karol1000 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 W weekend planuję drugą warkę z własnej receptury. Chciałbym zrobić silne i potężnie nachmielone (głównie na aromat) ale i dobrze zbalansowane American Brown Ale. ok. 25L i 15BLG zacieranie: 15min - 62st 45min - 72st Mash out słody: pale ale - strzegom 4kg pilznenski - strzegom 0,7kg Carared 0,7kg pszeniczny jasny - strzegom 0,25kg Caramunich II 0,2 kg czekoladowy ciemny - strzegom 0,15kg goryczka jakieś 40IBU i sporo chmielu na aromat i na zimno Proszę doświadczonych piwowarów o rzucenie okiem i komentarze. Kiedy wrzucić słód czekoladowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonZ Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Powinno być dobre. Słód czekoladowy dodajesz przed wysładzaniem, możesz też na mash out. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Chciałbym zrobić silne i potężnie nachmielone (głównie na aromat) goryczka jakieś 40IBU i sporo chmielu na aromat i na zimno American Brown nie jest piwem "chmielowym", na pewno nie dawaj chmieli na zimno. Na aromat ok 25-50g bedzie w sam raz, ok 30 IBU, najlepszy rodzaj chmielu do tego stylu: Willamette. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekBas Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) American Brown nie jest piwem "chmielowym", na pewno nie dawaj chmieli na zimno. Pytanie czy kolega karol1000 chce zrobić stylowy American Brown czy brązowe piwo o mocnym aromacie chmielowym? Edytowane 13 Stycznia 2014 przez BartekBas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 American Brown nie jest piwem "chmielowym", na pewno nie dawaj chmieli na zimno. Dlaczego, według opisu BJCP opcjonalne jest chmielenie na zimno w tym stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Nie wydaje mi się żeby w opisie BJCP było coś o chmieleniu na zimno w tym stylu. Najlepiej spróbować przykłady komercyjne stylu np. Bell's Best Brown, Big Sky Moose Drool etc. To są piwa o posmaku czekolady I karamelu. W porównaniu do Nothern Brown są "chmielowe" bo mają jakiś chmiel na aromat. W porównaniu do IPA oczywiście nawet nie są w przybliżeniu tak chmielowe. Tradycyjnie tutaj wrzuca się wszystkie słody: ciemne, palone itd razem ze słodami podstawowymi na początku zacierania. Zaciera się ten styl infuzyjnie w 154-156F czyli ok 68-69 °C przez 60 min. Pytanie czy kolega karol1000 chce zrobić stylowy American Brown czy brązowe piwo o mocnym aromacie chmielowym? W tytule jest "American Brown Ale - prośba o sprawdzenie zacierania". Chyba chce uwarzyc American Brown Ale. Edytowane 13 Stycznia 2014 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Nie wydaje mi się żeby w opisie BJCP było coś o chmieleniu na zimno w tym stylu. Fragment opisu stylu American Brown Ale według BJCP, "Aroma: Some interpretations of the style may feature a stronger hop aroma, a citrusy American hop character, and/or a fresh dry-hopped aroma (all are optional)" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Chmmm, najlepiej posmakuj jakieś komercyjne przykłady. Nie znajdziesz tam śladu chmielenia na zimno. Teraz w kegu mam klona Moose Drool. 26 IBUs, 1/2 uncji Willamette na 10 min,, 1/2 uncji Liberty na 0 min. Zaufaj mi, ja Brown Ales pije od 25 lat I je warzę od 14 lat. To nie są "chmielowe" piwa, głównie słodowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Dzięki za odpowiedzi. No chciałbym uwarzyć piwo zgodne z BJPC, ale raczej w skrajnych górnych jego ograniczeniach, tzn, górna półka ekstraktu, nachmielenie 40IBU oraz silny aromat chmielowy. Podobnie jak koledzy zauważyłem, że chmielenie na zimno jest w wytycznych dopuszczalne za wiki wg BJPC: "Niektóre interpretacje tego stylu mogą zawierać mocniejszy aromat chmielowy, cytrusowy charakter chmieli amerykańskich, i/oraz świeży aromat wynikający z chmielenia na zimno (wszystkie te aromaty są opcjonalne)." " Smaki chmielowe mogą być od lekkie do umiarkowane, i mogą opcjonalnie mieć cytrusowy charakter." "Bardziej gorzkie wersje mogą mieć wytrawne, żywiczne posmaki", Z tego wnioskuję że chmielenie na zimno czy mocne chmielenia na aromat nie jest obowiązkowe ale nie jest też wadą. Jest to po prostu cecha opcjonalna. Jakiś czas temu piłem w Pradze w browarze na Strahovie i u 3 ruzi dwa rewelacyjne chmielone na zimno Browna Ale i bardzo przypadły mi do gustu i chciałbym coś takiego u siebie uwarzyć i zobaczyć co wyjdzie i jak wyjdzie... chciałbym jednak żeby piwo było zgodne z BJPC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Teraz w kegu mam klona Moose Drool. Mam w butelkach to piwo, według przepisu jakie Kolega zamieścił na forum. Doskonałe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonZ Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Ja robiłem Brown Ale z takiego zasypu: 2 kg pale ale 1 kg monachijski II 0,5 kg carared 0,5 kg karmelowy 150 0,25 kg czekoladowy ciemny 1200 20g East Kent Goldings 30 min 15g Pacyfic Gem 60 min Miał być Soughtern Brown Ale a nie American ale odparowało za wiele bo do 14,5% i trochę się w stylu nie mieścił więc wyżej podany, jest to ubogi American Brown z niskim ekstraktem i nachmieleniem Ewentualnie 14,5 ekstraktu na 15L Docelowo chciałem zrobić browna z tym co daje pacyfic gem, po części się udało ale raczej ten chmiel nie pasuje do tego stylu bo czekolada za bardzo przykrywa smaki chmielowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Teraz w kegu mam klona Moose Drool. Mam w butelkach to piwo, według przepisu jakie Kolega zamieścił na forum. Doskonałe. Jakiś link do tego klona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Proszę marek80 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 (edytowane) Czy w naszym kraju ktoś (oprócz domowych piwowarów) robi american brown ale? Edytowane 14 Stycznia 2014 przez marek80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Powinno być dobre. Słód czekoladowy dodajesz przed wysładzaniem, możesz też na mash out. Niby dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Czy w naszym kraju ktoś (oprócz domowych piwowarów) robi american brown ale? Pinta zrobiła zmutowanego Brown Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonZ Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Artezan zrobił Codera, też Brown Ale ale czy po amerykańsku to nie pamiętam, dawno temu piłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 koledzy a co z tym słodem czekoladowym. Dac na początek zacierania czy dopiero na koniec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Ja daje od razu wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 koledzy a co z tym słodem czekoladowym. Dac na początek zacierania czy dopiero na koniec? Tutejsze browary rzemieślnicze jak I piwowarzy domowi dodają wszystkie słody razem na początku zacierania. Jeżeli chcesz "traffic" w ten styl, to najlepiej rób to tak samo jak to robią tutaj. Proszę Po następnych kilku warkach tego piwa podniosłem ilość słodu czarnego (Black Patent) z 0.5 oz do 2 oz (60g). Jest to bardziej zbliżone do smaku oryginalnego piwa. Ta różnica w ilości I smaku prawdopodobnie pochodzi z producenta słodu. Smak słodu czarnego w oryginalnym piwie jest bardzo lekki, ale wyczuwalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się