Świdnicki Browar Domowy Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 Witam miłośników "pianki". przeglądając porady i receptury dotyczące piw smakowych w kilku miejscach natknąłem sie na rade żeby dodać skórkę lub soku z pomarańczy. o ile skórka da mocno pomarańczowy smak i aromat, to do soku mam pewne obiekcje, Swego czasu zrobiłem bimber (owocówkę) tylko z pomarańczy, dobre jakościowo mocno dojrzałe bez dodawania cukru, smak był mało zadowalający, o aromasie już nie wspomnę. trzeba było przepędzić na spirytus który zapachem i tak nie powalał, o zapachu ładnej pomarańczy można było zapomnieć. Wiec moje pytanie do doświadczonych, czy ma ktoś za sobą próby warzenia piwa z sokiem z jakichkolwiek cytrusów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 Robiłem saisona z sokiem z winogron. Sok był dosyć niskiej jakości i pewnie zawierał aromaty sztuczne, co pozostało w gotowym piwie. Nawet się to komponowało. Jeśli chcesz użyć prawdziwego soku, to raczej nie spodziewałbym się wielkiego aromatu, a jak znów dasz go bardzo dużo, to drożdże i tak wszystko zjedzą i otrzymasz bardzo nijakie piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 przeglądając porady i receptury dotyczące piw smakowych w kilku miejscach natknąłem sie na rade żeby dodać skórkę lub soku z pomarańcz Podaj może linka do receptury z sokiem pomarańczowym, bo osobiście się nie natknąłem. Skórki dodaje się do witbierów, saisonów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świdnicki Browar Domowy Opublikowano 31 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 przeglądając porady i receptury dotyczące piw smakowych w kilku miejscach natknąłem sie na rade żeby dodać skórkę lub soku z pomarańcz Podaj może linka do receptury z sokiem pomarańczowym, bo osobiście się nie natknąłem. Skórki dodaje się do witbierów, saisonów. http://www.forum.wes.pl/viewtopic.php?t=139 no tutaj, co prawda mowa o syropie ale o soku tez sie natknąłem, wiec dlatego konfrontuję informację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 Hm, wpisy mają te 8 lat na karku, więc trochę czasu minęło. Osobiście nie pomogę, mam małe doświadczenie w tym zakresie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lutek Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 Aga Łopata dawała sok z cytrusów do witbiera (http://kuchniapiwowarkiagi.pl/blog/a1201-witbier-piwo-bulki-i-placki.php) robiłem wita wg tego przepisu, ale soku w nim nie czułem za diabła...a potem to z wita zrobił się ponoć całkiem niezły blondzik ;-) ale to już inna kwestia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się