Mefiz Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Witam wszystki otoż to mój pierwszy Post i pierwsza próba warki. Pytanie następujące otoż posiadam już jak mi sie wydaje caly kit do robienia piwka w domu (oprocz skladnikow). I tu nasuwa sie moje pytanie czy zaczac od procesu zacierania czy moze na pierwsze razy sprobowac warzyc z ekstrakru. Czy piwo z ekstrakt moze byc rownie dobre niz z wlasnego zacierania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Witaj I co by rozwiać Twoje wątpliwości, miłego zacierania Ci życzę. A co do ekstraktów, to piwo z nich może być równie dobre jak z zacieranych słodów jednak przy ich użyciu mamy zdecydowanie mniejszy wpływ na efekt końcowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hast Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Jak masz już skompletowany sprzęt i odpowiednio duży garnek to bierz się za zacieranie. Ja zacząłem od razu od zacierania. Pracy więcej, ale satysfakcja również większa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mefiz Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 czyli jak zacieranie to rodzi mi sie od razu kilka pytan sa to rzeczy ktorych nie zrozumialem na instruktarzach albo nie bylo. 1. Proporcje słodu do Wody 2. Czym sie rozni slód srutowany od niesrutowanego 3. Przerwy w zacieraniu bo rozumiem zaciera sie w pewnej temp 30 minut potem sie podnosi i tez 30min ale czy miedzy pierwsza a druga przerwa powinno robic sie przerwe jesli tak to jak dlugo 4. Jak najłatwie odfiltrować brzeczke (Fermentator bez kranika) 5. I jakie piwo na poczatek jest najlepsze i najprostsze do zacierania a takze calego procesu. To chyba na tyle sorki za kompletną niewiedzę ale coż każdy musi zacząć dzieki z odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkoholica Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Witaj Czy pierwszą warke zacierać czy robić z brewkitu to twoja indywidualna preferencja. Zacieranie daje dużo wiekszą frajde i możliwosci. Wychodzi taniej, ale trwa dłużej. Niestety dużo więcej rzeczy może przyspożyć problemów. Ja pierwszą warke robiłem z brewkitu i popełniłem kilka błędów. W sumie przy 2 i 3 warce już z zacieraniem też przytrafily się błędy. Polecał bym najpierw kit, jak pojawią się wątpliwości to sobie doczytasz a pożniej zacieraj. Czy piwo z ekstraktów może być równie dobre co z zacieraniem? Pewnie nie ale mój brewkit mi bardzo smakował mimo, że na cukrze robiłem. Jednym słwem: wszystko jest względne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 1. 3-4 razy tyle wody co słodu. 2. zaciera się słód śrutowany (rozdrobniony/zmielony/zgnieciony) 3. nie robi się przerwy tylko w tym czasie podnosi się temperaturę (z prędkością ok 1st/min.) 4. uuu to masz problem, bo najłatwiej to chyba właśnie założyć oplot do kranika w fermentorze i tak filtrować 5. Stout, jakieś lekkie Ale itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mefiz Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 ooo i jeszcze ostatnie kiedy nalezy chmielic jakie najlepsze proporcje chmielu oraz czy wybor chmilu jest w stuprocentach rzecza indywidualną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Na początek trzymaj się receptur, na kombinowanie z chmielami też przyjdzie czas jednak teraz wdroż się w technologię i ucz się/czytaj "co do czego, po co i dla po czemu? " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olgierd Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Uzupełnij profil, napisz skąd jesteś a na pewno w Twojej okolicy mieszka piwowar, który chętnie pomoże i doradzi na "żywo". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Ad 4 - ja zanim dorobiłem się wiadra z kranikiem zakładałem filtrator z oplotu (http://www.wiki.piwo.org/Filtrator_z_oplotu_%28Jejski%29) na końcówkę wężyka (trzeba to wrzucić do wiadra przed wlaniem zacieru) i normalnie ściągałem. Filtrator montowany do kranika daje większą wygodę i mniej syfu w kuchni. Ad 5 - zależy jaką masz wodę - najlepiej pod nią dobrać styl na początek Kiedy chmielić - na początek możesz sobie podzielić chmiel na 3 dawki - na 60' na goryczkę, na 20-30' na smak i pod sam koniec gotowania (0-5') na aromat. Goryczkę wyliczysz dedykowanymi programami, ilosc na smak/aromat zaleznie od stylu. Niektóre style "powinny" mieć określone chmiele, ale nie musisz się tego trzymać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mefiz Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 a czy moglibyscie podac wedlug was najlepsze strony gdzie mozna zakupic sludy chmiele i inne rzeczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elites Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 http://cml.dokuro.org/beer/ bardzo fajna porównywarka cen surowców do piwa i nie tylko. Po prawej masz listę najpopularniejszych sklepów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Proszę. Sklepy internetowe dla piwowarów. ale na początek raczej staraj się kupić gotowy zestaw surowców (ześrutowanych). Do zestawu dostaniesz również instrukcję co i jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Cała masa instrukcji jest także tutaj i tutaj. Nic tylko czerpać inspiracje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Myślę,ze nie dostałeś takiej odpowiedzi na jaką liczyłes .Sklepów tylko wymienionych na tym forum jest cała masa ,a oprócz nich drugie tyle ... Jezeli chodzi Ci o zaproponowanie przez kolegów [bo ja jestem zielona] konkretnego piwa ,to nikt Cię nie poratuje .Spróbuj ustalić jakie piwo lubisz najbardziej -jasne ,bursztynowe,czy ciemne i jak się określisz to celuj w jasne Lagery ,pilznery,jeśli preferujesz miedziane ,czy bursztynowe spróbuj piwa typu Mild ,jeśli ma to być ciemne -zrób Stout,jeśli lubisz piwa lekkie,orzeźwiające ,to masz do wyboru -pszeniczne.Odnośnie chmielu to jeśli lubisz piwa jasne i niezbyt goryczkowe to zrób takie ,które w opisie będą miały od 25-40goryczki ,a w kolorze od 4-12.Dla ułatwienia dodam, ze nasze sklepowe jasne typu Żywiec,Lech itp mają niski poziom tej goryczki wahający się w tych granicach..Wyższy stopień wtajemniczenia to podział na piwa dolnej i górnej fermentacji poczytaj]Generalnie piwa typu Ale to piwa górnej ,a typu Lager -dolnej. Typ Ale -to piwa o intensywniejszym aromacie i smaku od Lagerów Piwa typu Pils -to piwa ogólnie jasne ,bardziej gorzkie Piwa Pale Ale- to piwa o mocnym aromacie chmielowym gorzkie ,lekkie bursztynowe,piwa typu IPAY -to piwa mocno goryczkowe .To tyle z mojej skromnej wiedzy .Niech koledzy mnie poprawią jak napisałam coś nie tak.Ja na pierwszy ogień wybrałam puchę chmielonego i puchę niechmielonego ekstraktu [zamiast cukru] Edytowane 13 Stycznia 2014 przez betiglo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Myślę,ze nie dostałeś takiej odpowiedzi na jaką liczyłes .Sklepów tylko wymienionych na tym forum jest cała masa ,a oprócz nich drugie tyle ... Jezeli chodzi Ci o zaproponowanie przez kolegów [bo ja jestem zielona] konkretnego piwa ,to nikt Cię nie poratuje .Spróbuj ustalić jakie piwo lubisz najbardziej -jasne ,bursztynowe,czy ciemne i jak się określisz to celuj w jasne Lagery ,pilznery,jeśli preferujesz miedziane ,czy bursztynowe spróbuj piwa typu Mild ,jeśli ma to być ciemne -zrób Stout,jeśli lubisz piwa lekkie,orzeźwiające ,to masz do wyboru -pszeniczne.Odnośnie chmielu to jeśli lubisz piwa jasne i niezbyt goryczkowe to zrób takie ,które w opisie będą miały od 25-40goryczki ,a w kolorze od 4-12.Dla ułatwienia dodam, ze nasze sklepowe jasne typu Żywiec,Lech itp mają niski poziom tej goryczki wahający się w tych granicach..Wyższy stopień wtajemniczenia to podział na piwa dolnej i górnej fermentacji poczytaj]Generalnie piwa typu Ale to piwa górnej ,a typu Lager -dolnej. Typ Ale -to piwa o intensywniejszym aromacie i smaku od Lagerów Piwa typu Pils -to piwa ogólnie jasne ,bardziej gorzkie Piwa Pale Ale- to piwa o mocnym aromacie chmielowym gorzkie ,lekkie bursztynowe,piwa typu IPAY -to piwa mocno goryczkowe .To tyle z mojej skromnej wiedzy .Niech koledzy mnie poprawią jak napisałam coś nie tak.Ja na pierwszy ogień wybrałam puchę chmielonego i puchę niechmielonego ekstraktu [zamiast cukru] Ależ Pan namotał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mefiz Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Otoż tak po przemyśleniu sytuacji ponieważ dzisiaj chciałbym zamówić składniki zdecydowałem że na pierwszy ogień pójdzie Brewkit. Interesuje mnie chmielowy mocno goryczkowy Pilsner. Co do porównania do koncerniaków to mimo iż testowałem chyba wszystkie dostępne w zwykłych sklepach żaden nie posiada odpowiedniej goryczki lekką nute goryczki ma żywiec ale to też nie to. Czy moglibyście Pomóc w doborze wszystkich składników potrzebnych na wykonanie takiego piwka poczynają od ekstraktów a kończąc na drożdżach. Aa i jeszcze dodam że posiadam warunki na fermentacje zarówno dolną jak i górną Edytowane 13 Stycznia 2014 przez Mefiz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 a nie lepiej zabrać się za zacieranie? jeśli masz trochę gratów i chęci na to to śmiało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mefiz Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Może i lepiej ale jestem totalnie zielony wcześniej nie miałem pojęcia o takich możliwościach Kocham piwo jednak piwa dobre jakościowo są bardzo drogie i trudno dostępne a koncerniaki Bleee. Więc chciałbym od czegoś prostego zacząć. Mój sprzęt to termometr, fermentor 33l, Garnek z nierdzewki 30l, rurki, balingomierz, alkoholomierz, wężyki, (dużo z tych sprzętów zostało mi z robienia wina) I Tutaj kolejne pytanie sie nasuwa czy butla z wina może zostać wykorzystana jako fermentor oczywiście po dokładnym wymyciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Pan namotał Chyba Pani? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Chyba Pani? przepraszam! Może i lepiej ale jestem totalnie zielony wcześniej nie miałem pojęcia o takich możliwościach Kocham piwo jednak piwa dobre jakościowo są bardzo drogie i trudno dostępne a koncerniaki Bleee. Więc chciałbym od czegoś prostego zacząć. Mój sprzęt to termometr, fermentor 33l, Garnek z nierdzewki 30l, rurki, balingomierz, alkoholomierz, wężyki, (dużo z tych sprzętów zostało mi z robienia wina) I Tutaj kolejne pytanie sie nasuwa czy butla z wina może zostać wykorzystana jako fermentor oczywiście po dokładnym wymyciu butlaz wina do cichej się nada, na burzliwą również ale problem jest z domyciem balona. Fermentor z kranikiem jak posiadasz to tylko wystarczy gotowy zestaw na początek do którego otrzymasz opis zacierania i wskakuj na głęboką wodę Edytowane 13 Stycznia 2014 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 czy butla z wina może zostać wykorzystana jako fermentor oczywiście po dokładnym wymyciu tak może, ale współczuję późniejszego mycia Po fermentacji piwa tworzy się gruba obrączka osadów żywic i drożdży nad lustrem piwa. BTW, z brewkit'ów może być problem z dużą goryczką, chyba że sam dochmielisz puchę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Więc chciałbym od czegoś prostego zacząć. To zacznij od jakiegoś Pale Ale (może być mocno chmielony jesli lubisz). Pils nie jest prosty. Na pierwsze piwo zdecydowanie coś górnej fermentacji. Mój sprzęt to termometr, fermentor 33l, Garnek z nierdzewki 30l, rurki, balingomierz, alkoholomierz, wężyki, (dużo z tych sprzętów zostało mi z robienia wina) I Tutaj kolejne pytanie sie nasuwa czy butla z wina może zostać wykorzystana jako fermentor oczywiście po dokładnym wymyciu Balon do wina jak najbardziej. Weź tylko pod uwagę, że piwo pieni się przy fermentacji znacznie mocniej niż wino i zazwyczaj conieco na ściankach zostaje, więc na burzliwą to raczej balon z szerokim wlewem, żeby problemów przy myciu nie było (no i miejsca wolnego zostaw więcej niż przy winie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mefiz Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Kuźwa tyle możliwości co Tu wybrać a jeszcze co do tych składników jeżeli chodzi o Piwo z brewkitu co sie nada na takiego Pilsnerka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Mefiz jak masz możliwość zacierania to zacieraj, brewkit do zacieranego się nie równa, a znowu koncerniak do brewkitu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się