Grzecholina Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Witam mam pytanie odnośnie tej receptury http://www.wiki.piwo...(wersja_na_20l) po pierwsze do zacierania zamierzam podgrzać wodę (około 14 L) do 64o i dopiero potem wsypać słód po wsypaniu słodu temperatura powinna ustabilizować się na 60-62o w tej temperaturze utrzymywać do 30 minut do negatywnej próby jodowej (a nie 10-15 minut jak w recepturze). Potem 45 minut w 70-72o i wygrzewanie 10 minut w 75-76o Z wysładzaniem pojadę do 3 blg. Reszta jak w recepturze. Czy to ma sens ? pozdrawiam Grzegorz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamill Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 witam nowego forumowicza , ja to piwo tylko większą ilość robiłem jako moje drugie piwo ze słodów (4 miesiące temu, ale bez chmielenia na zimno)i uważam , że jest to dobry wybór na początek kariery piwowarskiej :-) , pewnie zaraz Ci odpowie ktoś bardziej doświadczony doradzi, ale ta dłuższa przerwa w temp 72C ma na celu zwiększenie treściwości piwa (chyba chodzi o powastawanie dwucukru maltozy), po 30 min raczej nie będzie negatywnej próby jodowej a będzie na bank po godzinie warzenia już na etapie warzenia w temp 72C(ja już (8 warka za mną) odchodzę od sprawdzania próby jodowej), Z wysładzaniem pojadę do 3 blg nie wiem o co chodzi z tym podjechaniem do 3BLG (jeżeli o to co przypuszczam to brzeczka sama zdecyduje na ile podjedzie po fermentacji, ja miałem poniżej 2 BLG a przed fermentacją 12BLG) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek1k Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 (edytowane) Nie wiem czy to dobry pomysł- taka 12 zacierana na wytrawnie będzie według mnie pusta w smaku, ja zostawiłbym recepturę bez zmiany czasów, a nawet zaczął od 40 st C Tylko jak prawie wszystko się scukrzy w 62 to skąd pojawi się treściwość Edytowane 18 Stycznia 2014 przez slawek1k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 rób jak w recepturze. Im dłużej w 63, tym więcej alkoholu a mniej słodowości. Tu chodzi właśnie o ten balans... Jak zatrzesz to w 63 to będzie wytrawniejsze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 (edytowane) Nie ma co zmieniac receptury, chyba ze na bazie FAH chcesz zrobic zupelnie inne piwo. Sam niedlugo zamierzam warzyc FAH, tylko na aromat dam Cascade. Surowce mam, juz nie moge sie doczekac Edytowane 18 Stycznia 2014 przez ZZZabioreCiButy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 nie wiem o co chodzi z tym podjechaniem do 3BLG Z wysładzaniem pojadę do 3 chyba dość jasna sprawa że chce wysładzać do chwili aż brzeczka będzie miała 3 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 (edytowane) Receptura pierwotna trochę dziwna, te 40 °C zupełnie niepotrzebne. Słusznie chcesz zupełnie z niej zrezygnować. Pierwszą przerwę zostaw krótką. Nie rób wygrzewania na koniec, to strata czasu. Edit: uważaj na Magnum bo w recepturze ma 9% AA normalnie ma dwa razy więcej Edytowane 19 Stycznia 2014 przez fidoangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 (edytowane) Edit: uważaj na Magnum bo w recepturze ma 9% AA normalnie ma dwa razy więcej Nie pisz takich rzeczy, bo ktoś nie sprawdzi i weźmie to za pewnik. Magnum (jak i inne chmiele) ma różną zawartość alfa-kwasów. Edytowane 19 Stycznia 2014 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 No nie bardzo się mylę bo słowo "normalnie" odnosi się do "normalnego" roku a wtedy Magnum ma ponad 16%AA. Tegoroczne 12% to odstępstwo od reguły a 9% to w życiu nie widziałem. Ostrzeżenie jest jak najbardziej na miejscu. Z Magnum zawsze trzeba bardzo uważać bo ma bardzo ostrą, piołunową goryczkę i przedawkowanie powoduje dłuuuuugą niepijalność. Osobiście zupełnie odradzam stosowanie Magnum z powodu charakteru uzyskiwanej goryczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzecholina Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 No nie bardzo się mylę bo słowo "normalnie" odnosi się do "normalnego" roku a wtedy Magnum ma ponad 16%AA. Tegoroczne 12% to odstępstwo od reguły a 9% to w życiu nie widziałem. Ostrzeżenie jest jak najbardziej na miejscu. Z Magnum zawsze trzeba bardzo uważać bo ma bardzo ostrą, piołunową goryczkę i przedawkowanie powoduje dłuuuuugą niepijalność. Osobiście zupełnie odradzam stosowanie Magnum z powodu charakteru uzyskiwanej goryczki. Faktycznie Nawet w Wiki stoi że ma od 12 do 14 %. W takim razie dam 20 gram Magnum pewnie nie przesadzę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 zwróć uwagę w recepturze na informację GPH przy chmieleniu. Tą liczbę podziel przez wartość alfa kwasów i otrzymasz gramy potrzebnego chmielu. jeżeli masz 243, MAgnum 12kę, to lekko ponad 20 g itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamill Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 oprócz tego ile, ważne jest na ile minut i tu mogą być dla Ciebie pomocne kalkulatory dostępne w zakładce media > pliki np ten: http://www.piwo.org/files/file/16-obliczanie-ibu-metodami-ragera-i-tinsetha/ swojego czasu ściągnąłem sobie z piwo.org zamieszczony przez jednego z kolegów forumowiczów kompletny kalkulator który oblicza BLG, kolor i IBU czyli główne rzeczy które potrzeba , bardzo przydatny. Nie doszukałem się go teraz na portalu więc załączam w załączniku (tam sobie pozmieniasz sobie parametry ile jakich słodów i ile chmielu jakiej mocy itp ) kalkulator bezstylowiec 23.12.2013r..xls Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Ostrzeżenie jest jak najbardziej na miejscu. Z Magnum zawsze trzeba bardzo uważać bo ma bardzo ostrą, piołunową goryczkę i przedawkowanie powoduje dłuuuuugą niepijalność. Osobiście zupełnie odradzam stosowanie Magnum z powodu charakteru uzyskiwanej goryczki. Co proponujesz alternatywnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Cokolwiek, zależy co chcesz osiągnąć Czy to ma być to piwo z pierwszego posta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Na pierwsze swoje piwo wybrałam własnie to piwo m.innymi równiez dzięki sugestiom kolegów z tego forum.Chciałabym finalnie uzyskać piwo o nie duzej goryczce [moi domownicy przyzwyczajeni do Żywca ,Tyskiego,Lecha]natknęłam się równiez na nieco zmodyfikowany przepis http://domowybrowarmole.blogspot.com/2012/12/piwo-mezowe-w-koncu.html trochę mnie wystraszyłeś tym magnum,dlatego pytam o jakiś zamiennik ,czy alternatywe .Jak się odniesiesz do tej drugiej receptury?[zastapienie chmielu Lubelskiego -chmielem Saphir?] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Jakie masz chmiele? Jakie słody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Produkty będe dziś zamawiać . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 No to zamów jakieś ALE w zestawie (np http://www.browar.bi...pale_ale_12_blg) i do tego Danstar Nottingham i po sprawie. To w zasadzie takie same piwo jak to z tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 ja tam się nie znam,ale to z tematu jest na samyn słodzie pilzneńskim i to 6kg,[mocniejsze] to co proponujesz pale ale to pół na pół prawie pomieszane z ciemniejszymi monachijskim i karmelowym ,ale moze to faktycznie nieduża różnica[abstrahując od chmieli] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Albo ja nie doczytałem o piwie z tematu albo Ty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzecholina Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Nie bój się, tego Magnum, ja swoje warzyłem tak: Full Aroma Hops, Carlberg produkty z Centrum Piwowarstwa z Opola - słód pizeński 4 kg - chmiel goryczkowy "magnum" (sysunie) dałem 20 g na całe 90' - chmiel aromatyczny "lubelski" (sysunie) 40 g po 45' potem jeszcze 13 g 5' przed końcem Zacieranie: Dnia 21.01.2014 godz. 10:00 Garnek emalia nówka pojemność 30 L , kuchnia gazowa (domowa) woda kranówka ciepła 14 L miała 45o do tego poszedł słód i podgrzane do 61o ciągle mieszać zwłaszcza po dnie (tak mi wychodziło: wzrost o 1o to około 1' grzania) przerwa 10' ale po 4' jeszcze 1' grzania bo temperatura spadła do 60o Następnie grzanie do 72' nadal mieszać nie nerwowo powoli Przerwa w tej temperaturze przez 45' ,kilka razy podgrzewałem po około 1' bo spadało do 70' po pół godzinie próba jodowa była już ok (nie barwiło się pozostawało żółte) Wygrzałem jeszcze do 76o i po 10' przełożyłem zacier do filtratora (wężyk z oplotu) Odczekałem jeszcze 10' i rozpocząłem filtrację (męty leciały przez jakieś 1,5 L) Do wysładzania użyłem 8 L wody 78'. ( Zmierzyłem Blg wyszło 13 ) Po chmieleniu po 90' Blg wyszło 15. Dolałem 3,5 L wody przegotowanej i Blg doszło do 12,5 Poem garnek powędrował na dwór -5o zbicie temp. do 20o ( godz. 20:00 ) Przelałem z garnka do butli fermentacyjnej przy użyciu wężyka ostrożnie przez filtr z jałowej gazy zatrzymywały się na nim fragmenty chmielowych szyszek. Dodałem drożdże Safale S-04 które na godzinę wcześniej wsypałem do 250 ml wody 20'. Butle ustawiłem w pomieszczeniu 20o i godz. 21:00 Fermentuje bez rurki w szklanym balonie 35 L. Nie potrzebuję gęstwy, więc będzie tam do 3 tygodni i do butelek :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 A nie wydaje Ci się, że jeszcze za wcześnie mówić o walorach piwa jeśli jeszcze stoi na fermentacji? Wstrzymaj konie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 (edytowane) Sorry coś mi się pomyliło z tymi kg faktycznie jest z 4kg -reszta postu bez zmian Czy coś byś zmienił w tej recepturze i sposobie warzenia Grzecholiny ,czy mogę się zawzorować na jego przepisie?[ja chcę uzyskać piwo o goryczce nie przekraczającej 30-35 IBU,zważywszy,ze moi domownicy do tej pory pili komercyjne ,które mają chyba max 20 IBU] Edytowane 1 Lutego 2014 przez betiglo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Sorry coś mi się pomyliło z tymi kg faktycznie jest z 4kg -reszta postu bez zmian Czy coś byś zmienił w tej recepturze i sposobie warzenia Grzecholiny ,czy mogę się zawzorować na jego przepisie?[ja chcę uzyskać piwo o goryczce nie przekraczającej 30-35 IBU,zważywszy,ze moi domownicy do tej pory pili komercyjne ,które mają chyba max 20 IBU] 6kg jest w wersji na większą warkę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Sorry coś mi się pomyliło z tymi kg faktycznie jest z 4kg -reszta postu bez zmian Czy coś byś zmienił w tej recepturze i sposobie warzenia Grzecholiny ,czy mogę się zawzorować na jego przepisie?[ja chcę uzyskać piwo o goryczce nie przekraczającej 30-35 IBU,zważywszy,ze moi domownicy do tej pory pili komercyjne ,które mają chyba max 20 IBU] Witam Co do ilości chmielu Magnum na goryczkę to daj 18gr na 60 minut wyjdzie ci wtedy przy 12BLG i 24L nastawnej według Ragera 30IBU, według Tinseth 23IBU sam robiłem według tej receptury poziom goryczki przy 18gr Magnum według mnie jest nie za wysoki, nie zalegający ok. Natomiast ja osobiście zmieniłbym chmiel na aromat na jakiś inny i nie dodawałbym na cicha zwłaszcza lubelskiego, następną chcę zrobić z chmielem Sybilla zobaczymy jaka będzie różnica. Ale to już kwestia jak komu aromat lubelskiego podchodzi więc ta moja sugestia to kwestia indywidualna. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się