Biniu Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 (edytowane) w życiu nie zastosowałem rurki na cichej, na burzliwej też rzadko stosuję, ale ja chyba jakiś inny jestem. Przeważnie cichej nie robię co prawda (wyjątek chmielenie na zimno), ale tak po 10-12 dniach od nastawienia drożdży pokrywę szczelnie zamykam. Lekko się wybrzusza od CO2 to przynajmniej mam pewność, że nie ma kontaktu z powietrzem piwo. Edit: niestety do starych wyjadaczy się nie zaliczam Edytowane 10 Grudnia 2013 przez Biniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 A ja raz zatrzasnąłem pokrywę "na głucho" w pilsie na cichej. Przyszedłem tak gdzieś po dwóch tygodniach i pokrywa leżała obok wiadra a piwo stało otwarte - wyszło bardzo dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Chciałbym widzieć ten strzał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbarus Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 W tej chwili stoją u mnie trzy fermentory na burzliwej. Wszystkie bez rurki. Dwa następne na cichej też bez rurki zamknięte szczelnie. Praktycznie zawsze tak robię i jeszcze nigdy nic nie wybuchło Sent from my BlackBerry 9300 using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 A na co Ci rurka w trakcie fermentacji cichej? Zamykasz fermentor na głucho i czekasz . No dobrą sprawę w trakcie fermentacji burzliwej też nie jest potrzebna, wystarczy lekko rozszczelniony fermentor (nie generalizując oczywiście). Przy wahaniach temperatur z młodego piwa zacznie uwalniać się CO2 i rozszczelni Ci zamknięty na głucho fermentor. Ja zamykam klapę, zadaję rurkę i mam spokój. W piwnicy mam stabilne 17-17,5 ºC. Jedyne, co da się zauważyć, to wybrzuszenie na wieku (jeśli wieko było poddane kiedyś działaniu gorącej pary wodnej, to się łatwiej wybrzusza). Co prawda zrobiłem tylko ~20 warek, może po 100 sztukach będę mógł powiedzieć coś więcej o możliwych niespodziankach, natomiast na tą chwilę nie widzę uzasadnienia do zaniechania stosowania tej metody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Każdy wcześniej czy później wyrobi swój warsztat. A czy z rurką czy bez, co za różnica, jak piwo ma wyjść dobre ;-) Lary i e-prezes 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Na burzliwej używam , bo ja po prostu kocham ten dźwięk - dźwięk życia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Każdy wcześniej czy później wyrobi swój warsztat. A czy z rurką czy bez, co za różnica, jak piwo ma wyjść dobre ;-) Nie zupełnie masz rację, wielu trwa w błędnych "widzimisiach" i po kilku nieudanych piwach zniechęca się do piwowarstwa. Wiele z funkcjonujących w necie "porad" to powtarzane, nieprawdziwe, informacje a wiele książek zostało napisanych przez piwowarów, którzy szybciej napisali te książki niż nauczyli się robić dobre, powtarzalne, piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Każdy wcześniej czy później wyrobi swój warsztat. A czy z rurką czy bez, co za różnica, jak piwo ma wyjść dobre ;-) Nie zupełnie masz rację, wielu trwa w błędnych "widzimisiach" i po kilku nieudanych piwach zniechęca się do piwowarstwa. Wiele z funkcjonujących w necie "porad" to powtarzane, nieprawdziwe, informacje a wiele książek zostało napisanych przez piwowarów, którzy szybciej napisali te książki niż nauczyli się robić dobre, powtarzalne, piwa. to dawaj mythbuster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 Nie zupełnie masz rację, wielu trwa w błędnych "widzimisiach" i po kilku nieudanych piwach zniechęca się do piwowarstwa. E tam, ktoś kto ma w tym pasję to będzie się szkolił i poznawał techniki innych. To tak jak z instrumentem, chwilkę pogra, nie wyjdzie, palce nie chcą grać płynnie, to zostawia. A przecież do tego potrzeba wiele miesięcy/lat pracy ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 Każdy wcześniej czy później wyrobi swój warsztat. A czy z rurką czy bez, co za różnica, jak piwo ma wyjść dobre ;-) Nie zupełnie masz rację, wielu trwa w błędnych "widzimisiach" i po kilku nieudanych piwach zniechęca się do piwowarstwa. Wiele z funkcjonujących w necie "porad" to powtarzane, nieprawdziwe, informacje a wiele książek zostało napisanych przez piwowarów, którzy szybciej napisali te książki niż nauczyli się robić dobre, powtarzalne, piwa. to dawaj mythbuster Na początek mit o tym, że każdy może pisać w necie co i jak jemu się podoba. Zaczynać zdania z małej litery, nie używać znaków interpunkcyjnych, nadużywać zapożyczeń i "emotikonów". Niektórzy tak robią ale... Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 Każdy wcześniej czy później wyrobi swój warsztat. A czy z rurką czy bez, co za różnica, jak piwo ma wyjść dobre ;-) Nie zupełnie masz rację, wielu trwa w błędnych "widzimisiach" i po kilku nieudanych piwach zniechęca się do piwowarstwa. Wiele z funkcjonujących w necie "porad" to powtarzane, nieprawdziwe, informacje a wiele książek zostało napisanych przez piwowarów, którzy szybciej napisali te książki niż nauczyli się robić dobre, powtarzalne, piwa. to dawaj mythbuster Na początek mit o tym, że każdy może pisać w necie co i jak jemu się podoba. Zaczynać zdania z małej litery, nie używać znaków interpunkcyjnych, nadużywać zapożyczeń i "emotikonów". Niektórzy tak robią ale... Jeszcze gorsze jest kończenie wypowiedzi trzema kropkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 Jeszcze gorsze jest kończenie wypowiedzi trzema kropkami. Wielokropek – znak interpunkcyjny w postaci trzech umieszczonych obok siebie kropek (…) używany przeważnie na końcu zdania, dla zaznaczenia fragmentów pominiętych. Wielokropek może także oznaczać nieoczekiwane urwanie wypowiedzi: Dawno, dawno temu… Zaczął recytować: „Ruszyła maszyna…”, ale dziecko mu przerwało. Jest używany także przed nieoczekiwanymi słowami. Konsument wysłał list wprost do… prezydenta. W powyższych przypadkach po znaku wielokropka należy umieścić spację, jednak nigdy nie umieszcza się jej przed znakiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Wyluzujcie z tym off-topem Źle napisałeś panta_rei http://portalwiedzy.onet.pl/61024,,,,panta_rhei,haslo.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Tak ma być jak jest napisane i na pewno nie będę tłumaczył dlaczego ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maser Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Jeśli kogoś to interesuje to zapach rozszedł się po kościach Z początkowego ok. 12 BLG zrobiło się 3. W niedziele (o ile nic się nie spitoli!) będzie butelkowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 No to cieszę się z Tobą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi