stosowałem bulgulatorów i nie widzę takiej potrzeby. Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 A to Ty chciałeś dać piwo na cichą bez rurki? Słyszałem, że sporo osób, nie daje rurki na burzliwą, ale na cichą to chyba wszyscy. Nie wszyscy Codziennie upuszczam nagromadzony gaz . Zastanawiam się czy warstwa dwutlenku węgla nad lustrem piwa nie daje dodatkowej ochrony przed rozwojem ew. bakterii ? Dobrze myślę ? Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się