sebek Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Dzisiaj naszła mnie taka myśl, czy nie dałoby rady aromatów amerykańskich chmieli zastąpić owocami cytrusowymi. Na goryczkę dać normalnie chmielu a na aromat i na cichą owoce lub startą skórkę + ew. owoce jałowca, żeby dodać trochę iglaków. Co sądzicie? Robił ktoś coś podobnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozieł Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 ja sie zastanawiam nad przefiltrowaniem nachmielonej brzeczki przez złoże świerkowe lub jodłowe spróbuję tak zrobić podczas warzenia następnej IPY.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 A nie boisze ze wypluczesz ze swierku zwiazki ktorych w piwie byc nie powinno. Nie rozumiem po co taka zabawa. Nie szkoda wam pracy? bo przeciez wylanie piwa w kanał jest tutaj bardzo możliwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Nie rozumiem po co taka zabawa. Bo raz na jakiś czas szalony eksperyment może dać zaskakująco dobre rezulaty. Niektórzy są fanami tradycyjnych receptur i zbalansowanych piw, a inni łamią zasady i próbują zrobić coś zupełnie nowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 A nie boisze ze wypluczesz ze swierku zwiazki ktorych w piwie byc nie powinno. Nie rozumiem po co taka zabawa. Nie szkoda wam pracy? bo przeciez wylanie piwa w kanał jest tutaj bardzo możliwe Do wita daje się skórki pomarańczy i jest ok. Myślałem, żeby poprostu dać tego więcej plus może miąższ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Cytrusy dadzą przede wszystkim kwaśność, aromaty będą na drugim planie i trzeba mieć to na uwadze. Pomysł ze świerkiem ciekawy, można wcześniej dla eksperymentu zaparzyć herbatkę z igieł i sprawdzić smak takiego naparu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 (edytowane) karol1000 przez gałązki jałowca się sahti filtruje. Na pędach świerkowych robi się nalewki. Użycie wielu gałązek świerku, szczególnie młodych i w pełni aromatycznych może dać bardzo fajne rezultaty. A piwo w kanał nie pójdzie - przynajmniej przez infekcję - bo później i tak to przecież gotujesz. Sebek jak chcesz dać miąższ to obierz go z całości białego tzw. albedo, i ze skórek. Robiłem wino z mandrynek i te skórki rozdzielające miąższ dały zadziwiająco dużo nieprzyjemnej goryczy. Co prawda zmniejszyła się znacznie po roku leżakowania, ale rok z piwem nie będziesz czekał przecież. Ja bym dodał sok, ewentualnie skórkę. Co do jałowca - w którym etapie chcesz go dodać? Gdzieś dzisiaj wyczytałem że jak dasz do gotowania to daje lekkie posmaki miodowe, a jak pod koniec gotowania/na fermentację to smaki podobne do ginu daje. Ale nie mogę znaleźć gdzie to wyczytałem... Edytowane 16 Stycznia 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Sebek jak chcesz dać miąższ to obierz go z całości białego tzw. albedo, i ze skórek. Robiłem wino z mandrynek i te skórki rozdzielające miąższ dały zadziwiająco dużo nieprzyjemnej goryczy. Co prawda zmniejszyła się znacznie po roku leżakowania, ale rok z piwem nie będziesz czekał przecież. Ja bym dodał sok, ewentualnie skórkę. Co do jałowca - w którym etapie chcesz go dodać? Gdzieś dzisiaj wyczytałem że jak dasz do gotowania to daje lekkie posmaki miodowe, a jak pod koniec gotowania/na fermentację to smaki podobne do ginu daje. Ale nie mogę znaleźć gdzie to wyczytałem... Chyba skórki jednak będą najlepsze. Jałowca na na koniec, żeby właśnie wyszedł taki ginowo-cytrusowy aromat. Prosty zasyp: Pale - 6kg Jasny karmel - 0,3kg Magnum 40g - 60' skórki cytrusów + owoce jałowca - 5' i na cichą Teraz pytanie, jakie owoce i w jakiej ilości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Piłem piwo "chmielone" młodymi pędami jakiegoś iglaka (chyba świerk). Było smaczne i bardzo ciekawe. Co najciekawsze w smaku przypominało cukierki. Ten aromat był całkiem przyjemny i intensywny. W życiu bym nie wpadł na to, że zamiast chmielu użyto pędów iglaka. Wydaje mi się, że autorem tego piwa był MarekJ, aczkolwiek mogę się mylić, bo na spotkaniu piwowarów było dużo ludzi, gwar itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Piłem piwo "chmielone" młodymi pędami jakiegoś iglaka (chyba świerk). Było smaczne i bardzo ciekawe. Co najciekawsze w smaku przypominało cukierki. Ten aromat był całkiem przyjemny i intensywny. W życiu bym nie wpadł na to, że zamiast chmielu użyto pędów iglaka. Wydaje mi się, że autorem tego piwa był MarekJ, aczkolwiek mogę się mylić, bo na spotkaniu piwowarów było dużo ludzi, gwar itp. Chyba myślimy o tym samym. Smakowało dobrze a pachniało ipowato. Tyle, ze obstawiam morię jako autorkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Wczoraj pogotowałem w wodzie owoce jałowca i skórkę pomarańczy. Efekt był ciekawy choć bardziej pasował mi do jakiegoś X-massa niż IPA. Poeksperymentuje z innymi cytrusami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Kiedyś w we wrocławskiej Kontynuacji lali przez randala wypełnionego melonem Rowin Jack'a. Niestety nie miałem okazji skosztować. Ale może faktycznie nie jest głupim pomysłem dodać np. na cichą troszkę świeżych owoców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 (edytowane) Piłem piwo "chmielone" młodymi pędami jakiegoś iglaka (chyba świerk). Było smaczne i bardzo ciekawe. Co najciekawsze w smaku przypominało cukierki. Ten aromat był całkiem przyjemny i intensywny. W życiu bym nie wpadł na to, że zamiast chmielu użyto pędów iglaka. Wydaje mi się, że autorem tego piwa był MarekJ, aczkolwiek mogę się mylić, bo na spotkaniu piwowarów było dużo ludzi, gwar itp. Chyba myślimy o tym samym. Smakowało dobrze a pachniało ipowato. Tyle, ze obstawiam morię jako autorkę. Było kiedyś dostępne dla publiki http://browar.biz/fo...284#post1053284 Edytowane 17 Stycznia 2014 przez fidoangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 kiedyś taż takie coś było lane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 W śwerkowym Leszcza świerk dawał radę! Jakbym choinkę pił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Co do owoców to szukaj w recepturach Tropical Thunder kolegi veryberry, jesli dobrze pamiętam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 (edytowane) Piłem piwo "chmielone" młodymi pędami jakiegoś iglaka (chyba świerk). Było smaczne i bardzo ciekawe. Co najciekawsze w smaku przypominało cukierki. Ten aromat był całkiem przyjemny i intensywny. W życiu bym nie wpadł na to, że zamiast chmielu użyto pędów iglaka. "Zamiast" to trochę dużo powiedziane, bo w tamtym piwie obok młodych pędów świerku znalazła się całkiem pokaźna porcja Cascade . Czubki świerkowe zebrałem w połowie maja, kiedy były jeszcze zupełnie miękkie. Kolejne 5 miesięcy przeleżały w zamrażarce. Takie nietypowe dodatki polecam wcześniej przetestować, gotując je w niewielkiej ilości wody. Pomimo innego odczynu i składu chemicznego brzeczki, test może okazać się całkiem miarodajny. W moim przypadku "herbatka" świerkowa miała raczej nieoczekiwany, landrynkowy aromat; bardzo zbliżony do tego, który uzyskałem w gotowym piwie. Dość duży poziom goryczki (jak na 12°BLG) bardzo fajnie zrównoważył cukierkowe aromaty świerku i sporą ilość słodów karmelowych. Poniżej przepis, za tydzień planuję uwarzyć to piwo jeszcze raz. Spruce Juice - American Pale Ale Objętość: 20,000 L Czas gotowania: 60 min Zacieranie: 60min w 66°C OG: 12°BLG FG: 3,0°BLG ABV: 5% Bitterness: 42 IBUs (Tinseth) Color: 7 SRM (Morey) Drożdże: US-05 Słody: Pale ale (Strzegom) 3,2 kg 83% Karmelowy 50EBC (CM Cara Ruby) 400 g 10% Cara-pils 5EBC (BestMaltz) 180 g 5% Karmelowy 120EBC (W. Caramunich II) 90 g 2% 120 EBC Chmiele: Cascade 7,0% 30g Boil 60,000 min Pellet 25 IBU Cascade 7,0% 22g Boil 20,000 min Pellet 11 IBU Cascade 7,0% 35g Boil 5,000 min Pellet 5,8 IBU Inne: Pędy świerkowe Boil 200,000 g 15,000 min Pędy świerkowe Boil 40,000 g 0,000 s Inne przepisy z wykorzystaniem świerku (ang.): http://www.spruceontap.com/aboutus.sc Moje piwo było adaptacją przepisu "Another Spruce Recipe - 10 Gallon All Grain" Edytowane 18 Stycznia 2014 przez MarekJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozieł Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 będziesz robił wg.tej samej receptury czy coś zmienisz? co myślisz o dodaniu pędów tylko na cichą?dadzą jakiś aromat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exar_Kun Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Ja aktualnie mam na cichej ciemne piwko ze skórkami pomarańczowymi i cytrynowymi, z dodatkiem świeżej melisy i owoców jałowca. Nie mam porównania z amerykańskimi chmielami, bo jeszcze ich nie próbowałem, ale póki co efekt jest ciekawy i obiecujący. Okaże się za kilka miesięcy jak się smaki i aromaty ułożą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 będziesz robił wg.tej samej receptury czy coś zmienisz? Nie chcę niczego zmieniać, przy okazji przetestuję na ile powtarzalne są moje warki. Ewentualnie można by się zastanowić nad zmniejszeniem porcji chmielu na goryczkę, wtedy byłoby bardziej przystępne dla osób, które normalnie piją tylko popularne lagery. co myślisz o dodaniu pędów tylko na cichą?dadzą jakiś aromat? Trudno powiedzieć. Może warto kupić jakieś bardzo lekkie piwo, przed otwarciem mocno schłodzić, wrzucić do butelki trochę pędów i ponownie zamknąć. Potrzymać w temperaturze pokojowej przez tydzień i zobaczyć jak zmieni się smak. No i pozostaje jeszcze problem ewentualnej infekcji, której źródłem może być świerk dodany na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się