pippo Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Witam! Mam już prawie kompletny zestaw do warzenia z zacieraniem Pozostaje pytanie - jaki styl wybrać na początek ? Chciałbym, żeby proces zacierania był stosunkowo prosty, piwo było jasne, w smaku generalnie miało mało goryczki, cały proces fermentacji był w miarę krótki oraz żeby była dostępna jakaś sprawdzona receptura Co proponujecie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Polskie ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olgierd Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Co proponujecie ? Proponujemy poczytać wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pippo Opublikowano 6 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 dzięki, rozumiem, poczytałem wiki i najbardziej pasuje chyba http://www.wiki.piwo.org/Special/Best/Premium_Bitter z recepturą http://www.wiki.piwo.org/Special/Best/Premium_Bitter_(Marynka_Bitter),_Arkadiusz_Makarenko_(Makaron) ale nie mogę znaleźć drożdży na co mogę zamienić ? pepek84 przyjrzałem się recepturze i też może być super jak macie jeszcze jakieś pomysły to proszę o pomoc, dzięki z góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Na początek możesz spokojnie użyć dowolnych drożdży suchych do piw w stylu Ale. IMHO, Bitter to dobry wybór jednak to piwo nie ma mieć mało goryczki, a tak chciałeś. Poczytaj może też o IRA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pippo Opublikowano 6 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 dla jasności - na początek chciałbym piwo z jak najmniejszą goryczką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 to zrób sobie Hefe-weizen, ale proste to nie jest (trudne też nie), albo jakiś Mild Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Coś, co wybacza dużo błędów - stout. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszemas Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 trochę zamieszam... uważam że powinieneś zrobić jasnego lagera... piwo wcale nie jest trudne, mamy idealne warunki do jego fermentacji (obleci w tych 6 stopniach bez problemu, najwyżej 3 tygodnie to potrwa) trzeba pamiętać że niemal każdy początkujący jest wychowany na jasnym lagerze, pije go z koncernów i z browarów restauracyjnych, często piwa górnej fermentacji są szokiem dla takich kubków smakowych i niestety często szokiem negatywnym (ja tak miałem, ludzie których częstuje moim piwem tak mają), a np ja Polskiego Ale nie dzierżę... dla mnie to niepijane piwo jest lager wymaga tylko jednej rzeczy którą należy bezwzględnie przestrzegać, temperatury fermentacji głównej poniżej 12 stopni, dolna granica to nawet trudno powiedzieć, ja raz w garażu sfermentowałem pilsa niemieckiego w 6-8st i zdobyłem drugie miejsce na konkursie, zacieranie? na luzie jedno temperaturowe w 68-72 st przez godzinę, rozkminianie różnych temperatur zostaw sobie na po 10-20 warce, zacieraniem trudno zepsuć piwo, do tego tanie chmiele polskie, czeskie lub niemieckie gotować niby tez powinno się 90 min, ale jak zagotujesz tylko godzinę, to nie ma większych szans na DMS... Prostota, sterylność, temperatura fermentacji wtedy na pierwszy raz podniesiesz szansę na uwarzenie dobrego piwa.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pippo Opublikowano 6 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 zainteresowaly mnie tez Belgijske Pale Ale, co o tym myslicie ? receptura np. http://www.wiki.piwo.org/Belgian_Blond_Ale,_Andrzej_Smyk_(anteks) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 zainteresowaly mnie tez Belgijske Pale Ale, co o tym myslicie ? receptura np. http://www.wiki.piwo...j_Smyk_(anteks) Jak zrealizuje moje 3 nastepne projekty to tez zamierzam wziasc sie za Blonda bardzo fajna sprawa. Slyszalem ze belgijskie drozdze potrafia byc kaprysne, ale nie wiem czy to sie odnosi akurat do WLP400 Belgian Wit Ale. Ja bym Ci polecil na poczatek cos prostszego - Pale Ale na S-04. Chmielone polskimi/angielskimi lub amerykanskimi chmielami. Albo jak Zgoda wyzej powiedzial - Stouta. Ten styl wiele wybacza i naprawde swietnie smakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Pale ale albo stout. Wszelkie piwa z okolic pale ale też będą ok (amber ale, ira, bitter). Na pierwszy raz zamów gotowy zestaw surowców i problemu z recepturą nie będzie. Zestaw zawsze możesz zmodyfikować, na przykład sypiąc mniej chmielu na goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 lager wymaga tylko jednej rzeczy którą należy bezwzględnie przestrzegać, temperatury fermentacji głównej poniżej 12 stopni Wszystko ok, też uważam, że na pierwsze piwo taki Lagerek to mniejszy szok. Niestety wymaga od piwowara więcej cierpliwości niż większość Ale, a z tą cechą cieniutko u początkujących. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 5kg pilzneński, (ja sypnąłem jeszcze 200gr zwykłego jęczmienia- śruty), 40gr lubelskiego, 40gr lub mniej (gust) -goryczki Marynki oraz US-04 i jest pyszne piwo. Ja takie warzyłem na swoim chmielu a teraz na granulacie mam zamiar wykonać. 62st 30min, 72st 30min, 78st 10min i 30min ułożenie filtracji. Temp ferm do 20st max bo wyżej to dojdą w smaku kwiatki, na 7-9 dni. Potem 2 tyg w butelkach i do gardła. Proste? Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 (edytowane) 5kg pilzneński, (ja sypnąłem jeszcze 200gr zwykłego jęczmienia- śruty), 40gr lubelskiego, 40gr lub mniej (gust) -goryczki Marynki oraz US-04 i jest pyszne piwo. Ja takie warzyłem na swoim chmielu a teraz na granulacie mam zamiar wykonać. 62st 30min, 72st 30min, 78st 10min i 30min ułożenie filtracji. Temp ferm do 20st max bo wyżej to dojdą w smaku kwiatki, na 7-9 dni. Potem 2 tyg w butelkach i do gardła. Proste? Powodzenia. Prawie wszystko się zgadza . BLG wg. teorii należy pomierzyć i dopiero w przypadku braku zmian rozlewać. W przypadku, kiedy mierzyć nie chcemy/możemy/lubimy, te 2 tygodnie warto jednak potrzymać piwo na drożdżach. Mimo wszystko warto początkującemu radzić zgodnie z zasadami sztuki. No i w butelkach to raczej 2 miesiące, niż tygodnie. Wszystkie moje piwa po dwóch tygodniach były znacznie gorsze od tych, które dotrwały do dwóch miesięcy leżakowania. Tak jak wyżej, ja polecam na początek recepturę na 20 litrów FAH lub gotowy zestaw składników na Pale Ale, IRA lub Stout. Edytowane 6 Stycznia 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Kolega chce szybko więc ma prosty schemat, BLG początkowe 11 do 13 i pozna smak, max 4gr glukozy na 0.5 litra. Potem może swoje receptury i reguły ustalać, trzymać piwo miesiącami aby dojrzało. Gotowy zestaw składników też jest godny polecenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Coś, co wybacza dużo błędów - stout. O to to, bierz stout, żałować nie będziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 piwo było jasne, w smaku generalnie miało mało goryczki, no fakt, przy takim założeniu stout najlepszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubuch Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 dla jasności - na początek chciałbym piwo z jak najmniejszą goryczką No to Kolsch na S33 i będziesz zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 piwo było jasne, w smaku generalnie miało mało goryczki, no fakt, przy takim założeniu stout najlepszy Na jasne i wymagające przyjdzie czas. Zacząć jest lepiej od czegoś, co trudno zepsuć tak, żeby się nie dało wypić. Chociaż zakazić można każde. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgoda, zgoda, ja to wiem, ale autor dość wyraźnie określił, że chce "piwo jasne", stąd mi nawet stout do głowy nawet nie przyszedł, ale może pippo da się namówić i przekonać bo z tym by miał faktycznie najmniej problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pippo Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 dzieki wielkie za pomoc. padlo jednak na Heffe-Weizen z receptura http://www.wiki.piwo.org/Hefe-Weizen,_Sławomir_Franaszek_(Franekkkk) no chyba, ze mnie powstrzymacie hehe pytanie nowicjusza - jaka jest domyślna ilość wody w recepturach, w których jej nie określono ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Tyle, żeby było dobrze. To zależy od indywidualnych czynników. Wiele się nie pomylisz, jak założysz 30 litrów wody na 20 litrów do fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Najlepsze jest na początek Polskie Ale i Kolsch, ja ponownie zamawiam materiały na to co wcześniej Ci napisałem. Jeśli chodzi o ilość wody itp to nie pytaj tu tylko poczytaj w notatkach piwowarów lub w literaturze. Masz ksiażkę lub opracowania jakieś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się