radocki Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 Witam, 2 grudnia nastawiłem 2 balony z cydrem. Jeden z soku domowego, naturalnie mętnego a drugi z soku biedronkowego 100%. Wszystko nastawiłem wg przepisu ze strony http://krainacydru.pl/content/131-jak-zrobic-cydr-kartonikowy-cz-1.html z tym, że nie robiłem startera a korzystałem z drożdży aktywnych Fermivin. Po 2 dniach od nastawienia drożdże zaczęły pracować i oba nastawy wyrównały się pod względem koloru i mętności. Po około 8-10 dniach od nastawienia drożdże przestały pracować (0 BLG). Cydr nadal był mętny. Zlałem do szklanek odrobinę aby posmakować - kwaśny, czuć zapach i wyraźny smak drożdży. Dzisiaj jest to samo, z tym że oba nastawy powracają do pierwotnego koloru/mętności. Trzymam je w kuchni na szafce, gdzie temperatura cały czas była w granicach 20,5-22,0*. Czy coś źle zrobiłem? Czy smak i zapach drożdży mógł być spowodowany np. za dużą ilością drożdży? Dałem ich ok 2-3g na nastaw. Poniżej zdjęcia obu nastawów. Ten kartonowy jest ciemniejszy a ten domowy naturalnie mętniejszy i jaśniejszy. W małej buteleczce jest sok domowy. Z takiego właśnie przygotowywałem nastaw. Proszę o pomoc - nie wiem co z tym dalej robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 Cierpliwości, cydr potraktuj jak wino, a nie jak piwo. Po miesiącu stania w balonie będzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radocki Opublikowano 18 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 Dzięki. Nie zepsuje się w balonie? Podobno nie można trzymać za długo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 W szklanym balonie bezpieczniej niż w plastikowym wiadrze Ja swój trzymałem na burzliwej około 1,5 miesiąca dopiero wtedy normalnie pachniał, tak jak piszą cierpliwości, jak zobaczysz że zacznie się wstępnie klarować możesz powoli myśleć o zlewaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 No, najważniejsze aby pod sam korek było nalane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się