PiwoLab Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 (edytowane) ... Edytowane 20 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 a próbował ktoś napowietrzać tlenem z butli? Jest z tym jakiś problem (zagrożenie wybuchem/jakieś pozwolenia) ? Ja raz próbowałem i akurat w tej warce miałem pierwszą infekcję w karierze, co mnie zraziło, chociaż to chyba zbieg okoliczności. W każdym razie próbowałbym następnym razem tlenem medycznym (napowietrzałem technicznym). Zagrożenia przy zachowaniu minimum rozsądku nie ma, pozwoleń też nie trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Za tlen medyczny można siedzieć. Trzeba mieć receptę, bo to lek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 (edytowane) Czytasz ze zrozumieniem? Myślisz logicznie? Gdzie napisałem, że napowietrzanie zwężką venturiego jest skuteczne. Ja tak stosuję, bo jest mi wygodnie. Podczas chłodzenia brzeczka równocześnie się napowietrza. Co do pompki podałem źródło, że trzeba 30 do 120 minut. A co do blendera (miksowanie) jest wielu tu na forum, co potwierdzą, że ta metoda szybka, łatwa i bardzo skuteczna. Dla mnie kolego wyznacznikiem jest ilość powietrza mające kontakt z brzeczką a nie ilość czasu , i jak podajesz to żrudło gdzie pokazana jakaś tam pompka ( ile l/min ? ) i piszesz że jak pompka to 120min , jednocześnie mieszadłem 60sek ( ile tlenu miało kontakt z brzeczką ? ) i jest dobrze ? Zwężka winturego znana od dawna i znowuż ile litrów powietrza zaciągnie do brzeczki ? Mnie bardziej przekonuję zależność natleniania od ilości tlenu mającego kontakt z brzeczką niż ile minut jakaś tam ilość powietrza ( nieznana nikomu ) miała kontakt z brzeczką za to 120min . Nie bronię jedynie słusznej czy nie metody natleniania , ale nim większa powierzchnia brzeczki ma kontakt powietrzem tym skuteczniej tak ? A co z pianą w której zamknięte to samo powietrze ? Przecież sumaryczna powierzchnia brzeczki w pianie ogromna i tlenu tam rozpuszczonego ilość też nie mała a piana osiada i ta brzeczka miesza się . Gdzie logika skoro mieszadełkiem 60sek , a winturym tylko na przelewaniu i w dodatku kontakt powietrza z ograniczoną ilością brzeczki , i jest Twoim zdaniem dobrze ( skoro stosujesz ) a pompą trzeba mieszać 120min , bo wedle jakiegoś źródła bez podania przepływu powierza napisano 120min . P.s Te tematy byli wałkowane nie jednokrotnie i na naszym forum też , wszystko opisane więcej niż 8mg/l nie osiągniesz bez czystego tlenu i nawet pamiętam że była tabelka , jak znajdę to wkleję . I większość tematów opera się na ilość przepuszczonego powietrza przez brzeczkę , co uważam za logiczne i niejako mierzalne choć i w dużym przybliżeniu . Edytowane 10 Stycznia 2015 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 I mała pompka daje radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 (edytowane) ... Edytowane 20 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 (edytowane) ... Edytowane 20 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 (edytowane) Temat bardzo ciekawy sam ostatnio się tym interesuję ale Co do pompki podałem źródło, że trzeba 30 do 120 minut. to jest średnio wiarygodne źródło, nie wiadomo na jakiej podstawie ktoś wysnuł taki wniosek, dobre źródło to wyniki z pomiaru natlenienia brzeczki po odpowiednim czasie stosowania danej techniki a nie czyjaś opinia. Edytowane 10 Stycznia 2015 przez kantor Mariusz_CH 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Chyba coś z moim kamieniem 0,5 mikrona nie tak. Dotykałeś bezpośrednio palcami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 dobre źródło to wyniki z pomiaru natlenienia brzeczki po odpowiednim czasie stosowania danej techniki a nie czyjaś opinia. Dokładnie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 (edytowane) Z białkiem akurat przykład nie trafny . Bo jak puścisz powietrze kamieniem przez białko to piana nie zmieści się w domu ! A właśnie w taki sposób w leczeniu niektórych chorób za pomocą tlenu robią koktajl tlenowy . Edytowane 10 Stycznia 2015 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 (edytowane) ... Edytowane 20 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 (edytowane) Jeśli palce: gotowanie 10-20 minut, tu chłopaki coś tam piszą: http://www.homebrewt...n-stone-202364/ Ale trzeba zwrócić jeszcze uwagę na inne źródła zanieczyszczeń o których wspominają. Edytowane 10 Stycznia 2015 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 (edytowane) ... Edytowane 20 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 (edytowane) ... Edytowane 20 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 (edytowane) ... Edytowane 20 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 Który kupić 0,5 Mikron czy 2 Mikron? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hills Opublikowano 5 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 Który kupić 0,5 Mikron czy 2 Mikron? Do pompki zdecydowanie 2 Mikron. Z mniejszymi otworami sobie nie poradzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się