Mariusz_CH Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Kolsch Kolsch na początek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 (edytowane) dzieki wielkie za pomoc. padlo jednak na Heffe-Weizen z receptura http://www.wiki.piwo...szek_(Franekkkk) no chyba, ze mnie powstrzymacie hehe Wg. mnie za dużo się nad tym zastanawiasz. Kup składniki i rób. Jak będziesz miał coś zepsuć, to zepsujesz i przy Weizenie i przy Pilsie . Ja bym na pierwszy raz wybrał piwko, które da się zatrzeć jednotemperaturowo. Wtedy będziesz miał ogląd na cały proces warzenia, a przy tym dość proste zacieranie. pytanie nowicjusza - jaka jest domyślna ilość wody w recepturach, w których jej nie określono ? Większość piwowarów zaczyna od warek wielkości 20 lub 25 litrów, które mieszczą się do standardowego fermentora. Do uwarzenia 20-litrowej warki o ekstrakcie początkowym 12 BLG potrzebujesz ok. 4 kg słodu (upraszczając, bo to zależy np. od wydajności, którą określisz, jak poznasz swój sprzęt). Możesz to sobie przyjąć na początku jako punkt odniesienia. Uwzględniając proporcję ilości słodu do wody, określisz ile potrzebujesz wody do zacierania. Ilość wody do wysładzania określisz m.in. na podstawie zależności z tego dokumentu. Wysładzać możesz do założonej objętości (plus to co odparuje) lub do określonego BLG. Ja póki co wysładzam do objętości i nic nie liczę. Mniej więcej udaje mi się trafić w założenia. Wydajność, ilość wody, która odparowuje i inne pokrewne parametry określisz, jak poznasz swój sprzęt, także działaj . Edytowane 7 Stycznia 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 także działaj Nie zapominaj, że nowicjuszowi rad udzielasz. Moja rada, zastanów się jakie mniej więcej piwo chcesz wypić, kup gotowy zestaw i działaj. I nic się nie bój, instrukcje są tak napisane, że nie ma bata, piwo przynajmniej satysfakcjonujące wyjść musi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Mariusz_CH, Kolsch jest jasny i raczej łatwy do wykonania, lekkie piwo, gotowy zestaw można kupić z instrukcją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 (edytowane) No nie wiem jak tam z tymi gotowymi zestawami, ale pewnie Kolsch to za bardzo nie będzie. To że jasny to nic wiele nie zmienia, Kolsch powinien być fermentowany w dość niskiej temp i lagerowany najlepiej z miesiąc. Drożdże dedykowane, substytutów tu za bardzo nie ma. To sprawia, że dla świeżego to za dużo na początek... Edytowane 7 Stycznia 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Witam, Powiem tak biorąc pod uwagę fakt że nie mam za dużego doświadczenia w warzeniu. Poleciłbym stouta SAM go zrobiłem z zacieraniem nie miałem póki co jakiś większych problemów (wiem że miało być jasne no ale ) trochu fermentacja daje mi do myślenia ale jak pisali doświadczeni koledzy CIERPLIWOŚCI Co do przepisów pomyślałbym o tym co podał santa "Tak jak wyżej, ja polecam na początek recepturę na 20 litrów FAH lub gotowy zestaw składników na Pale Ale, IRA lub Stout." Jeden rodzaj słodu i dwa rodzaje chmielu. Potem nie ma dylematu bo zostało mi to i to co by tu domówić zeby zrobić kolejną warkę ( piszę w perspektywy osoby zaczynającej nie zamawiającej dużych ilości). Pozatym to co napisał Mariusz fermentowanie w niskiej temperaturze to jest dość duży problem przynajmniej jak dla mnie. Masz możliwości to wskakuj na głęboką wodę najwyżej się jej trochu napijesz Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Dokładnie tak. Zasyp prosty, zacieranie najlepiej 1 lub 2 temperaturowe, chmielenie w 3 krokach max., górna fermentacja itd. Sprawdzi się przy tym sprzęt i piwowar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszemas Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 lager wymaga tylko jednej rzeczy którą należy bezwzględnie przestrzegać, temperatury fermentacji głównej poniżej 12 stopni Wszystko ok, też uważam, że na pierwsze piwo taki Lagerek to mniejszy szok. Niestety wymaga od piwowara więcej cierpliwości niż większość Ale, a z tą cechą cieniutko u początkujących. tak samo uważałem jak robiłem pierwsze piwa... legendy o lagerowaniu tyle tygodni ile stopni plato odfermentowało dobrze pamiętam... produkcja lagera codziennego wygląda u mnie następująco... 2 tygodnie fermentacja, 3 dni klarowanie żelatyną w niskiej temperaturze, 1 doba nagazowanie w kegu, tydzień kondycjonowania przez ten tydzień z gazem piwo naprawdę bardzo szybko się układa, większość siarki się ulatnia, diacetylu nie ma, w wersji butelkowej trwa to o tydzień dłużej. Nie łudźcie się... w browarach restauracyjnych lager trafia na stół po 3-4 tygodniach, liczy się zwolnienie zbiorników, więc dlaczego ja nie mam robić pijalnego lagera w 3-4 tygodnie, ale faktycznie na początku uważałem że to nie możliwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 (edytowane) także działaj Nie zapominaj, że nowicjuszowi rad udzielasz. Oczywiście nie zapominam, to była banalna rada od nowicjusza z kilkoma warkami na krzyż dla innego nowicjusza. Kupić składniki na któryś z zaproponowanych zestawów, systematycznie zgłębiać teorię i działać, bo najlepsza metoda nauki to przełożenie teorii na praktykę . Edytowane 7 Stycznia 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pippo Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 tak jak napisałem - Heffe-Weizen to mój wybór GB... mam tylko wiki i Was literatury brak. co polecasz / polecacie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 w browarach restauracyjnych lager trafia na stół po 3-4 tygodniach, liczy się zwolnienie zbiorników Nic nowego. One są kiepskie poprostu, z różnych przyczyn. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 (edytowane) PDF podany przeze mnie wyżej. Do tego dwie książki http://www.homebrewi...vogel-p-84.html i http://www.homebrewi...ehrl-p-314.html . Możesz obejrzeć filmiki Kopyra na jego blogu. Ja lubię posłuchać tego gościa: http://www.youtube.com/user/scalak68 . Na stronie Browamatora znajdziesz FAQ, bogaty w informacje. Bardzo dużo informacji znajdziesz tutaj: http://www.howtobrew.com/intro.html . Coś tam także tutaj: http://pl.wikibooks....owarstwo_domowe . Klasyka na temat zacierania: http://www.browamato...7&przedm=555699 . w browarach restauracyjnych lager trafia na stół po 3-4 tygodniach, liczy się zwolnienie zbiorników Nic nowego. One są kiepskie poprostu, z różnych przyczyn. Piłem ostatnio pilsa z browaru Lubrow i muszę przyznać, że mi i towarzyszom bardzo smakował. Edytowane 7 Stycznia 2014 przez santa pippo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 (edytowane) Zdarzy się (zresztą nie wiemy jak i co przebiegało w produkcji tego piwa). Świeży lager jest raczej kiepski, ALE też często Edytowane 7 Stycznia 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 tak jak napisałem - Heffe-Weizen to mój wybór GB... mam tylko wiki i Was literatury brak. co polecasz / polecacie ? kup sobie jakąś książkę. np "piwo warzone w domu wolfgang vogel" dobra książka, mam i korzystam. Są też inne oczywiście. http://www.piwo.org/...wolfgang-vogel/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 tak jak napisałem - Heffe-Weizen to mój wybór Powodzenia :-) Pamiętaj, abyś miał możliwość utrzymania stałej temperatury ok 19-20°C. Tylko przy grzejniku nie stawiaj :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Szkoda wydawać piniendzy na to. Niczego sensownego się z tej książki nie dowiesz, czego nie możnaby znaleźć w internetach. ZZZabioreCiButy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawcio_1977 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Jest dokładnie tak jak zgoda pisze. Za darmo z netu dowiesz się więcej, a jak masz jakieś wątpliwości to społeczność piwo.org służy pomocą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się