RobertJ Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Wszyscy mają, to ja tez postanowiłem założyć swój temat. Głownie dlatego że nie robię notatek i chce pamiętać co jest w danym piwie, no i poczytać co mógłbym zmienić w planowanym zasypie czy chmielach. A więc lecimy. Warka Nr. 1. American Amber Ale 12 BLG (z ekstraktów) Skład to 3.4 kg ekstraktu słodowego bursztynowego. Do chmielenia poszło prawie 250g chmieli amerykańskich, w tym bravo, wilamette, cascade, citra, centennial. Drożdze US-05. Ogólnie, nie ma co wiele się rozpisywać. Gorycz, gorycz i jeszcze trochę goryczy. Warka Nr. 2. Czeskie tmave 12 BLG. (zacierane) - paczka z twojbrowar.pl Skład: Pilzneński 2kg. Monachijski 1,6kg. Karmelowy ciemny Best Malz 0,4kg. Słód Black 180g. chmiele premiant 25g (60 min) saaz 15g (15 min) Fermentacja przebiegła prawidłowo. na tydzień przed butelkowaniem dodałem 50g. płatków dębowych mocno przypalanych. Drożdże Saflager S-23. Zabutelkowane z dodatkiem 100g cukru. Wyszło 41 butelek 0,5l. W butelkach od 5 dni więc czekam na efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 (edytowane) Planowana Warka Nr. 3 (Polskie Ale) Pilzneński 5kg. Cara 30 EBC - 150g Chmiele. Marynka 50g w 30 minucie gotowania na 60 minut. (z uwagi na DMS) Lubelski 50g. 0 minut. Lubelski 50g na cichą, kilka dni przed rozlewem. Drożdże S-04 Teraz pytanie. Jak to najefektywniej zacierać i co zmienić? Edytowane 14 Stycznia 2014 przez RobertJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Najprościej zacieraj jednotemperaturowo, 66-68°C co najmniej godzinę + mash out. Jak masz ochotę się pobawić to 63°C - 20 min. 73°C - 45 min. 78°C - 5 min. To są dwie propozycje zacierania dające dość pełny smak. Na cichą to ja bym dał Sybillę, na prawdę świetny chmiel, bardzo rześkie aromaty kwiatowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 (edytowane) A propo aromatów. Opisy opisami, ale jakie dokładnie aromaty daje lubelski? Bo opis opisem, ale ja lubię praktyczne podejście do tematu. (czytałem coś o aromacie cytrynowym) Edytowane 15 Stycznia 2014 przez RobertJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Praktyczne podejście to będzie wtedy, jak zrobisz sobie piwo z tym chmielem. Wtedy się dowiesz wszystkiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 (edytowane) W rejonie Dukli to jakieś zagłębie piwowarskie się tworzy Edytowane 15 Stycznia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 W rejonie Dukli to jakieś zagłębie piwowarskie się tworzy Chyba zmusza nas do tego sytuacja, bo nie ma gdzie kupić dobrego piwa. Jeden sklep w krośnie z gruzinskimi lagerami i "odświętnymi" 5 butelkami z pinty to trochę mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 (edytowane) Jestem świeżo po uwarzeniu Polskiego Ale. Zasyp delikatnie zmieniony niż w poście wcześniejszym. Zasyp to: Pilzneński 4,5kg Care 30 EBC 150g Chmiele: Marynka 35g na 90 minut Lubelski 30g na 5 minut Lubelski 30g po wyłączeniu palnika Przed chwilą zadałem drożdze s-04. No i czekamy na początek fermentacji. Edytowane 23 Stycznia 2014 przez RobertJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zapomniałem dodać. Wyszło mi tylko 21 litrów. Ekstrakt 12. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 (edytowane) Piwo zabutelkowane z dodatkiem 70g cukru. Wyszło mi 39 butelek 0,5 i jedna 0,33. Co ciekawe, kilka dni po zadaniu drożdzy, wszystko zatrzymało się na 4,5 blg, po 3 dniach było nadal 4,5. Przelałem na cichą, dodałem 30g lubelskiego, a tu zonk, bo zaczęło bulkać. Końcowe BLG wynosiło 3. A teraz trochę cierpliwości i biorę się za konsumpcje. Edytowane 1 Lutego 2014 przez RobertJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 (edytowane) Po prawie miesiącu od butelkowania moje tmave smakuje bardzo przyzwoicie. Obawiałem się DMSu, ale w smaku nie ma ani śladu. Rodzinka wychowana na eurolagerach sobie chwali, mi smakuje, więc czego chcieć więcej. Plany. Miało być AIPA, ale zdecydowałem się na American Stout. Edytowane 5 Lutego 2014 przez RobertJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 A tutaj zasyp na piwo, które nieodwołalnie będę warzył w czwartek, więc mogę napisać wcześniej. Kupiłem gotową paczkę, bo jest parę tych słodów, a w sklepach trzeba kupować na 0,5 albo 1kg, a to zbędne JAK DLA MNIE, trzymanie resztek w domu. To lecimy. American Stout. 25l, 13 BLG. Słody Pale Ale 3,4 kg Monachijski 1,25 kg Kawowy 500 0,65 kg Karmelowy 300 0,35 kg Jęczmień palony 0,55 kg czekoladowy 0,35 kg. Chmiel Simcoe 65 g. szyszka. Mam też na stanie 20g marynki i 20 lubelskiego. Może dorzucę. Planuję zacierać na wytrawnie czyli w niższych przedziałach temperatur. Drożdze S-05 Jak uda mi się odkupić od okolicznych piwowarów słód whisky, to powstanie Whisky American Stout. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 a w sklepach trzeba kupować na 0,5 albo 1kg, a to zbędne JAK DLA MNIE nie koniecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Ale tam gdzie się zaopatruje już tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 są sklepy gdzie można kupić po 0,1kg słodu, a o jednym mi wiadomo to realizuje klienta receptury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 14 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 (edytowane) Warka nr. 5 Pils Zasyp: Pilzneński 4kg. Monachijski 400g. Karmelowy jasny 150g. Zacieranie: 52 stopnie - 10 minut 61-63 stopnie - 60 minut 70-73 stopnie - 70 minut, aż do negatywnej próby jodowej. 78 stopni - 5 minut Chmielenie: Premiant 35g (90 minut) Saaz 20g (30 minut) Saaz 20g (5 minut) Wyszło mi jedynie 19 litrów brzeczki 10,5 blg. Nie wiem czemu tak mało, ale niech i tak będzie. Drożdze saflager s-23 Warka 4, American Stout jest trochę mało "American", ale zapowiada się bardzo dobrze. Aromat chmielowy jest nikły, ale w smaku jest fajna kawa z całkiem mocną goryczką i z czekoladowym finiszem. W dodatku jest zaskakująco pełne, a nie miało takie być. Edytowane 14 Marca 2014 przez RobertJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka nr. 6 Mild. (zestaw) Zasyp: Słód mild - 3,75 kg crystal 200 - 0,65 kg płatki owsiane błyskawiczne - 400 g czekoladowy - 200g Zacieranie: Jednotemperaturowe 68 stopni przez 60 minut. Po 60 minutach dodanie słodu czekoladowego, następnie wygrzew, czyli 78 stopni. Chmielenie fuggles 38g, przez 60 minut Wyszło około 25 litrów brzeczki 10 blg. Drożdze S-04 Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez RobertJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) Minęło kilka dni fermentacji milda. Piwo kończy fermentować, blg wynosi aktualnie 2,5. Niestety, wg. moich domysłów trafiło mi się pierwsze zakażenie. W aromacie pojawił się aromat wina. W smaku żadnej kwaśności nie ma, ale to się chyba zmieni za kilka dni. Specjalistą nie jestem, ale może to wina bardzo szybkiego początku fermentacji. Drożdże zadałem o godzinie 14.30, a fermentacja ruszyła około 20. Jak na uwodnione sucharki to trochę szybko. Edytowane 13 Kwietnia 2014 przez RobertJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Poczekaj. Zapachy podczas fermentacji mogą być różne, nie zawsze przyjemne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 (edytowane) Problem w tym że fermentacja się skończyła. No ale co mi tam, wylać zawsze zdążę. Edit. Po małej konsultacji, wyszło że jednak to rozpuszczalnik. Edytowane 12 Kwietnia 2014 przez RobertJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) Edit. 1 maja 2014. Bitter Skład na ok. 25l, 10 BLG Słody: Pale Ale - 4,2 kg Crystal II 200 EBC - 220g Cara 30 EBC - 150g Chmiele: Marynka 35g, na 60 minut Cascade 30g, po wyłączeniu palnika. Drożdze S-04 Dodalem 20g cascade i 30g amarillo na zimno. Edytowane 12 Maja 2014 przez RobertJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 18 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 (edytowane) Kolejna warka którą planuje na wtorek to Cascadian Dark Ale, single hop amarillo. 20L Słodu Pale ale 5,5 kg Crystal 200 EBC - 270g Cara 30 EBC - 200g Carafa typ ll - 350g (do wygrzewu) Cukier biały - 250g (do gotowania) Zacieranie planuje na 70 minut w temperaturze około 62/64, żeby piwo było bardziej wytrawne. Chmielenie. Mam do dyspozycji 170g. Amarillo w granulacie. 40g - na 70 minut 20g - 20 minut 20g - 5 minut 30g - po wyłączeniu palnika 60g na zimno. drożdże US-05 Uwagi. Mam obawy co do słodu ze Strzegomia, że nie będzie wydajny tak jak być powinien. Ale wszystko wyjdzie w praniu. Edit. 20.05. Jednak obawy z wydajnością były bezzasadne. Wyszło mi jakieś 22 litry, 16 BLG. Jak na CDA to ekstrakt w sam raz. Edit. 28.05. Piwo odfermentowało do 3,5 BLG, czyli bardzo głęboko jak na szesnastke. Dodałem na zimno 60 g. Amarillo. Myślę że za jakieś 5 dni będę butelkował. Edytowane 28 Maja 2014 przez RobertJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 2 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 (edytowane) CDA chyba zostanie wylane w kanał z powodu infekcji. 2 dni po zabutelkowaniu otworzyłem próbnie jedna butelkę, z której od razu zaatakowała mnie kanaliza. (Tzn. Ja to tak zinterpretowalem, a specem nie jestem) Soda kaustyczna już zamówiona. Jak tylko dojedzie, od razu zabierał się za czyszczenie wszystkiego. Przy zalewaniu po cichej wszystko pachniało normalnie, wiec musialem cos spieprzyc przy przelewaniu, albo to wina butelek. Edytowane 2 Czerwca 2014 przez RobertJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 27 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 (edytowane) Warka nr. 9 czyli coś podobnego do saisona. Zasyp na ok. 13 Blg. Pilzneński 3 kg. Monachijski 1 kg. Pszeniczny 0,5 kg. Karmelowy 70 EBC 0,5 kg. Cukier kandyzowany biały 200g. Skórka slodkiej pomarańczy 20g Skórka gorzkiej pomarańczy 20g Zacieranie jednotemperaturowe w ok 62 stopniach do negatywnej próby jodowej. 72 stopnie przez 10 minut i później mash out. Chmiel marynka 30 g na goryczke. Łyżeczka mchu irlandzkiego pod koniec gotowania. Drożdże mangroove jack's belgian ale m27. Wyszło mi 24 litry 12 blg. Szału nie ma, ale tragedii tez. Edit 1. Drożdże ruszyły po 4,5 godz. Od zadania. Dodam że to zwykle uwodnione, bez startera. To chyba będzie baaardzo burzliwa fermentacja. Edit. 2? Piwo zabutelkowalem z dodatkiem 70 g. Cukru. Wyszło mi 38 butelek. Po sprobowaniu okazało się ze piwo ma delikatny zapach bananów, czego bym w Saisonie nie oczekiwał. Kolejna degustacji za jakieś 2 tygodnie. Edytowane 12 Lipca 2014 przez RobertJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 (edytowane) Każdą warkę opisuję z delikatnym wyprzedzeniem, wiec teraz też tak będzie. Dry stout Zasyp: Pale ale 4kg Płatki owsiane błyskawiczne 800g. Jęczmień palony 350g Carafa II special 200g. Chmiel: marynka 50g Drożdże S-04 Zacieranie jedno temperaturowe, na wytrawnie, czyli w około 62 stopniach przez 90 minut. Jęczmień palony od poczatku zacierania, natomiast carafa przed samym wysładzaniem. Gotowanie 70 minut. Chmielenie. 25g. na 70 minut 25g. na 5 minut Celuje w około 10/12 BLG. Edytowane 19 Sierpnia 2014 przez RobertJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się