Vami Opublikowano 5 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 Odwołuję to co napisałem. Po powrocie do domu przywitał mnie piękny szynkowy aromat #16 Porcupine zaś wyszło z fermentora tak trzecie pokolenie Danstarów go je Pierwszy raz mi się zdarzyło tak, że piana wyszła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 6 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 Ostatecznie do fermentora trafiło 18,5 litra. Ponad 2 zostało w garze z chmielem, owocami i jakimś brązowym syfem który się wytrącił z miodu (?). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 11 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 (edytowane) #16 Porcupine poszło na cichą z dodatkiem 50 g Citry i 50 g Amarillo. Zeszło do 2,5. Edytowane 18 Czerwca 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 18 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 (edytowane) #16 - Porcupine w butelkach. Aromat genialny. Piwo idealnie sklarowane. Wyszło 7% alkoholu. W smaku przypomina mi... Hardcore IPA z BrewDoga. 24 litry + ze 2 minimum w chmielinach z cichej Edytowane 18 Czerwca 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 Weź buteleczkę na sobotę do Piwnej Stopy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 18 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 (edytowane) Weź buteleczkę na sobotę do Piwnej Stopy Trzydniowe piwo chcesz pić? Toż to nawet gazu nie będzie miało Edytowane 18 Czerwca 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 Oj tam, oj tam. Będzie nagazowanie w stylu angielskim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 To raz a jak masz ciepło w mieszkaniu to będzie już coś gazu. Ja po 3 dniach miałem już nawet bardziej jak po angielsku Poza tym pilem w Londynie prawie wygazowane Hardcore IPA i wielbiłem bardzo, więc przynieś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 19 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 (edytowane) Dziś poszedłem maksymalnie po bandzie. Byłem w Rogalinie i zebrałem elementy... Dębu Czech. Własnie opiekam je w piekarniku i zamierzam dodać do mojego wędzonego quadrupla. Będzie pierwsze piwo w Polsce z udziałem zabytkowego dębu sprzed 700 lat Dodałem dąb mocno spieczony plus trochę świeżej gęstwy. Edytowane 19 Czerwca 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 Jak dobrze, że mamy do siebie jakieś 5 minut pieszo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 21 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 (edytowane) Eh nie wiem co jest... był zajebisty aromat przy rozlewie, a po zabutelkowaniu go po prostu... nie ma. Otworzylem po 3 dniach i zupelnie nie czuje cytrusow, w sumie to nic nie czuje. Jakby podczas refermentacji aromat calkowicie ulecial.... Piwo tez jest zmetnione, kiedy probka przed rozlewem byla calkowicie klarowna. Edytowane 21 Czerwca 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 25 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 (edytowane) #18 - Nighthawk (Oak-Aged Russian Imperial Stout) Ten jastrząb poluje nocą, skrada się niezauważenie, uwodzi słodyczą, pieści goryczą, by powalić mocą w majestacie mroku i pełni księżyca. Zakładane parametry: OG: 27 FG: 7 ABV: 11,5% IBU: 109 SRM: 40 Objętość: 17 litrów Zasyp: 5 kg - słód pilzneński 2 kg - słód karmelowy ciemny 1 kg - słód monachijski I 1 kg - słód czekoladowy ciemny 0,4 kg - palone ziarno jęczmienia Chmiele: 50 g - Cascade 50 g - Amarillo 50 g - Simcoe 50 g - Sorachi Ace 50 g - Mosaic Dodatki: 50 g - mocno przypiekane płatki dębowe Drożdże: Gęstwa Danstar Nottingham (czwarte pokolenie) Zacieranie: podgrzanie 26 litrów wody do 60 stopni wsyp słodów > mash hopping: > 16 g Cascade > 16 g Amarillo > 16 g Simcoe podgrzanie do 66 stopni przetrzymanie 1,5h Filtracja i wysładzanie: > first wort hopping > 17 g Cascade > 17 g Simcoe > 17 g Amarillo 11 litrów wody do wysładzania Gotowanie: 120` - 16 g Simcoe, 16 g Amarillo, 16 g Cascade Plan fermentacji: W temperaturze pokojowej tydzień lub dwa, potem na cichą 50 g Sorachi Ace, 50 g Mosaic i płatki dębowe i kolejny tydzień lub dwa **** Komentarz: Pierwszy raz chmielę zacier - sprawdzimy efekty. Nie wiem jeszcze jak rozwiążę sprawę cichej fermentacji - czy chmiel i dąb na raz, czy najpierw jedno, a po tygodniu drugie.... Jak wy robiliscie? *** Komentarz przed gotowaniem: Po korekcie na temperaturę wyszła gęstość brzeczki 18,2 blg, objętość 25,7 litra. Na 1,5 godziny muszę wyjść, jak wrócę to zacznę to gotować. Wydłużę czas gotowania do 120 minut. Z kalkulatora wychodzi, że wyjdzie mi 17 litrów brzeczki o gęstości 26,7 blg. *** Komentarz po gotowaniu: . Odparowałem do ~17 litrów (+/- 1), brzeczka poszła do chłodzenia. Ostateczna gęstość początkowa to 26,8. Czytałem że Nottinghamy komuś zjadły 25 blg do 2,5 Ciekawe jak z moim potworem sobie poradzą. Ciekawostka: balingomierz mam do 24 blg, więc zrobiłem roztwór próbki pół na pół z wodą, osiągając 14 blg. Z kalkulatora przekłada się to na 26,8 Edytowane 25 Czerwca 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 25 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Drożdże zadane. Niechaj działają Zobaczymy do ile to zejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 26 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Fermentacja wyraźnie ruszyła Good. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 27 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 (edytowane) Fermentacja Nighthawka idzie pełną parą, z ogromną pianą. Zobaczymy jaki będzie ekstrakt końcowy. Tymczasem zabutelkowałem Honey Badgera do 31 butelek 0,5 litra. Nagazowanie będzie ok. 2,2 vol. Chciałem niższe, ale ciut za dużo sypnąłem cukru. W smaku nuty belgijskie współgrające z wędzonką. Dębu niestety nie czuć za bardzo. Etykieta: Edytowane 27 Czerwca 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 30 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 (edytowane) #19 - Eurotrip (European Double India Pale Ale) India Pale Ale tym razem na europejskich chmielach - Francja, Niemcy i Słowenia. Czterokrotnie chmielone (zacier, brzeczka przednia, gotowanie, na zimno). Parametry: OG: 20 IBU: 100 SRM: 8.5 Objętość: 23,5 litra Zasyp: 7 kg - słód Pale Ale (Strzegom) 1 kg - słód Cara Ruby 50 EBC (Castle) Chmiel: 100 g - Polaris (GER) 100 g - Fantasia (GER) 100 g - Triskel (FRA) 100 g - Dana (SVN) Zacieranie: Podgrzanie 24 litrów wody do 60 stopni Wsyp słodow, podgrzanie do 66 stopni Wsyp 17 gram każdego z chmieli (mash hopping) Przetrzymanie w temperaturze 66 stopni przez 75 minut Próba jodowa negatywna Mashout ~75 stopni Filtracja i wysładzanie: Po 17 gram każdego z chmieli na FWH 1) 12 litrów 2) 9 litrów Gotowanie: 120` - po 16 gram każdego z chmieli No chill Drożdże: Uwodnione Danstar West Coast (debiut) Na zimno: 50 g każdego z chmieli *** Komentarz przed gotowaniem: Wydajność przekroczyła moje oczekiwania. Zapowiada się nie 18, a 19,5 Blg, tak więc double IPA - Komentarz po gotowaniu: Musiałem przedłużyć do 2 godzin żeby 25 litrów uzyskać jak chciałem. Ostateczne parametry: OG: 18 => 20 FG: 5.3 => ? ABV: 7% => ? IBU: 95 => 100 SRM: 8 => 8.5 Objętość: 25 litrów => 23,5 litra Przez chłodzenie na balkonie odparowało jeszcze 1,5 litra. Nie dolewałem. Będzie double EIPA Wydajność 73,5% liczona Brewersfriendem. Najwyższa w historii. Edytowane 1 Lipca 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 1 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 (edytowane) #20 - Antyk Wariat (Orange Mead) Na jubileuszową warkę nastawiłem pomarańczowy miód pitny wg tego przepisu, z lekkimi modyfikacjami. Skład: 2,7 l - woda 1,8 kg - miód wielokwiatowy nektarowy Apis 4 szt - gożdziki całe 2 szt - obrane pomarańcze 1 szt - laska cynamonu 20 gram - rodzynki sułtańskie 14 gram - drożdże piekarskie Tesco Drożdży nieco za dużo na tak mały nastaw, ale zobaczymy co wyjdzie. Podobno po dwóch miesiącach jest klarowny. Edycja 3.11.2014: Słodki, miodowo-owocowy, z lekko szorstką nutą. Rozgrzewający Edytowane 3 Listopada 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 4 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 (edytowane) #18 Nighthawk poszedł na cichą z płatkami dębowymi mocno przypiekanymi z Francji. Planuję go tak przetrzymać około dwóch tygodni, na ostatnie parę dni dodając chmielu. Póki co zszedł do 8 Blg (wg kalkulatora ma zejść do 6,7). Słabo natomiast z nagazowaniem #17 Honey Badger. Po 6 dniach praktycznie bez gazu i piana jak na coca coli. Zobaczymy za kolejny tydzień. Edytowane 4 Lipca 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 4 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 Czas na małe podsumowanie z okazji dwudziestu uwarzonych warek #1 - Liberya Pale Ale - zestaw pale ale z Centrum Piwowarstwa przeznaczony na 12 Blg, w skutek masy błędów nowicjusza zrobił się nagle siedemnastką. Jak na pierwsze piwo zrobione samodzielnie bardzo mi smakowało. #2 - Brown Riot - moja interpretacja Stone Sublimely Self Righteous Ale, przegazowane, ale bardzo smaczne, z powalającą goryczką (no ale >120 IBU przy 15 Blg musiało dać się odczuć) #3 - Spelt Wrong - orkiszowy weizen, moim zdaniem moje najgorsze piwo, za ciepło zacierane, zneutralizowane enzymy, dosyp cukru, zatrzymana fermentacja, itd. zapach bardzo kiepski, brak cech weizenowych. O dziwo mojej koleżance bardzo smakowalo. Mi nie. Do dziś mam jeszcze dwie butelki i nie mogę się przemóc. #4 - Black Panther - kawowy stout owsiany, bardzo mi smakował - w zapachu była jakaś dziwna owocowa nuta, taka porzeczkowa (ale nie liści a owoców), ciut za kwaśny od kawy, mogłem pobawić się wodą (ale zabawy z wodą jeszcze przede mną - może w przyszłym sezonie...), bardzo nisko nasycony, minimalna piana #5 - Up In Smoke - lekkie wędzone ale, świetny aromat wędzony ze słodu Bestmalza, leciutkie, doskonale pijalne, moim zdaniem bardzo udane, paru osobom też posmakowalo, szkoda, że już się skończyło #6 - Gothic Snowmobile - pierwsze podejście do RISa, stanowczo za niski ekstrakt (ledwie 20,5), co dawało raczej wrażenie jakby się piło mocniej nachmielnego stouta - nauczka na przyszłość: nie bać się wysokich ekstraktów. Chmielony na zimno Mandarina Bavaria, którego to chmielu aromat bardzo mi podszedł. Wykorzystam go jeszcze kiedyś. #7 - Skrzydła Husarii - PIPA, truskawki, ziołowe aromaty i goryczka, 20 Blg, którego w ogóle nie czuć, pijalne jak na ten ekstrakt, nieco alkoholowe, ale w sumie OK, szybko poszło #8 - Guess What - piwo z cyklu against all odds: siemię lniane, pestki papai, miód, syrop malinowy, resztki słodów i drożdże piekarskie w proszku. Nie miało prawa się udać, jednak wyszło całkiem znośne, mocno słodkie, na pewno nie dla hopheadów, ale kobietom bardzo smakuje. Jeszcze mam pół skrzynki. Wbrew obawom, olej z lnu nie zabił piany. Jest ogromna. #9 - American Dream - AAA, znośne, ale bez rewelacji, albo lekka infekcja albo coś, aromat chmielowy gdzieś z tyłu, goryczka też nie powalała, poszło z zamiarem uwarzenia lepszego #10 - Holy Udders - milk stout, dobry był! mam jeszcze go w petach, ale jakoś piwo trzymane w cieple w plastiku nie smakuje mi tak samo, dałem dużo więcej laktozy niż trzeba, przez co był bardzo słodki, niestety w tle gdzieś czaił się rozpuszczalnik wynikly z wysokiej temperatury fermentacji #11 - Big Fat Mama - torfowo-żytnie barleywine, w zapachu stare bandaże, lizol, siarka, w smaku o niebo lepiej, konsystencja oleju silnikowego, najlepsze po ogrzaniu, aksamitność z żyta, przyjemne grzanie od alkoholu, z czasem będzie lepsze #12 - Czeski Film - amber ale na czeskich chmielach, niestety nie dały one pożądanych przeze mnie aromatów, mlode miało dziwny zapach, niezidentyfikowany, a teraz jakby ciut diacetylu... piwo o niskim ekstrakcie ale jakby pełniejsze przez słód melanoidynowy, nie jest mega wodniste, przeciętne #13 - Mission Pitcairn - robust porter na nowozelandzkich chmielach, kolegom z Białegostoku bardzo posmakowal, dla mnie ma jakiś dziwny aromat, może to połączenie ciemnych słodów z tymi chmielami na zimno - nie wiem. Natomiast na pewno zabutelkowane za wcześnie i przez to wychodzi z butelki. W smaku czekolada, kawa, jest dobrze. Natomiast mogło być lepiej. #14 - White Whale - witbier z przygodami - to znaczy zasnałęm przy gotowaniu i zastałem po kilku godzinach może z 5 litrów mocno ekstraktywnej brzeczki w garnku - musiałem rozcieńczać wodą - tak więc można rzec, że przypadkiem zrobiłem piwo metodą HGB poza tym - za dużo kolendry - pomarańcze przykryte całkowicie, w aromacie kolendra dominuje nad wszystkim, jest też lekka siarka, w smaku kwaskowe, mocno wysycone, ale z bardzo kiepską pianą #15 - Ashtray Heart - leciutki dry stout z mnóstwem palonego jęczmienia, jest potężna goryczka, jest paloność, a przy tym mało ciała, obecnie sięgam po nie z wielką przyjemnością - jednak z racji swojego ekstremalnie wytrawnego charakteru nie podpasuje każdemu #16 - Porcupine - AIPA, lepsze niż poprzednie, aromaty chmielowe wyraźne, niestety po zamieszaniu w tle pojawia się rozpuszczalnik, smak typowy dla india pale ale, jednak nieco za niska goryczka, koledzy z Białegostoku postawili je na pierwszym miejscu na domowej degustacji #17 - Honey Badger - wędzony quadrupel z siedemsetletnim dębem z Rogalina, najmłodsze piwo w butelkach, póki co próbowałem jedynie próbki nagazowania po tygodniu, kwaskowe, w zapachu mocna wędzonka, do tego takie aromaty i smak typowe dla dżemów z kwaśnych owoców, zero piany i kiepski gaz... może z czasem się polepszy, aromaty dębowe (ale nie wanilia a raczej takiego dębu z ogniska) gdzieś w tle, przykryte wędzonką #18 - Nighthawk - dojrzewa na cichej z płatkami dębowymi, próbka rewelacyjna, bardzo mocno kawowa, czekoladowa, likierowa - takie RISy lubię. Zobaczymy co wniosą płatki. Myślę nad tym chmielem na cichą... Coraz bardziej skłaniam się do tego, by go nie dawać. #19 - Eurotrip - europejskie podwójne IPA, na chmielach z Francji, Niemiec i Słowenii - póki co burzliwie sobie fermentuje, planuję po 7 dniach zlać na cichą i dorzucić chmielu #20 - Antyk Wariat - na zakończenie pierwszej dwudziestki nastawiłem miód pitny z pomarańczami, cynamonem, goździkami i rodzynkami na drożdżach piekarskich, zainspirowany przepisem z HomeBrewTalk. O efektach jednak pogadamy pewnie w przyszłym roku Słowem podsumowania ani trochę nie żałuję tego, że zdecydowałem się warzyć. Nie wszystkie piwa mi smakują, na wiele nie pozwalają mi warunki lokalowe i technologiczne, ale jakoś sobie radzę. Sprawia mi to ogromną frajdę, a chyba o to w tym wszystkim chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 16 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 (edytowane) #19 Eurotrip trafił po 2 tygodniach na chmielenie na zimno (200 gram!). Zeszło do 3 blg (!), co oznacza 9,5% alkoholu. Nie spodziewałem się tak wysokiego odfermentowania. #18 Nighthawk otrzymał także chmiel na zimno. W weekend oba zabutelkuję prawdopodobnie. Edytowane 16 Lipca 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 19 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 (edytowane) #18 - Nighthawk trafił do butelek. Zaledwie 11 litrów po stratach. Zeszło do 8,5, co dało 11% alkoholu. Nagazowanie celuję niskie - ok. 1,5 vol. Edytowane 19 Lipca 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 20 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 (edytowane) #19 - Eurotrip w butelkach, 17,5 litra zabutelkowałem, nagazowanie koło 2 vol, po 4 dniach chmielenia 200 g na zimno europejskimi chmielami czuć mega leśny herbaciany aromat. Bardzo fajny. Oby przy refermentacji nie zniknął. Zeszło do ok. 2,8-3 Blg, co dalo 9,5% alkoholu z 20 Blg. Edytowane 20 Lipca 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 21 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 (edytowane) #21 - Weltmeister (Hefeweizen) Parametry zakładane => otrzymane: Wielkość brzeczki - 21,5 l => 24 l Ekstrakt - 12,5 Blg => 13 Blg Alkohol - 4,8 ABV => ? Kolor - 3,5 SRM => ? Goryczka - 13 IBU => 12 IBU Skład: 3 kg - słód pszeniczny (Strzegom) 2 kg - słód pilzneński (Strzegom) 50 g - chmiel Saphir (3,4% AA) drożdże SafAle WB-06, uwodnione Zacieranie: 19 litrów wody 44 C - 15 min 63 C - 45 min 78 C - 2 min Filtracja i wysładzanie: FWH: 50 g Saphir Woda w systemie: 6-7-6 Bezproblemowo, nawet za dużo wody wyszło i część odlałem bo by z gara wyszło przy gotowaniu Gotowanie: 90 minut - bez dodatku chmielu, tylko FWH Fermentacja w temperaturze pokojowej. Pobiłem kolejny rekord wydajności. Ponad 80% wg Brewer`s Friend. Miał na to wpływ zapewne wyjątkowo rzadki zacier (1:3,8). Edytowane 21 Lipca 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 22 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 (edytowane) #22 - Real Nigga (Black IPA) Politycznie niepoprawne piwo, które nie bierze jeńców i zabija goryczką. Zakładane parametry: Objętość - 18,5 l => 20,5 l Ekstrakt początkowy - 16,5 Blg => 15,5 Blg Ekstrakt końcowy - 5 Blg => ? Alkohol - 6,3% ABV => ? Goryczka - 104 IBU=> 99 IBU Kolor - 40 SRM Skład: 3 kg - słód pilzneński Strzegom 2 kg - słód wiedeński Strzegom 0,4 kg - slód karmelowy ciemny Strzegom 0,4 kg - słód barwiący Strzegom 150 g - chmiel Simcoe granulat 12,8% AA Drożdże SafAle US-05 Zacieranie: 24 litry wody o temperaturze 60 stopni (~1:4) wsyp słodów 25 gram Simcoe do zacieru podgrzanie do 66 stopni przerwa 60 minut mashout Filtracja i wysładzanie: 12 litrów wody w systemie 6-6 75 gram Simcoe na FWH Szybko i sprawnie Gotowanie: 90 min - 10 gram Simcoe Fermentacja w temperaturze pokojowej, na cichą pójdzie 40 gram Simcoe Edytowane 23 Lipca 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 22 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 Tak z ciekawości spytam, ile masz stopni w pokoju? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się