bujaczes Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Witam, mam na burzliwej 18l stouta pochmielonego w następujący sposób: 60' - Chinook 30g 30' - Cascade 30g 15' - Cascade 30g 5' - Cascade 30g 0' - Cascade 10g Na cichą chcę rozlać do dwóch fermentorów i do jednego sypnąć trochę chmielu. Mam na stanie Wiliamette, Cascade, Citrę i Chinooka. Którego użyć i w jakiej ilości, żeby złapało porządniejszy aromat, ale nie było zbyt cytrusowe? -- Pzdr, d. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Ale po co? Tu masz dobrze, średni do mocnego smak chmielowy i średni do słabego aromat chmieli amerykańskich. Ja bym już nic nie chmielił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 130g chmielu na 18l to będzie smak chmielowy raczej średni do wysokiego ale są tacy co lubią.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 130g chmielu na 18l to będzie smak chmielowy raczej średni do wysokiego ale są tacy co lubią.... Tak też napisałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bujaczes Opublikowano 10 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Ale po co? Tu masz dobrze, średni do mocnego smak chmielowy i średni do słabego aromat chmieli amerykańskich. Ja bym już nic nie chmielił. wiadomo, że dla eksperymentu Wiem, czego się mniej więcej spodziewać po American Stoucie, a że to dopiero moja piąta warka, to chciałem upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, żeby mieć jakieś porownanie. -- Pzdr, d. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Na cichą chcę rozlać do dwóch fermentorów i do jednego sypnąć trochę chmielu. Mam na stanie Wiliamette, Cascade, Citrę i Chinooka. Którego użyć i w jakiej ilości, żeby złapało porządniejszy aromat, ale nie było zbyt cytrusowe? Chmielu nigdy za dużo , a tak poważnie jeśli chcesz podkręcić aromat chmielowy to zdecydowanie polecam wrzucić na cichą na 5 dni przed butelkowaniem. Najmniej cytrusowy jest Wiliamette i Chinook, chociaż z Citry i Cascade bym nie rezygnował. Gdybym ja chmielił wrzuciłbym po 10g każdego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 chmielenie mi się podoba przymierzam się do uwarzenia stout`a ale jeszcze niemiałem okazji skonsumować tego stylu do czego można go porównać? bo nie wiem czy warto go robić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zależy jakiego Stouta konkretnie chcesz uwarzyć. Najłatwiej chyba będzie kupić jakiegoś na spróbowanie.Guiness jest łatwo dostępny, np. w Tesco. Mnie osobiście bardziej smakuje w wersji Extra stout niż Draught. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 ach to Guiness piłem go w Irlandii w pubie, musiałem czekać aż piana z niego zejdzie bo ponoć u nich to obraza Guiness`a jak się pije z dużą pianą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 to po co ładują te azotowe kulki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 kulka jest w puszce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 No własnie, To jak nie lubią piany, jak ona jest dla piany. Piwo wypijesz, a piana dalej jest. Nie na pięć palców, ale... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 ja nie powiedziałem, że nie lubią piany mówię, że nie pili piwa z dużą jej ilością a i dodam, że mi wtedy w pubie lali Guiness`a prawie 10 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bujaczes Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 stoucik przefermentował sobie do 5,5 BLG i od 4 dni (łącznie 10 na burzliwej) bez zmian. Co zrobić? Poczekać jeszcze kilka dni? Zlać na cichą i dorzucić po łyżce gęstwy? Czy tylko zlać i obserwować? Ps. zacierany był na lenia przez 100 minut w 66-67 stopniach. Gęstość początkowa - 14,5 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 stoucik przefermentował sobie do 5,5 BLG i od 4 dni (łącznie 10 na burzliwej) bez zmian. Co zrobić? Poczekać jeszcze kilka dni? Zlać na cichą i dorzucić po łyżce gęstwy? Czy tylko zlać i obserwować? Jakich drożdży używałeś, dość płytko odfermentował, jeśli od kilku dni Blg nie spada, tzn że fermentacja się zakończyła. Przelej na cichą, ale nie dodawaj już drożdży, bo w jakim celu chciałbyś je dodać, cicha ma na celu klarowanie piwa, a nie fermentowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 stoucik przefermentował sobie do 5,5 BLG i od 4 dni (łącznie 10 na burzliwej) bez zmian. Co zrobić? Poczekać jeszcze kilka dni? Zlać na cichą i dorzucić po łyżce gęstwy? Czy tylko zlać i obserwować? Ps. zacierany był na lenia przez 100 minut w 66-67 stopniach. Gęstość początkowa - 14,5 BLG jak ma zejść niżej to zejdzie na cichej bez potrzeby dodawania gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bujaczes Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Jakich drożdży używałeś, dość płytko odfermentował, jeśli od kilku dni Blg nie spada, tzn że fermentacja się zakończyła. Przelej na cichą, ale nie dodawaj już drożdży, bo w jakim celu chciałbyś je dodać, cicha ma na celu klarowanie piwa, a nie fermentowanie. US-05. BTW: http://www.piwo.org/topic/9427-honzahomebrewery/page__st__20?do=findComment&comment=217573 i tekst w "Uwagach" o dodawaniu drożdży na cichą )) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 BTW: http://www.piwo.org/..._20#entry217573 i tekst w "Uwagach" o dodawaniu drożdży na cichą )) To mnie złapałeś , zrobiłem to w ramach małego eksperymentu nie zgodnie ze sztuką, bo cicha służy do innego celu. Bez dodawania drożdży na cichej piwo odfermentuje Ci jeszcze góra 1Blg. Zawsze możesz nie przelewać na cichą i przeprowadzić ją w tym samym fermentorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 stoucik przefermentował sobie do 5,5 BLG i od 4 dni (łącznie 10 na burzliwej) bez zmian. Co zrobić? Poczekać jeszcze kilka dni? Zlać na cichą i dorzucić po łyżce gęstwy? Czy tylko zlać i obserwować? Ps. zacierany był na lenia przez 100 minut w 66-67 stopniach. Gęstość początkowa - 14,5 BLG U mnie sytuacja była praktycznie identyczna (zarówno zacieranie jak i gęstość początkowa i końcowa) tak więc nie ma raczej powodów do obaw, w szczególności że zgodnie ze sztuką postępy fermentacji oceniasz po cukromierzu a nie bulkomierzu. Jeśli boisz się, że może drożdże wcześniej "posnęły", to na czas chmielenia na zimno odlej po ćwierć litra do dwóch petów, jedną dosłodź tak ze 2g cukru, zgnieć butelki i zakręć porządnie - będziesz w stanie określić czy ruszą ponownie a jeśli tak to czy coś jeszcze dofermentuje i i ile i z jakiego powodu znowu ruszyły (ciepło, cukier?). No i rób FFT, to nie będziesz miał takich problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bujaczes Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 To mnie złapałeś , zrobiłem to w ramach małego eksperymentu nie zgodnie ze sztuką, bo cicha służy do innego celu. Bez dodawania drożdży na cichej piwo odfermentuje Ci jeszcze góra 1Blg. Zawsze możesz nie przelewać na cichą i przeprowadzić ją w tym samym fermentorze. przeglądałem akurat Twoje zapiski Przeleję więc na cichą i zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bujaczes Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 U mnie sytuacja była praktycznie identyczna (zarówno zacieranie jak i gęstość początkowa i końcowa) tak więc nie ma raczej powodów do obaw, w szczególności że zgodnie ze sztuką postępy fermentacji oceniasz po cukromierzu a nie bulkomierzu. Jeśli boisz się, że może drożdże wcześniej "posnęły", to na czas chmielenia na zimno odlej po ćwierć litra do dwóch petów, jedną dosłodź tak ze 2g cukru, zgnieć butelki i zakręć porządnie - będziesz w stanie określić czy ruszą ponownie a jeśli tak to czy coś jeszcze dofermentuje i i ile i z jakiego powodu znowu ruszyły (ciepło, cukier?). No i rób FFT, to nie będziesz miał takich problemów. tak też zrobię. Z FFT najzwyczajniej dałem ciała (bo nie zrobiłem:)), ale przy następnej warce już nie odpuszczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się