kolomar Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Cześć. Do napisania tego postu przymierzałem się już jakiś czas, ale zdecydowałem się dopiero teraz, po przeczytaniu dwóch ostatnich wypowiedzi (Codera i Bogdana62) w temacie "Dziwny temat- kwaśne piwo..." na temat przebarwień w fermentorach i ich możliwym wpływie na infekcje piwa. Chciałbym poruszyć problem mycia starszych fermentorów. Chodzi mi zwłaszcza o usuwanie przebarwień. Kto miał, ten wie o co chodzi a dla tych co nie mieli postaram się pstryknąć fotkę jak to wygląda. Również bije się za każdym razem z myślami, gdy mam nastawić piwo w starszym, przebarwionym fermentorze. Czy macie jakiś skuteczny sposób na pozbycie się tych przebarwień? Temat był poruszany na browar.biz i tam Marusia opisała, że zalewa cały fermentor ze szklanką ace na dzień i przebarwienia znikają (ja to tak zrozumiałem, ale to dawno było i mogę coś kręcić). Zalałem fermentor z ace na 3 dni, lecz przebarwienia zostały. Ro_y coś kiedyś wspominał o sodzie kaustycznej... próbował ktoś tego? Zdjęcia w drodze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Ja używam wybielacza Tytan, na chlorze toto jest. Bardzo sprawnie czyści. Z butelek ciężko odchodzące osady drożdżowe też tym załatwiam. Gar warzelny też tym wybielam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 31 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 obecane zdjęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 31 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Ja używam wybielacza Tytan, na chlorze toto jest. Bardzo sprawnie czyści. Z butelek ciężko odchodzące osady drożdżowe też tym załatwiam. Gar warzelny też tym wybielam. Ok, ale czy czyściłeś tym przebarwione fermentory? Jeśli tak, to w jaki dokładnie sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Ok, ale czy czyściłeś tym przebarwione fermentory? Jeśli tak, to w jaki dokładnie sposób. No przeca o tym mówię. Wlewam wode, Tytana i zostawiam. Ile wlewam nie pytaj, wlewam "na oko" . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Mi udał się usunąć takie przebarwienia sodą kalcynowaną, Soda kaustyczna tym bardziej powinna dać rade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Wygląda na kamień piwny. Spróbuj usunąć to roztworem kwasku cytrynowego i ciepłej wody. Możesz też zrobić próbę odkamieniaczem do łazienki (Cillit). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Wygląda na kamień piwny. Już drugi raz o tym piszesz, możesz to rozwinąć, bo nie spotkałem się z tym wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 O czym wy dyskutujecie, nowy fermentor mozna kupić w cenie poniżej 20 zł, jak przesłuży 20 warek to jego wkład cenowy w warkę będzie niezauważalny. Jak się pojawiają chropowatości i rysy należy go wywalić i już. Albo przesunąć do innych zadań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 O czym wy dyskutujecie, nowy fermentor mozna kupić w cenie poniżej 20 zł, jak przesłuży 20 warek to jego wkład cenowy w warkę będzie niezauważalny. Jak się pojawiają chropowatości i rysy należy go wywalić i już. Albo przesunąć do innych zadań. Dyskutujemy o przebarwieniach, a nie o rysach. Przebarwienia powstają po fermentacji, zwłaszcza ciemnych piw. Zwykłe mycie ich nie usuwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Kamień piwny to osady mineralne wytrącające się w fermentującym i leżakującym piwie w wyniku obniżenia pH piwa. Rzecz powszechnie spotykana i niepożądana w browarnictwie. Jak to większość osadów mineralnych łatwy do usunięcia roztworami kwasów (azotowy, fosforowy i inne; dla nas - kwas cytrynowy). Co do reakcji chemicznych to musisz poszukać w książce Kunzego. Jeśli te przebarwienia to nie kamień, to powinien je usunąć r-r sody kaustycznej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymin72 Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Ja miałem podobny osad, może nawet gorszy - kolor stalowy. Kilka dni w znanym czyściku "damanastosie", a konkret szklanka/20l. i po kilku dniach było lepiej ale nie najlepiej. Trochę tego świństwa zostało. Zapodałem brzeczkę i piwko wyszło oki. całkowicie osad zniknął dopiero po drugiej warce tzn. po kolejnym moczonku parodniowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 31 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Do tego właśnie zmierzałem. W moim przypadku szklanka domestosa /20l na 3 dni nie załatwiła sprawy... Czas na kwasek cytrynowy (tylko ile? Szklankę/20l.?) lub sodę kaustyczną... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Miałem straszne przebarwienia w kotle warzelnym i nic oprócz podchlorynu sodu tego nie ruszyło. Troszkę większe stężenie i kociołek czysty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Jeśli chodzi o kwasek to proponuję opakowanie (20g) na 1 litr ciepłej wody. Fermentor wyczyścić gąbeczką. W moim przypadku pomaga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Ogólna zasada jest taka: osady nieorganiczne lepiej czyścić kwasami, a organiczne zasadami. Czyli w przypadku fermentora raczej zasadowe środki. W moim browarze wybielinka usuwa wszelkie przebarwienia, szklanka na 5L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 W moim browarze wybielinka usuwa wszelkie przebarwienia, szklanka na 5L. U mnie właśnie było odwrotnie. Najczęściej używam wybielacza do dezynfekcji fermentorów, czasami zostawiałem na noc zamoczony i nie dałem rady usunąć brązowo-szarych przebarwień. Dopiero użycie sody kalcynowanej dało rade oczyścić mi fermentory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się