ktoZjarany Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Mam w planach zbudowanie prostego sprzętu do destylacji. Oczywiście nie będę go uruchamiał Wymyśliłem, że w wiaderku z atestem (chyba po marmoladzie) powycinam otwory na grzałki, a w wieku małą dziurkę na rurkę, którą będzie szła para do kolejnego wiaderka z zimną wodą. Skroplona para byłaby zbierana w trzecim wiaderku. Z początku temperaturę miałem kontrolować ręcznie, tzn. wyłączałbym zasilanie z grzałek, gdy termometr, którego sonda umieszczona by była w pierwszym wiaderku pokazałby 80°C i ponownie włączał po spadku do 75°C. Stwierdziłem, że to jednak zbyt uciążliwe i chciałbym wmontować jakoś jakiś kontroler, żeby to automatycznie robił. Tylko tu się robi problem, bo nie wiem co i jak z tymi kontrolerami. Grzałki mam takie: o ogólnej mocy 2kW i nie wiem czy wystarczy ogólny schemat Możecie polecić jakiś tani kontroler (nie musi być dokładny) i powiedzieć jak to ze sobą połączyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Uważaj na te wiaderka, bo to, że była w nich marmolada to za mało. Po za tym szklane chłodnice są za 20zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktoZjarany Opublikowano 30 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 ten znaczek atestu mają, więc nie powinno być problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Mi się wydaje że powinno być wszystko szczelne zrobione. I zbiornik plastikowy nie wytrzyma ciśnienia pary i się rozsadzi. I możesz się poparzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Pomijając wszystko, gorący alkohol z plastikiem (nawet atestowanym) słabo mi się kojarzy, a raczej za bardzo ze smrodem i posmakiem tego plastiku w uzyskanym alkoholu Pewnie przesadzam, ale jeśli ktoś chce wyważać otwarte drzwi ... to pozostaje życzyć powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Dokładnie. Jest tyle sposobów tanich i sprawdzonych, żeby psocić... Mój kumpel psoci w czajniku u własnie szklanej chłodnicy. cytrynówka i lodowa robiona na ICE-ach rwie d... przy samej miednicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktoZjarany Opublikowano 31 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 (edytowane) no dobra, z wiaderkiem może mnie przekonaliście, ale nie o to pytałem o kontroler temperatury mi chodzi głównie, bo nie mam innego rozsądnego pomysłu na utrzymanie temp w okolicach 80°C /to może pierwsze wiaderko sobie z blachy wykonam. Bo w szkle ciężko będzie zrobić dziury na grzałki. Co wy na to? Edytowane 31 Grudnia 2013 przez ktoZjarany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 szybko i skutecznie to tani szybkowar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktoZjarany Opublikowano 31 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 no 20 litrowy szybkowar to może i szybko, ale na pewno nie tanio. A mi chodzi o cięcie kosztów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 Tak OT czemu 80 st.C? Tam nie powinno wrzeć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktoZjarany Opublikowano 31 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 alkohol etylowy wrze w właśnie w 80°C, przy 100°C będzie parowała też woda, więc efekty destylacji nie będą tak dobre. Mój znajomy, co się chemii uczy powiedział, że nie zajdzie w ogóle, ale jakoś mu nie ufam Tak czy siak lepiej dać 80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 No chyba, że tak:) Powodzenia w psoceniu. do kontroli to coś ze Spamela może Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 Alkohol etylowy wrze w 78,3 inne źródła podają 78,4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 Kolego, zanim zrobisz krzywdę sobie lub komuś z otoczenia, to poczytaj sobie trochę w temacie na hobbystycznych stronach. Oczywiście skoro wg. zapewnień z pierwszego postu nie masz zamiaru go uruchamiać, to najlepiej zrób makietę z kartonu, a jak budujesz sprzęt to się zastanów dlaczego inni robią to z kwasówki i miedzi, które do tanich nie należą. Najlepiej idź po luksusową do Biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomo33 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 (edytowane) Myślę ze to nie czas i miejsce na takie dyskusje nie to forum polecam tu zajrzeć dużo przydatnych informacji znajdziesz http://alkohole-domowe.com/ Edytowane 31 Grudnia 2013 przez tomo33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktoZjarany Opublikowano 31 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 (edytowane) Bo nie wchodzą w reakcję z alkoholem? Wiem o tym, a i wódkę z plastiku już piłem. Żyję. Co prawda do najlepszych nie należała, ale skądś muszę wziąć doświadczenie, zobaczyć z czym to się je, więc najprostsza instalacja na początek będzie najlepsza. /Bo pytałem o kontroler, a sprowadzono rozmowę na inny tor Edytowane 31 Grudnia 2013 przez ktoZjarany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 Cześć. Alkohol paruje z roztworu w temperaturze która jest zależna od stężenia roztworu. Przemyśl to co napisałem i zastanów się czy utrzymanie tem. 80°C roztworu (np.20%) da ci pary alkoholu. Zapraszam do zaznajomienia się z teorią na www.bimber.info Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się