Skocz do zawartości

Pomoc przy bourbonie:)


Slepecci

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jako że jestem już po 30stej warce piwa, nadszedł czas zapełnić spiżarnie czymś innym, trafiło na mojego ulubionego słodkiego bourbona:D I mam takie trzy szybkie pytania:

- Czy i jak ze słodować kukurydze? ponieważ planuje 1:1 kukurydza i słód jęczmienny, nie wiem czy dodanie kuku jako niesłodowanego grysiku da rade?

- Moim zdaniem zcukrzyć trzeba wszystko żeby "piwo" wyszło jak najmocniejsze?

- Robił ktoś kiedyś coś takiego?

Pozdrawiam wszystkich:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piątkowski podaje przepis na kukurydziankę. Jest dużo roboty, ale efekt 20 litrów okowity o mocy 67%. Bourbon to inna bajka, musi zawierać 51% kukurydzy minimum (tutaj bourbon'y się różnią, np. może być 60% kukurydzy, a nawet 80% w zacierze) dociągnięty do 80%, leżakowany w nowych wypalonych mocno, zwęglonych beczkach o mocy 62,5% min. 2 lata. W załączeniu mały tutorial.

 

Warto poczytać tutaj: http://www.whiskeypr...n-recipes-yall/

 

Dobre bourbon'y są do kupienia w cenach bardzo pozytywnych, więc nie ma sensu marnować sprzętu i talentu. Chyba żeby kolega chciał zrobić single malt'a, to wtedy jest to bardziej opłacalna inwestycja.

chapter6.pdf

Edytowane przez Bogi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobre bourbon'y są do kupienia w cenach bardzo pozytywnych, więc nie ma sensu marnować sprzętu i talentu. Chyba żeby kolega chciał zrobić single malt'a, to wtedy jest to bardziej opłacalna inwestycja.

 

co byś polecił dla bourbon-owego noob-a aby poznać ten trunek i dodatkowo nie odstraszyć ceną?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najpoważniejszy w całej zabawie może być kocioł odpędowy, Szkoci fermentują czystą, filtrowaną brzeczkę i to jest pikuś, wystarczy szybkowar, ewentualnie keg. Jeżeli fermentacja Bourbona jest w ziarnie, to potrzeba płaszcza wodnego żeby to oddestylować na pierwszy raz. Do destylacji wystarczy prosty aparat z deflegmatorem, najlepiej z wypełnieniem miedzianym, zresztą nie będę się rozpisywał ;-) Na tym kegu służy do końcowej destylacji owocówek/ zbożówek.

post-6660-0-02539800-1387713532_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na sam początek klasyka, Jim Beam 4-letni i Jim Beam 6-letni dla porównania, z głębszych trunków Wild Turkey 8-letni, bardzo fajny był do dostania kiedyś na Słowacji Kentucky Jack. Aktualnie w dobrych cenach jest też Bulleit Frontier Bourbon (55,90zł) A jak już wydać większe pieniądze, to któryś z Blanton'ów. Warto też poznać inną ikonę, a mianowicie żytnią whiskey Old Overholt Rye.

Edytowane przez Bogi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.