Willow Opublikowano 11 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 (edytowane) Nie musi być bardzo stężony - 4-5% wystarczy w zupełności. Nie musisz też zalewać całych butelek, wystarczy, żeby było parę cm powyżej syfu i będzie ok . Mnie wystarca w zupełności 5-6 L 4% NaOH na 40 butelek. Edytowane 11 Grudnia 2013 przez Willow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macck Opublikowano 11 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 (edytowane) No to ze 100g jeszcze mi zostało w opakowaniu, czystej sody kaustycznej, żadnych dodatków. Mam jeszcze utleniacz ale to chyba nie pomoże xD A co myślicie o pomyśle aby fermentor trzymać na foliach i pod daszkiem z folii malarskiej i spryskiwać atomizerem wnętrze namiotu przed otwarciem fermentora (ewentualnie robić to dodatkowo w wysterlizowanych rękawiczkach ) Coś jeszcze do tego trzeba kupić? Zaworek jakiś? Wężyk, uszczelkę? Edytowane 12 Grudnia 2013 przez Macck Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 Jak napisał Piwosz, spróbuj uwarzyć 15 litrów w garnku jaki masz. Poczujesz blusa - kupisz jaki będziesz potrzebował. Dla mnie na początku 40 litrowy garnek wydawał się duuuży, teraz myślę o większym. Dlatego nabyłem od razu 50l rozmiarem na całą kuchnię 4 palniki się odpala i jechane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macck Opublikowano 12 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 (edytowane) Ale wiecie, ze względu na pijalność tak szybko to mi nie zejdzie (chyba) a też nie chciałbym aby się zepsuło. To coś jeszcze trzeba mi więcej czy co co wspomniałem wyżej styknie? Czy jeszcze coś potrzebuje? Bo chciałbym już coś zamówić a nie chcę potem płakusiać że zapomniałem jakiejś pierdoły. Edytowane 12 Grudnia 2013 przez Macck Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macck Opublikowano 12 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 Przepraszam że podbijam tak szybko ale korci mnie do zamawiania, wydaje mi się że wszystko jest, zestaw z tb, zaworek grawitacyjny, dodatkowe środki sterylizujące, garniec 23 l mam w domu więc 1 warka będzie 15 litrów no i chyba tyle ... ale jeśli jeszcze coś się może przydać to proszę podpowiedzcie żebym nie płacił 2 raz za kuriera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 I tak zaraz będziesz kolejny raz zamawiać składniki na następne piwa, więc sobie dorzucisz do zamówienia to, czego Ci ewentualnie zabrakło . Zamawiaj i warz, raczej masz wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macck Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Mam po drodze jak wracam z rzeszowa www.swiatdrozdzy.pl bylem tam i mogą mi poskładać zestaw z tym samym co wszedzie a dodatkowo nie placil bym za przesylkę. Tylko ze o słody muszą zapytać bo nietrzymają słodów w sklepie. Są brewkity no ale no... Sam nie wiem niby dopiero zaczynam itd... Jesd dużo przypraw też itp. Myślę że nie ma co zamawiać skoro mogę sam kupić i odebrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Z tym odbieraniem, to trzeba uważać. Oszczędzasz na kosztach przesyłki, ale jeśli na każdej rzeczy dopłacisz, to może już nie być tak różowo. Sam fermentor możesz kupić za 15 albo i za 30 zł. To już w zasadzie tyle, co przesyłka. A i na każdym kg słodu może być 1-2 zł, tak samo chmiel, drożdże itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macck Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Przekalkulowali mi i wychodzi taniej w sumie. Się zobaczy, ale teraz mam zagwozdkę bo generalnie z ekstraktu by bylo mi łatwiej z 1 warką. Jeśli nie uda się zdobyć słodu to którego coopersa najlepiej zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 (edytowane) Jeśli nie uda się zdobyć słodu to którego coopersa najlepiej zrobić? Wszystko zależy jakie piwa lubisz. Dobierz brewkit pod swoje upodobania. I nie ograniczaj się tylko do Coopersa. Mi wyszło świetne pszeniczne z Gozdawy oraz dry stout z Muntonsa. Wystarczy zamiast cukru dodać ekstrakt słodowy z WES lub Gozdawy i ewentualnie dochmielić i można mieć świetne piwko. Jak nie czujesz się na siłach zaczynać od zacierania do śmiało zrób pierwsze piwo brewkitów lub ekstraktów niechmielonych. Edytowane 14 Grudnia 2013 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macck Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 A tak mówię że http://www.swiatdrozdzy.pl/?c=Product&catId=41|42&startFrom=&howMany=1000 tutaj mają tylko coopersa do wyboru i w sklepie stacjonarnym tyleż samo widziałem. Nie wiem jakie lubię bo jestem początkujący w tej dziedzinie i dotychczas tylko piwa ze sklepu miałem okazję pić. A ekstraktów słodowych nie widzę niestety. http://www.swiatdrozdzy.pl/piwo_coopers_real_ale,swiatdrozdzy,195,41.html może to będzie dobre na początek? Jak bym chciał zamówić do tego ekstrakt słodowy to jaki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Do tego piwa to ekstrakt słodowy jasny 1,7kg. Zamiast ekstraktu możesz użyć 1kg glukozy lub 1kg cukru. Aha i nie rób 23 litrów. Lepiej zrobić mniej, tak 18-20 litrów. Piwo będzie smaczniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macck Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 To jest dobre piwo na początek ? ;-) czy może IPA lepiej? Albo coś jeszcze innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Sądzę, że będzie to dobry wybór. IPA jest bardziej goryczkowa od Real Ale. Oba powinny być dobre na początek i Ci smakować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macck Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Dzięki bardzo, jeśli mi pani ze sklepu napisze że słody bym mógł mieć za dłuższy czas to kupię to real ale na początek aby zapoznać sie z podstawowymi rzeczami jak fermentacja zanim przejdę do zacierania i chmielenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macck Opublikowano 15 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 (edytowane) A ten ekstrakt ma być niechmielony jeśli dobrze zrozumiałem? Tzn ten dodatek zamiast cukrów czy glukozy krystalicznej. I real ale np można coś fajnego wrzucić podczas rozpuszczania brewkitu aby piwo było bardziej bogate? Kurczę chcę zrobić coś takiego żeby domowi użytkownicy lagerów i innych żywców i tyskich z domu prosili o więcej xD A i jeszcze się zastanawiam z racji że będę robił składaka, czy warto kupować gretę czy wysłupać te 30-40 zł więcej na stołową? Edytowane 15 Grudnia 2013 przez Macck Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Jeśli chcesz dobre piwo z brewkita to ekstrakt niechmielony trzeba dodać. Używałem grety i teraz mam stołową może nie jest to niebo a ziemia, ale różnica w komforcie pracy zdecydowanie warta tych pieniędzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macck Opublikowano 15 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=194234 to się nada? Ekstrakt suchy jasny czy też te w płynie, coś takiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Ekstrakt w płynie - dla mnie lepszy, bo tańszy i wygodniejszy w stosowaniu. Suchy kojarzy mi się z zupą w proszku, a do tego trzeba uważać, aby się dobrze wymieszał i nie powstały grudki. Z płynnych polecam WES lub Gozdawa Ze stołowych wszyscy polecają Grifo Heavy Duty. Ja używam kapslownicy ręcznej - Eterna http://sklep.piwowin...__26_mm-51.html - tania, wytrzymalsza od Grety i nie słyszałem, aby komukolwiek urwała szyjkę od butelki. Jak planujesz zakupy w internecie to przydatna jest porównywarka cen http://cml.dokuro.org/beer/ Edytowane 15 Grudnia 2013 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macck Opublikowano 15 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Dzięki bardzo! Czas na te nieszczęsne zakupy pewnie się jeszcze pokręcę wokół decyzji (pale ale, real ale, sparkling ale, i tak dalej bo w sumie nie mam pojęcia jaka jest różnica poza ogólnikowymi stwierdzeniami z wiki). To kapslownica pewnie eterna w takim razie. Edytowane 15 Grudnia 2013 przez Macck Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macck Opublikowano 20 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 (edytowane) Potrzebuje szybkiej pomocy, zrobilem brewkit i sie chlodzi ale niechcący przewrocilem pojemnik z drozdzami i sie wylaly z. Rehydratacji zostalo mi na dnie ich trochę ale to tak kilkadziesiąt ml 15-20. Zadać je i modlić ze sie rozwiną czy zamknąć szczelnie brzeczke na 2 dni i jechac do miasta i probowac kupic? Cholera taki pech na sam początek a wszystko takie wymiziane pirosiarczanem żeby uniknąć zakazenia... Namnoży sie? Co robic, ratunku... Edytowane 20 Grudnia 2013 przez Macck Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 20 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 (edytowane) Potrzebuje szybkiej pomocy, zrobilem brewkit i sie chlodzi ale niechcący przewrocilem pojemnik z drozdzami i sie wylaly z. Rehydratacji zostalo mi na dnie ich trochę ale to tak kilkadziesiąt ml 15-20. Zadać je i modlić ze sie rozwiną czy zamknąć szczelnie brzeczke na 2 dni i jechac do miasta i probowac kupic? Cholera taki pech na sam początek a wszystko takie wymiziane pirosiarczanem żeby uniknąć zakazenia... Namnoży sie? Co robic, ratunku... JA bym jednak kupił drożdże i zadał całą paczkę. Znajdź kogoś niedaleko siebie, może poratuje paczką. Jeśli dasz drożdże dedykowane pod rodzaj warki to zapewne piwo wyjdzie o niebo lepsze jak ze std drożdży coopersa. Robiąc brewkity nigdy nie uwadniałem drożdży, zawsze rozsypywałem po powierzchni i mieszałem żeby napowietrzyć. Fermentacja zawsze ruszała w ciągu nocy - robiłem wieczorem, rano już bulkotało poważnie - wstając w nocy zawsze też już bulgotało Pozdrawiam ! PS: Skąd jesteś - jakoś tak w profilu nie widzę Edytowane 20 Grudnia 2013 przez Cezary Daniluk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 20 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 Może być mało. A przez dwa dni coś się już może rozwinąć niedobrego. Gdybyś podał skąd jesteś to byłaby większa szansa, że ktoś się w okolicy znajdzie i pomoże. Zerknij na mapkę, może masz kogoś w okolicy. Albo spróbuj napisać w Ostrym dyżurze, może ktoś poratuje saszetką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macck Opublikowano 20 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 (edytowane) Podkarpacie iwierzyce, cholera no nie mam od kogo wziąć jutro nie wiem czy sklep czynny a brzeczka moze sobie tak stać do jura bez tego? Przelewalem gorącą do fermentora plukanego pirosiarczyenm wiec no nie wiem... Sklep jutro nieczynny jak na zlosc, wiec brzeczka musiala by stac do poniedzialku... Chyba że brat kupi jutro w krakowie i przywiezie w niedziele. Ile niezapuszczona brzeczka może stać? A najbliżej mam tego użytkownika http://www.piwo.org/...016-mariusz-ch/ Zna ktoś jakiś sklep w krakowie? Najwcześniej mógłbym mieć te drożdże w niedziele jeśli sklep by był. No chyba że stanie się cud jakiś cholera jasna ... Edytowane 20 Grudnia 2013 przez Macck Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 20 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 Ja z W-wy nie poratuję, a w szafce leży saszetka S33 jak większość poszła na podłogę to może być mało żeby wystartowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się