Slepecci Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Witam, jako że jestem już po 30stej warce piwa, nadszedł czas zapełnić spiżarnie czymś innym, trafiło na mojego ulubionego słodkiego bourbona:D I mam takie trzy szybkie pytania: - Czy i jak ze słodować kukurydze? ponieważ planuje 1:1 kukurydza i słód jęczmienny, nie wiem czy dodanie kuku jako niesłodowanego grysiku da rade? - Moim zdaniem zcukrzyć trzeba wszystko żeby "piwo" wyszło jak najmocniejsze? - Robił ktoś kiedyś coś takiego? Pozdrawiam wszystkich:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 W takich sprawach to chyba alkohole-domowe.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) Piątkowski podaje przepis na kukurydziankę. Jest dużo roboty, ale efekt 20 litrów okowity o mocy 67%. Bourbon to inna bajka, musi zawierać 51% kukurydzy minimum (tutaj bourbon'y się różnią, np. może być 60% kukurydzy, a nawet 80% w zacierze) dociągnięty do 80%, leżakowany w nowych wypalonych mocno, zwęglonych beczkach o mocy 62,5% min. 2 lata. W załączeniu mały tutorial. Warto poczytać tutaj: http://www.whiskeypr...n-recipes-yall/ Dobre bourbon'y są do kupienia w cenach bardzo pozytywnych, więc nie ma sensu marnować sprzętu i talentu. Chyba żeby kolega chciał zrobić single malt'a, to wtedy jest to bardziej opłacalna inwestycja. chapter6.pdf Edytowane 22 Grudnia 2013 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Dobre bourbon'y są do kupienia w cenach bardzo pozytywnych, więc nie ma sensu marnować sprzętu i talentu. Chyba żeby kolega chciał zrobić single malt'a, to wtedy jest to bardziej opłacalna inwestycja. co byś polecił dla bourbon-owego noob-a aby poznać ten trunek i dodatkowo nie odstraszyć ceną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Najpoważniejszy w całej zabawie może być kocioł odpędowy, Szkoci fermentują czystą, filtrowaną brzeczkę i to jest pikuś, wystarczy szybkowar, ewentualnie keg. Jeżeli fermentacja Bourbona jest w ziarnie, to potrzeba płaszcza wodnego żeby to oddestylować na pierwszy raz. Do destylacji wystarczy prosty aparat z deflegmatorem, najlepiej z wypełnieniem miedzianym, zresztą nie będę się rozpisywał ;-) Na tym kegu służy do końcowej destylacji owocówek/ zbożówek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) @cml Jim Beam, Four Roses i wg mnie ikony stylu Elijah Craig i Maker's Mark Edytowane 22 Grudnia 2013 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) Na sam początek klasyka, Jim Beam 4-letni i Jim Beam 6-letni dla porównania, z głębszych trunków Wild Turkey 8-letni, bardzo fajny był do dostania kiedyś na Słowacji Kentucky Jack. Aktualnie w dobrych cenach jest też Bulleit Frontier Bourbon (55,90zł) A jak już wydać większe pieniądze, to któryś z Blanton'ów. Warto też poznać inną ikonę, a mianowicie żytnią whiskey Old Overholt Rye. Edytowane 22 Grudnia 2013 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witia Opublikowano 23 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Tu masz forum, gdzie dość merytorycznie jak na polskie warunki dyskutuje się w sprawach Cię interesujących: http://www.bimber.info/forum/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się