moon Opublikowano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 Hejka, Naszło mnie na porter pszeniczny i znalazłem taki przepis Randy Moshers 'Dicks Elixir wheat porter'. 2.3kg wheat malt 1.8kg Munich 1.4kg lager malt 0.7kg medium crystal 0.227kg porridge oats toasted in oven at 150c for 40mins until brown and smelling of cookies 0.17kg black patent malt 14g northern brewer 7% 90mins 14g northern brewer 7% 10mins 10g santiam 6.5% 10mins One hour mash at 66.5C Znalazłem też kilka komentarzy o problemach z utrzymaniem piany... http://www.homebrewtalk.com/f12/help-head-retention-361992/ http://www.homebrewtalk.com/f12/help-headless-porter-recipe-383091/ Jakieś pomysły na powód? Tam jakoś nikt nie podał konkretnego... Na CP też jest porter pszeniczny. Ma ktoś jakieś doświadczenie? http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_zacieraniem/porter_pszeniczny_22_blg Zaskoczyły mnie zastosowane drożdze... Safbrew WB - 06, Wyeast XL 3068 Weihenstephan Weizen Do portera nie powinny być dolniaki? Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2013 no ale że by mieć posmaki pszeniczniaka musi użyć drożdży pszenicznych bo tak to tyle że będziesz miał dodatek słodu pszenicznego nie wiem jak powinno być bo nie piłem nigdy,jak dla mnie dziwne połączenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgomulcz Opublikowano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2013 Cześć, Robiłem kiedyś cos podobnego, na nieco prostszym zasypie: 3 kg pszeniczny ciemny, 2,5 kg monachijski, 0,5 kg melanoidynowy, 0,2 kg czekoladowy. Chmielone Iungą i Lubelskim (po 15g). Drożdże WB-06, 16,5 blg. Wyszło dość dziwne ( w sensie że "niestylowe"), ale super pijalne piwo. Aromat kawowo-karmelowy, w smaku - banany i czekolada. Kolor niemal idealnie czarny, piana typowo "pszeniczna", obfita i trwała. Doskonałe na święta. Jedyny problem jaki z nim miałem, to przy próbach powtórzenia warki - nie udało mi się uzyskać tak silnego smaku bananów. Ale warto spróbować. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 26 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2013 Dzięki. Czyli to w gruncie rzeczy bardziej stout pszeniczny niż porter. Ciekawe czemu nazywają to porterem? Choć robust porter też jest górnej... Pytanie podstawowe... Gdzie kończy się porter a zaczyna stout? Może gdyby zamiast WB-06 dać Stefany to byłoby bardziej bananowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2013 A może to tylko weizenbock w ciemniejszej i mocniejszej wersji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2013 Pytanie podstawowe... Gdzie kończy się porter a zaczyna stout? Tego tematu lepiej nie poruszaj, wyjaśnień jest tyle co dyskutantów, a nikt nie jest w stanie odpowiedzi jasnej, pewnej i kończącej taką dyskusję udzielić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 26 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2013 To chyba zrobię tak... http://beersmithrecipes.com/viewrecipe/332436/dicks-elixir-wheat-porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 A może to tylko weizenbock w ciemniejszej i mocniejszej wersji? Wg widełek stylu od 12 do 25 SRM, alkohol do 8 objętościowo. Ja nastawiam się kończyć zimę serią na Stefanach i weizenbocka także planuje, bo dotychczasowe na wb-06 schodziły strasznie nisko, a chciałbym mniej alkoholowy egzemplarz uzyskać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Dzięki. Czyli to w gruncie rzeczy bardziej stout pszeniczny niż porter. Ciekawe czemu nazywają to porterem? Choć robust porter też jest górnej... W oryginale ta receptura pojawia się w dziale dot. innych słodów niż słód jęczmienny i dodatków niesłodowanych. Mosher podaje, że ten DEWP jest wymysłem jego i jego kompana, można by rzec - bezstylowiec. Sugeruje, żeby płatki owsiane przed dodaniem do zacieru przypiec w piekarniku (150stC) na jasnozłoty kolor i osiągniecie aromatu ciastek. Wg autora słód pszeniczny "zmiękcza" to piwo i nadaje odpowiedni aromat i teksturę. Sugeruje też dwa rodzaje drożdży: Fullersa (London ESB) albo nawet lagerowe. Nie ma wzmianki o drożdżach do piw pszenicznych. moon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się