waluś Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Witam Skoro jestem w piaskownicy to się pobawię tym piaskiem Otóż często w Waszych "recepturach" piwnych jako dodatek spotykam płatki czy to owsiane, czy to jęczmienne, tu dzież inne podobne dodatki Chciałbym się dowiedzieć w jakim celu dodaje się takie składniki do piwa, co powodują, na co maja wpływ, no i w końcu jak stosować podczas zacierania, kiedy dodawać, jakie ilości i tp ? Poszperałem po forum, ale w sumie nie znalazłem żadnych istotnych informacji na ten temat, chyba że szukałem zbyt pobieżnie, to chętnie poproszę o jakieś linki z góry dzięki za wszelkie info Jakub M 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Tutaj trochę o tym jest --> http://www.wiki.piwo.org/Surowce_nies%C5%82odowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Ułatwiają odczyt przy próbie jodowej ot co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 płatki czy to owsiane, czy to jęczmienne, tu dzież inne podobne dodatki Chciałbym się dowiedzieć w jakim celu dodaje się takie składniki do piwa, co powodują, na co maja wpływ, no i w końcu jak stosować podczas zacierania, kiedy dodawać, jakie ilości i tp ? Ułatwiają odczyt przy próbie jodowej ot co Możesz rozwinąć temat? Mewhoo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Jeśli chodzi o piwowarstwo domowe stricte, to surowce o których wspomniałeś stosuje się z dwóch powodów: a) bo takie surowce wchodzą w skład oryginalnych receptur na określone style (np. oatmeal stout) b) dlatego że poprawiają fakturę (kremowość, oleistość, aksamitność) oraz pienistość końcowego produktu którym jest piwo Artur Milczarczyk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
semlik Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 b) dlatego że poprawiają fakturę (kremowość, oleistość, aksamitność) oraz pienistość końcowego produktu którym jest piwo o jakich płatkach mówisz i jaki ich procent stosujesz w zasypie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Jęczmiennych i owsianych. Zwykle stanowią dodatek rzędu 10% zasypu czyli mniej więcej od 500g do kilograma. Jeśli chodzi o oleistość to jak pewnie zauważyłeś na warzelnie u Pinty poszedł też słód żytni (Żytorillo, Apetyt na Życie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 płatki czy to owsiane, czy to jęczmienne, tu dzież inne podobne dodatki Chciałbym się dowiedzieć w jakim celu dodaje się takie składniki do piwa, co powodują, na co maja wpływ, no i w końcu jak stosować podczas zacierania, kiedy dodawać, jakie ilości i tp ? Ułatwiają odczyt przy próbie jodowej ot co Możesz rozwinąć temat? http://homebeer.pl/pl/piwo-domowe-milk-stout-12-blg-zestaw-ze-slodow.html Tutaj napisano - dodanie płatków owsianych ułatwi nam później odczyt przy próbie jodowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiek103 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 C http://homebeer.pl/p...-ze-slodow.html Tutaj napisano - dodanie płatków owsianych ułatwi nam później odczyt przy próbie jodowej. Czytaj uważnie całe zdanie. Odczyt próby jodowej przed słodami ciemnymi a nie ,że płatki ułatwią Ci tą próbę. !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Żytnie dają oleistość jak słód żytni, ale filtrują się dużo lepiej. Jęczmienne poprawiają pianę i treściwość, dają posmaki ziarniste i zbożowe. Tyle z nich używam. Gryczane mi nie podeszły, wolę sobie skleikować zwykłą kaszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 C http://homebeer.pl/p...-ze-slodow.html Tutaj napisano - dodanie płatków owsianych ułatwi nam później odczyt przy próbie jodowej. Czytaj uważnie całe zdanie. Odczyt próby jodowej przed słodami ciemnymi a nie ,że płatki ułatwią Ci tą próbę. !!! Moja "kulpa" tak to jest jak się czyta szybko nie zwracając uwagi na interpunkcję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 A ryż ? Pinta pisała , że do warki Otomaty idzie tona płatków ryżowych . Piwo jest świetne , bardzo klarowne . Jak można ich użyć i na co faktycznie wpłyną ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Głównie jaśniejsza barwa i dodatkowo zwiększają odczucie wytrawności. Generalnie wybitnie na smak nie wpływają, są raczej neutralne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Jaśniejsza barwa ok . Czy klarowność też poprawiają ? Jeśli tak , może warto ich używać w tym celu skoro są neutralne . Kleikuje się je ? ( próbowałem kiedyś Tyskiego Książęcego z tej nowej serii "smakowej" - ryżowego . Faktycznie , smaku nie było . Może tyle co w Jurajskiej wodzie gazowanej ...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Kleikuje się i nie poprawiają klarowności. Przynajmniej nie w stosunku do zasypu ze słodu 2-rzędowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waluś Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Czyli reasumując: b) dlatego że poprawiają fakturę (kremowość, oleistość, aksamitność) oraz pienistość końcowego produktu którym jest piwo Jęczmiennych i owsianych. Zwykle stanowią dodatek rzędu 10% zasypu czyli mniej więcej od 500g do kilograma. J Żytnie dają oleistość jak słód żytni, ale filtrują się dużo lepiej. Jęczmienne poprawiają pianę i treściwość, dają posmaki ziarniste i zbożowe. Głównie jaśniejsza barwa i dodatkowo zwiększają odczucie wytrawności. Generalnie wybitnie na smak nie wpływają, są raczej neutralne. O takie info mi chodziło, dzięki A możecie jeszcze opisać sposób ich "zadawania" do zacieru ? Na samym początku razem ze słodami ?, czy może w jakimś konkretnym momencie ? czy płatki błyskawiczne też należy kleikować, czy po prostu wystarczy wsypać ? Ot takie laickie pytania ale lubię wiedzieć co poco i dlaczemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Płatki błyskawiczne nie wymagają kleikowania. Dodaje się razem ze słodami, na cały proces zacierania. Przynajmniej ja tak robię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Błyskawiczne już zostały kleikowane przy produkcji. Wrzucamy na początku zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 A inne należy skleikować, czyli w skrócie ugotować przed dodaniem do zacieru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waluś Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 o bosko. Dzięki. Takiego info było mi potrzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. scooby_brew Opublikowano 10 Grudnia 2013 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 (edytowane) Chodzi o smak a także inne powody jak piana etc. Płatki owsiane pogłębiają smak i treściwość piwa, daje gładki, jedwabny, głęboki smak w piwie (Oatmeal Stout). Poza tym pomaga pianie. Płatki jęczmienne dają ostry, kłujący smak, który jednak dobrze łączy się z jęczmieniem palonym (Dry Stout). Także pomaga pianie. Płatki pszenne i żytnie dają większy smak pszenicy i żyta niż ich słody. Także pomagają pianie. Płatki kukurydziane i ryżowe nie dają własnego smaku, ale rozjaśniają piwo w smaku I kolorze (np. lekki lager). Wszystkie płatki musisz dodać na początku zacierania aby enzymy ze słodu podstawowego (np. pils) przerobiły proteiny z płatków na cukry strawne dla drożdży. Jeżeli płatki nie są "błyskawiczne" musisz je skleikować (tzn. wygotować do momentu żelatywności). Wszystkie płatki utrudniają w wysładzaniu. Przerwa beta-glukainowa, ok 20 min w ok. 45°C, pomoże ci w wysładzaniu z płatkami, ale też zmniejszy pozytywny wpływ tych płatków na pianę. Edytowane 11 Grudnia 2013 przez scooby_brew marek80, Alanl, CZEJEN i 24 innych 26 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 Kapitalne zestawienie , dzięki scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Churchill_MD Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Z tego co widzę, zazwyczaj płatki owsiane dodaje się do stouta. Czy ktoś dodaje je również do jasnych piw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Tak, ja dodaję i wielu innych też. Możesz sprawdzić w moich recepturach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Płatki pszenne i żytnie dają większy smak pszenicy i żyta niż ich słody. nie zauważyłem takiego zjawiska, chociaż częściej stosuję niesłodowane ziarno niż płatki. przerobiły proteiny z płatków na cukry Scooby, zmień to proteiny na skrobię, bo to bzdura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się