tomek81c Opublikowano 20 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2007 Witam, na dniach mam zamiar zrobic swoja pierwsza warke, na razie z brew kita (posiadam John Bull Best Bitter i Lager) i mam pytania odnośnie zawartosci % alkoholu w piwie, a mianowicie wyczytalem ze z 1,7 kg brew kita najlepiej zrobic 10 l piwa, poniewaz wtedy jest najsmacznijsze, a zeby zwiekszyc ilosc do 20-22l trzeba dodac 1 kg cukru, ew. ekstraktu slodowego, i troche sie zakrecilem tymi wypowiedziami, toteż: 1) ile % alkoholu wyjdzie mi w piwie jezeli zrobie 10 l z brew kita 1,7kg nie dodajac ani cukru ani ekstraktu? 2) czy naprawdę, aż tak straszna jest roznica jezeli zamiast ekstraktu dodam 1 kg cukru (robiac 22l), ktory podobno nadaje posmak bimbrowy piwu? 3) co byscie polecili - 10 l bez cukru (ekstraktu w podczas 1szej fermentacji) czy wieksza ilosc np. z dodaniem ekstraktu slodowego John Bull Light 1,6 kg Pozdrawiam, Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 20 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2007 Witam, na dniach mam zamiar zrobic swoja pierwsza warke, na razie z brew kita (posiadam John Bull Best Bitter i Lager) i mam pytania odnośnie zawartosci % alkoholu w piwie, a mianowicie wyczytalem ze z 1,7 kg brew kita najlepiej zrobic 10 l piwa, poniewaz wtedy jest najsmacznijsze, a zeby zwiekszyc ilosc do 20-22l trzeba dodac 1 kg cukru, ew. ekstraktu slodowego, i troche sie zakrecilem tymi wypowiedziami, toteż: 1) ile % alkoholu wyjdzie mi w piwie jezeli zrobie 10 l z brew kita 1,7kg nie dodajac ani cukru ani ekstraktu? 2) czy naprawdę, aż tak straszna jest roznica jezeli zamiast ekstraktu dodam 1 kg cukru (robiac 22l), ktory podobno nadaje posmak bimbrowy piwu? 3) co byscie polecili - 10 l bez cukru (ekstraktu w podczas 1szej fermentacji) czy wieksza ilosc np. z dodaniem ekstraktu slodowego John Bull Light 1,6 kg Pozdrawiam, Tomek witam na forum odradzam użycie cukru, lepiej zrobić mniej piwka, a lepszej jakości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 20 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2007 2) czy naprawdę, aż tak straszna jest roznica jezeli zamiast ekstraktu dodam 1 kg cukru (robiac 22l), ktory podobno nadaje posmak bimbrowy piwu? Hej ! Smak jest wredny, możesz mi wierzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek81c Opublikowano 21 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2007 Czesc, ale ile % alkoholu jest w piwie zrobionego z 1,8 brew'a w 10 l (bez dodatku cukru czy ekstraktu podczas 1szej fermentacji)? Co prawda mam tez ekstrakty slodowe John Bull (2 puchy) ale ciekawi mnie samk piwa i zawartość % piwa z samego brew kita... I jeszcze jedno: przed druga fermentacja dodaje sie 4 g cukru do butelki 0,5l - gdy bede chcial zastapic ja glukoza ile musze wtedy wsypac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek81c Opublikowano 21 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2007 juz wiem, cos okolo 12BLG czyli 5%, wiec ostatnie pytanie przed zrobieniem 1szej warki: na 1szy raz proponujecie zwarzyc 1) John Bull Lager 10l czy moze 2) John Bull Lager + John Bull ekstrakt slodowy puszka 1,8kg z wynikiem 20 l piwa (mam wszystkie slkadniki, dzis zamykam sie w piwnicy, dezynfekuje sprzet i zaczynam)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 21 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2007 ;)na 1szy raz proponujecie zwarzyc 1) John Bull Lager 10l czy moze 2) John Bull Lager + John Bull ekstrakt slodowy puszka 1,8kg z wynikiem 20 l piwa (mam wszystkie slkadniki, dzis zamykam sie w piwnicy, dezynfekuje sprzet i zaczynam)? Tutaj jest to w zasaadzie bez znaczenia. Jak masz surowce na wersję nr 2, to tak właśnie zrób Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się