Jejski Opublikowano 26 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2009 Zauważyłem że na cichej, zwłaszcza dłuższej, i trzymanej w niższych temp. często tworzy się u góry warstwa 3-4cm. bardzo klarowna przypominająca olej na powierzchni wody. Pod tą powierzchnią pływają resztki chmielin itp. Doszedłem do wniosku że to musi być alkohol. Skoro jest lżejszy od wody to musi wypłynąć. Kiedyś już ktoś pisał o tym zjawisku, lecz nie potrafię odszukać na forum. Czy mam rację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 26 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2009 Raczej nie bardzo ... 3-4 cm dało by zabójcze stężenie alkoholu. zjawisko to jest wynikiem wyłącznie klarowania piwa, które, jak wiadomo, najszybciej klaruje się górnych warstwach. A chmieliny ciężkie z czasem opadają na dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 26 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2009 Raczej nie bardzo ...3-4 cm dało by zabójcze stężenie alkoholu. zjawisko to jest wynikiem wyłącznie klarowania piwa, które, jak wiadomo, najszybciej klaruje się górnych warstwach. A chmieliny ciężkie z czasem opadają na dno. I tu się nie zgodzę. Klarowna warstwa nie zwiększa się podczas pobytu na cichej, co powinno następować podczas klarowania. Chmieliny jeszcze pływające są cięższe niż ta warstwa i nie potrafią się przebić na powierzchnię. OK alkohol nie musi to być, ale pozostaje pytanie co? Może to co piszę to "bicie piany" , ale ciekawość jest strasznie wielka! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 26 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2009 U mnie natomiast przy długim czasie powstaje taka jakby błona, cienka jak papier. Co to może być ? To jakaś oznaka złej fermentacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 26 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2009 Zauważyłem że na cichej, zwłaszcza dłuższej, i trzymanej w niższych temp. często tworzy się u góry warstwa 3-4cm. bardzo klarowna przypominająca olej na powierzchni wody. Pod tą powierzchnią pływają resztki chmielin itp. Doszedłem do wniosku że to musi być alkohol. Skoro jest lżejszy od wody to musi wypłynąć. Kiedyś już ktoś pisał o tym zjawisku, lecz nie potrafię odszukać na forum. Czy mam rację? Nie no Jejski, co Ty? Jakbyśmy byli na browar.bizie to bym cię przekierował do Białych Porterów. To co jakbyś wódkę pił przez słomkę, to po opróżnieniu 250ml butelki, powinna zostać czysta woda? To jest roztwór alkoholu, a nie zawiesina. Tak jak kolega napisał, to zachodzi klarowanie. U mnie natomiast przy długim czasie powstaje taka jakby błona, cienka jak papier. Co to może być ? To jakaś oznaka złej fermentacji ? Niedobrze, prawie na pewno są to dzikie drożdże (albo bakterie tlenowe, już nie pamiętam). Nie są ekstremalnie groźne, ale też nic dobrego nie zwiastują. Czas chyba kończyć sezon i porządnie zdezynfekować sprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 26 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2009 Nie zawsze muszą to być drożdże. Gdyby były to drożdże, po zamieszaniu powinny zbić się w kłaczki i utworzyć wyraźny, grubszy kożuch. Może to być natomiast osad mineralny (kamień piwny), i na to stawiam, lub jakieś związki lipidowe. Mnie też zdarzają się takie kożuchy. i przestałem się tym przejmować. A teoria o rozwarstwianiu się piwa to tylko piwowarski mit . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2009 Temat fajny, ale jeśli była by to prawda to naciągając piwo do rozlewu (a robi się to z dołu) to mamy same piwo z minimalną ilością alkoholu, zaś u góry jest spora dawka alkoholu. Jeśli była by to prawda to pomiar jakie by nie były były by błędne, chyba po przelaniu piwa (czy to na cichą czy do rozlania -tu przed dodaniem cukrów) porządnie wymieszamy i dopiero przeprowadzimy pomiar. Dodam, że mogę się z tym zgodzić po części, bo robią pomiary ( o ile brzeczka zaciągana jest poziomami) na początku z dołu jest mniejsze po czym staje się większe, lecz różnica pomiaru nie przekracza 1°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 26 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2009 Dodam, że mogę się z tym zgodzić po części, bo robią pomiary ( o ile brzeczka zaciągana jest poziomami) na początku z dołu jest mniejsze po czym staje się większe, lecz różnica pomiaru nie przekracza 1°Blg. Zaintrygowałes mnie, może rozwiń temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 26 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2009 Tuskowe cuda Teorie, jakoby piwo się rozwarstwiało, rozdzielało czy sortowało są sprzeczne z prawami fizyki i chemii. Różnice w pomiarach mogą wystąpić, ale brzeczka musiałaby być niewymieszana lub nastąpiła zmiana temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 26 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2009 ale brzeczka musiałaby być niewymieszana lub nastąpiła zmiana temperatury. A ta, jak wiemy cały czas sobie krąży. Pomału, bo pomału ale krązy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 26 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2009 Różnice rzędu 1°Blg przy dokładności naszego sprzętu to tak naprawdę błędy pomiaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasq Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 A jednak cuda się zdarzają u mnie 1,5cm jasny chmiel to chmiel w warstwie górnej ciemny to chmiel na powierzchni warstwy drugiej układ warstw: A 1,5cm czyli prawie 2 litry warstwa idealnie klarowana niemal bezbarwna, lager jest przy tym mętny jak pszenica B 18l warstwa "standardowa" Oba poziomy warstw miały na swoich powierzchniach drobinki chmielu z chmielenia na zimno wyglądało to jakby ktoś delikatnie wlał 2 litry oleju jadalnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się