Qxa Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Pytanie. Czy da radę przerobić taki schładzalnik na kadź warzelną? Płaszcze podobno wypełniowy jest pianką poliuretanową. Rolę skraplacza pełi coś w dnie, tylko nie jestem pewien co to jest. Czy taki mini płaszcz, czy jakaś wężownica, i nie do końca wiem z czego ona jest (czy z nierdzewni czy z jakiegoś tworzywa). Trzeba wywalić agregat i zastąpić jakimś grzaniem. Tylko jakim? Odpada elektrycznie, nie mam w domu takiego przyłącza które uciągnie powiedzmy te 30kw. Musiałbym przerobić instalację. W rolę wchodzi jakiś olej albo para. Tylko czy ten skraplacz wytrzyma te 150°C? Orientuję się ktoś w dokładnej budowie takich schładzalników? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Nie chce mi się czytać ale moze coś będzie. http://www.forummlec...lniki-do-mleka/ W dnie jest parowacz. Izolacja to spieniona pianka poliuretanowa to już wiesz:) Ciężka sprawa. Po wywaleniu pozostaje Ci w sumie sam gar. Edytowane 11 Stycznia 2014 przez marcin_l85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 11 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Trzeba urzyć parowacza do grzania, ale jak on wygląda ? Czy jest to poprostu przestrzeć z nierdzewki (gdzieś przeczytałem że ma to ustrojstwo podwójne dno) czy co? Specjalna konstrukcja oraz technologia wykonania parownika (laserowezgrzewanie) gwarantują pewność działania i optymalną powierzchnię schładzania mleka. Edytowane 11 Stycznia 2014 przez Qxa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Mam taki schładzalnik, ale kompletnie nie wiem co jest w dnie Nie mam możliwości rozebrania i sprawdzenia Poprzedni jaki miałem pochodził bodaj z firmy http://www.alimabis.com.pl/ Chyba najlepiej będzie jak zadzwonisz i wypytasz o wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Albo podejść do osoby która naprawia takie sprzęty, baniaki do mleka. Lub się spytaj tych którzy naprawiają lodówki, zamrażarki. Tymi chyba się zajmują chłodniarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 12 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Do środka wstrzykiwany jest freon lub jakiś inny czynnik chłodzący. Dało by radę pompować tamtędy olej 110 °C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 tak wegług mnie to źródło zimna jest w browarze tak samo ważne jak źródło ciepła do zacierania, z tematu http://www.piwo.org/topic/12265-ogrzewanie-kadzi-piecykiem-typu-junkers wnioskuję, że chcesz zwiększyć wybicie do ~2 hekto więc przyda się źródło zimnej wody do chłodzenia brzeczki czy utrzymywania temperatury w fermentorach. Dodatkowo z tego co mi wiadomo, schładzalniki są wykonane z dosyć cienkiej blachy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Ja bym obstawiał tak na 95%, że parownik to sieć cienkich rurek, tak maksymalnie 8mm. ciężko z tego zrobić podgrzewanie, a takie o dobrej wydajności to już bardzo ciężko. Szukałbym raczej kotła parowego ze starej stołówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 12 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Ja bym obstawiał tak na 95%, że parownik to sieć cienkich rurek, tak maksymalnie 8mm. ciężko z tego zrobić podgrzewanie, a takie o dobrej wydajności to już bardzo ciężko. Szukałbym raczej kotła parowego ze starej stołówki. Taki schładzalnik jest zajebiście izolowany. Dużo łatwiej będzie utrzymać w nim temp. niż w zwykłym garze. Byłem oglądać takie kotły warzelnicze po 1500. Stan był tragiczny. W porównaniu ze schładzalnikami za 1800 jakość jest nieporównywalna na korzyść schładzalnika. Popytam u źródeł. Może uda się zmajstrować z tego coś działającego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Ja bym obstawiał tak na 95%, że parownik to sieć cienkich rurek, tak maksymalnie 8mm. ciężko z tego zrobić podgrzewanie, a takie o dobrej wydajności to już bardzo ciężko. Szukałbym raczej kotła parowego ze starej stołówki. Taki schładzalnik jest zajebiście izolowany. Dużo łatwiej będzie utrzymać w nim temp. niż w zwykłym garze. Byłem oglądać takie kotły warzelnicze po 1500. Stan był tragiczny. W porównaniu ze schładzalnikami za 1800 jakość jest nieporównywalna na korzyść schładzalnika. Popytam u źródeł. Może uda się zmajstrować z tego coś działającego. Ze schładziarki bedzie dobry zbiornik fermentacyjny. A co bylo nie tak z tymi kotlami? W sumie jesli sa z odpowiedniego materialu, to chyba reszta nie jest taka istotna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 12 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Były strasznie zużyte, popękane i spawane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Szukaj kotła, z tego to możesz jedynie zbiornik fermentacyjny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się