Gąska Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Z tymi stylami to może troszkę pojechałem, wszystko zależy od Ciebie. Ja np nie przelewam weizenów i piw, z których nie potrzebuję gęstwy. Do własnego zdania dojdziesz po pewnym czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Z tymi stylami to może troszkę pojechałem, wszystko zależy od Ciebie. Ja np nie przelewam weizenów i piw, z których nie potrzebuję gęstwy. Do własnego zdania dojdziesz po pewnym czasie. beti i to jest właśnie taka sama odpowiedź jak moja tylko inaczej sformułowana.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 O to w tym wszystkim chodzi ,że ja jestem zupełnym przeciwieństwem apteki,[swoje chleby sery,kiełbasy robię na "oko"-wychodzą nawet dobre ] Wina robię na jednych drożdżach-Bayanusy ,a tu czym więcej czytam,tym bardziej się boję ...a w sumie to myślę,że to nie jest takie trudne i "jakie se uwarze takie se wypije"-oczywiście proszę nie brać tego tak dosłownie -podstawowych zasad trzeba się trzymać ,tylko ja dopuszczam sporą dozę tolerancji [możecie mi mówić Beti -nie poprawiam tych ,którzy piszą do mnie per -on] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hynas Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Mam idealne resztki aby zrobić to piwo. pilzneński 4,0 kg S-04 magnum granulat 30 g. 8,8 % alfa lubelski granulat ok. 50 g. 3,2 % alfa lubelski granulat 50 g. 4,5 % alfa Podpowiedzcie jak chmielić ? Zastanawiam się również czy dać lubelski na 7 dni na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Tak jak w przepisie. Na zimno nie chmieliłem i jest ok. Jak chcesz to daj, ale cudów się nie spodziewaj po lubelskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 (edytowane) Odpuść sobie ten Lubelski na cichej. Próbowałem i naprawdę nie warto... Edytowane 7 Grudnia 2014 przez PawelH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Panowie jestem początkujący i mam pytanie. Co zrobić w sytuacji gdy warzyłem FAH zgodnie z receptura i po wystudzeniu wyszlo mi 14l piwa. Czy mogę dolać przegotowanej wystudzonej wody aby uzupełnić do 20l? Brzeczka przed wysładzaniem miała 20Blg a wyslodzilem do 3Blg, doprowadzilem do wrzenia i tak 90 minut gotowalo sie. Dlaczego mam tak malo piwka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orcen92 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 A jakie blg ma ta brzeczka po gotowaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Tego juz nie zmierzylem:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orcen92 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 A objętość i gęstość przed gotowaniem? Bez tego nic nie powiemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Po wysładzaniu brzeczka miała objętość 18l i 13Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Robert, jeśli po wysłodzeniu, a przed gotowaniem miałeś 18 litrów i 13 blg to w trakcie gotowania odparowało Ci jakieś 4 litry (na podstawie tego co napisałeś wcześniej). W ten sposób ekstrakt też masz teraz większy niż 13 Blg. Zmierz ekstrakt tego co masz w wiadrze. Na tej podstawie będziemy mogli Ci powiedzieć ile dolać wody by go "rozrzedzić" do 12 blg. Dolać możesz zwykłej wody źródlanej z butelki lub wodę przegotowaną. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Tylko problem jest taki, ze drożdże juz jedzą doleje do 20, najwyżej będzie slabe;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Tylko problem jest taki, ze drożdże juz jedzą doleje do 20, najwyżej będzie slabe;) Aj... Dolewaj i pilnuj fermentacji. Punkt za wybor piwa na poczatek przygody z piwowarstwem :-) Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Mam juz za sobą dwie warki, z czego jedna bardzo bardzo udana, mianowicie AIPA 18Blg - moje pierwsze w zyciu, które uwarzylem, dalo mi motywacji - wyszlo genialne. A druga Warka to Weizen, który troszkę kuleje. Dlatego postanowiłem zrobić cos prostszego. Mam nadzieje, ze nie zawiodę się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Czy temperatura fermentacji 21°C jest ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Czy temperatura fermentacji 21°C jest ok? Za wysoka, jak masz możliwość, to zbij o kilka (2-4) stopni. Generalnie tragedii nie powinno być, ale powyżej 20C to już ryzyko wyższych alkoholi w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Schodze w dol z temperatura, obecnie mam 19 a planuje zejść do 17 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Schodze w dol z temperatura, obecnie mam 19 a planuje zejść do 17 Robert, jeśli mogę dać Ci radę, to temperaturę fermentacji podnoś z czasem... Zaczynaj nisko np. 14-15°C przez pierwsze powiedzmy 3-5 dni, a potem podnoś do nawet 20-21°C pod koniec burzliwej. Odnoszę się tutaj do piwa, które robiłeś (FAH), ale też również do wielu innych ale... Obniżając temperaturę w trakcie fermentacji sporo ryzykujesz... Przede wszystkim to, że piwo nie odfermentuje tak jak powinno. Ja bym już zostawił tak jak jest do końca burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Nie wiedziałem, że to może mieć zły wpływ. Zostawie juz tak jak jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Jak długo trzymać piwko na burzliwej? No i na cichej tez wolalbym wiedzieć jakie czasy maja być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Jak długo trzymać piwko na burzliwej? No i na cichej tez wolalbym wiedzieć jakie czasy maja być Tak długo, aż drożdże wykonają swoją robotę. Jeżeli zamierzasz zlewać na cichą to poczekaj, aż zniknie piana (choć niektóre szczepy potrafią trzymać czapę piany, mimo zakończenia dawno fermentacji), a piwo zacznie się klarować. Zazwyczaj trwa to trochę ponad tydzień. Jak chcesz być pewien, czy piwo można już zlewać to po kilku dniach zmierz dwukrotnie gęstość, z odstępami ok 3 dniowymi, jeśli nie będzie zmian tzn. raczej można bezpiecznie zlewać. Ja osobiście jeśli robię normalne ale z niezbyt wysokim blg, to trzymam piwo w wiadrze 3 tygodnie, chyba że to pszenica, to zazwyczaj leci w wiadro po ok. 2 tygodniach. O ile nie potrzebuję gęstwy, albo nie chmielę na zimno to nigdy nie przelewam na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Jak długo trzymać piwko na burzliwej? No i na cichej tez wolalbym wiedzieć jakie czasy maja być Robert, jakie drozdze robia Ci to piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Safale US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Przepraszam, Safale US-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się