KosciaK Opublikowano 19 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 Przy początkowej masie słodów 4 kg, 0.5 kg dodatku nie zdziała za wiele? Wrzuć sobie do jakiegoś programu piwowarskiego i ci policzy szacowaną gęstość początkową. U mnie przy tym zasypie (zakładając okolice 20l) więcej jak 13-13,5°Blg nie uzyskam. Pytanie wtedy jakie drożdże, czy Safbrew WB-06 starczą czy to będzie już za dużo dla nich? WB-06 spokojnie uciągnęły Weizenbocka 17,5°Blg. Ale nie wiem czy będą odpowiednie do świątecznego, to są bardzo żarłoczne drożdże i potrafią bardzo głęboko odfermentować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Z takiego zestawu chcę zrobić piwko świąteczne . (będzie robione pod koniec tego miesiąca) Belgian Christmas Beer Słód Pilzneński 4kg Słód Monachijski 25 2kg Słód Castle Crystal 150 1kg Słód Coffee 1kg Chmiel Admiral Chmiel Brewers Gold Fermentis T-58 suche to wyjdzie około 20l i 20Blg Do tego chcę dodać przyprawy: Suszone śliwki Suszone jabłka Cynamon Wanilia Laska Przyprawa do Piernika Kamis Z burzliwej chcę przelać do balonu szklanego (gęsiora) i pozostawić to do grudnia. A w grudniu przelać do butelek. Ile Mam dodać tych przypraw, aby były wyczuwalne w piwie? Po takim długim leżakowaniu w balonie. Będę musiał dodać świeżych drożdży do nagazowania piwa w butelkach. Ile mam dodać drożdży suchych ? Muszą być takie same co fermentowali czy mogę zamienić? Mogę zrobić tak że śliwki i jabłka wrzucę do gotowania pod koniec. A reszta przypraw do gęsiora na cicho (po dodaniu przypraw na cicho infekcji do piwa od nich nie złapie). Lub podzielić to na pól i cześć do gotowania a reszta na cicho. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Ja do tego zestawu dodałem: cukier – 500 g, cukier wanilinowy – 45 g, cynamon mielony – 7 g (jedna płaska łyżka), gałka muszkatołowa świeżo starta – 6 g (jedna płaska łyżka), śliwki suszone, posiekane – 200 g, kandyzowana skórka z pomarańczy – 100 g, skórka z 3 świeżych pomarańczy, goździki całe – 20 sztuk, przyprawa do piernika Kamis – 20 g. Efekt nie oszałamia. Piwo jest ciężkie, oleiste i wcale nie tak aromatyczne jak bym sobie tego życzył... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Jak nawaliłeś wszystkiego tyle to co się dziwisz. Więcej różnych składników nie znaczy wcale lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 cukier wanilinowy, to nie jest dobry dodatek - w piwie objawia się zupełnie inaczej - nie czuć już wanilii. Najlepsza warka świątecznego wyszła mi, gdy ograniczyłem dodatki do przyprawy do piernika i kory cynamonowej, a całość przefermentowałem drożdżami amerykańskimi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 przyprawa do piernika Kamis – 20 g Ale dlaczego gotowy miks? Jak już się chce robić takie piwo to chyba lepiej samemu przygotować miks "piernikowy" z użyciem dobrej jakości przypraw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
allievo Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Cześć wszystkim! To mój pierwszy post więc króciótko o mnie: Jestem początkującym piwowarem z Gdańska, na koncie mam dopiero 2 warki, z których jestem całkiem zadowolony (sweet stout z ekstraktów oraz pale ale na angielskich chmielach). Przygoda z piwem zaczęła się dużo wcześniej, ponieważ od dobrych 8 lat zbieram kapsle piwne (na koncie 2500+ polskch bez sygnatur Do rzeczy: Upały wreszcie zelżały i pewnie nie wrócą za szybko, więc zabieram się za kolejną warkę. Ma być to piwo świąteczno- zimowe. Z mocnymi nutami piernikowymi, wytrawne ze sporym woltażem. Zasyp mam praktycznie gotowy, jutro jadę go odebrać w sklepie. Wygląda to tak: 5kg pale ale (Strzegom) 1kg monachijski I (Strzegom) 600g czekoladowy 400 (Strzegom) 300g karmelowy 150 (Strzegom) 400 g płatków błyskawicznych owsianych 400 g płatków jbłyskawicznych jęczmiennych Drożdże WB-06 (banan + goździki) Co do przypraw, przejrzałem wątek i wzorując się na Waszych doświadczeniach, mam zamiar wrzucić w siateczce muślinowej, na ostatnie 10': -2-3 pokruszone laski cynamonu -2 nasionka kardamonu -1 pokruszona gałka muszkatołowa -4 ziarnka angielskiego ziela -7 goździków -1-2 gwiazdki anyżu + zastanawiam się nad starciem skórek z 3/4 pomarańczy bez albedo, ponoć dają fajny zapach. Co sądzicie o tych składnikach, czy ma to szanse współgrać? Za wszelkie opinie będę bardzo wdzięczny Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zygberto Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 (edytowane) Czekoladowego to zdecydowanie za dużo. Tego typu słodów używa się w małych ilościach. Myślę, że powinieneś go dać raczej ok. 5%. Jak robiłem swoje X-mas Dark Ale to do przyciemnienia barwy wrzuciłem 150 g jęczmienia palonego i 50 g czekoladowego 1200. Wyszło bardzo ciemne i klarowne, a w smaku nie było paloności (słody ciemne dodane przed filtracją). Jeśli chcesz przyciemnić to raczej kup czekoladowy 1200.Tak ja to widzę. Poprawcie jeśli się mylę. Edytowane 20 Września 2015 przez zygberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baniok Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 (edytowane) Drożdże WB-06 (banan + goździki) Ja bym zdecydowanie odradzał te drożdże. Wyobrażam sobie piwo świąteczne jako pełne, słodkie. A WB-06 to chyba jedne z najbardziej żarłocznych drożdży jakie stosowałem. Nie mam zielonego pojęcia, dlaczego w specyfikacji wpisano niskie odfermentowanie. W ogóle specyfikacja tych drożdży ze strony producenta to dla mnie żart, dostałem na nich tak klarownego Weizena, że aż głowa boli, a w dodatku jak wspominałem - bardzo wytrawnego. ed: właśnie doczytałem, że chcesz wytrawne Edytowane 24 Września 2015 przez Baniok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurek3434 Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Z tego co czytałem, nie tylko w tym wątku że piwo świąteczne zaciera się ciemnymi słodami na kolor. Ja osobiście chciałbym zrobić milk stouta, dość mocnego, moje pytanie czy to ma sens? A używał ktoś różowego pieprzu? Bo znalazłem herbatę świąteczną o cudnym aromacie. W składzie ma cynamon, kardamon, owoce jałowca, różowy pieprz, owoce suszone (jabłka, pomarańcze). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się