waroms Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 2 lata temu kupiłem w BA termometr rtęciowy, ale w związku z tym że dosyć długo rtęć szła do góry podczas pomiarów, kupiłem później termometr elektroniczny. Dzisiaj podczas warki coś mnie podkusiło żeby sprawdzić czy oba pokazują te same temperatury. Wyniki trochę mnie zaniepokoiły. Na blacie w kuchni: - rtęciowy: 21 st - elektroniczny: 18 st Podczas zacierania: - rtęciowy: 65 st - elektroniczny: 67,7 st Od razu po zagotowaniu wody w czajniku: - rtęciowy: 91 st - elektroniczny: 96,5 st Rozbieżności są dosyć duże i rosną wraz ze wzrostem temperatury. Co ciekawe od razu po zagotowaniu wody w czajniku żaden nie pokazał 100 st. Pytanie jak sprawdzić który pokazuje dobrze. Bo może żaden...? Podobno trzeba termometr skalibrować, ale jak? A takie różnice rzędu 2-3 st. C mają chyba spore znaczenie podczas przerw. Macie może jakieś sprawdzone termometry które na pewno pokazują prawdę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Co ciekawe od razu po zagotowaniu wody w czajniku żaden nie pokazał 100 st. bo wcale nie musi być 100C że by woda wrzała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 100st przy wrzeniu ma woda destylowana, ta z kranu może mieć od 98 do nawet 103 ! I oczywiście w czajniku (takim na kuchenkę) występuje lokalne podwyższenie ciśnienia i wrzenie wody może wystąpić w niższej temperaturze. W czajniku elektrycznym natomiast w okolicy grzałki temperatura może być wyższa o parę stopni a wyżej może być niższa. Najprościej sprawdź temperaturę pary wydostającej się z czajnika podczas intensywnego gotowania, ta powinna mieć właśnie 100st Temperaturę mierz wewnątrz czajnika w miejscu wylotu pary. To są warunki w których pomiar temperatury jest najbardziej powtarzalny. Tak samo sprawdź 0 stopni, wrzuć lód do szklanki z wodą, woda powinna utrzymywać temperaturę 0st (woda destylowana) +/- 4st w zależności od składu wody. Ale chodzi głównie o powtarzalność pomiaru a nie wynik. I taka uwaga, sprawdzanie termometru w zacierze nie jest zbyt dobrym pomysłem, bo temperatura w nim nie jest równomierna, i ten sam termometr w innych miejscach zacieru może już wskazywać inne wartości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 (edytowane) www.piwo.org/topic/10064-termometr/ Edytowane 19 Stycznia 2014 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Ale chodzi głównie o powtarzalność pomiaru a nie wynik no tak a jak będzie zawyżał o 10C to co z tego że będzie za każdym razem jak nie będzie zdawał sobie z tego sprawy i każda warka nie w 62 tylko w 72 chyba że będzie wiedział że trzeba te 10 z każdym razem dodać i nie zapomni o tym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Mi chodzi o sprawdzenie działania termometru. Jeśli nie mamy pod ręką termometru wzorcowego to ta metoda pozwala stwierdzić czy dwa termometry wskazują podobną wartość. A powtarzalność pomiaru właśnie ma wyeliminować niedokładności wynikające z metody pomiaru. Jeśli termometr wskazuje źle należy go skalibrować w temperaturze dla nas optymalnej (najlepiej w kilku punktach) i oczywiście należy to wykonać powtarzalną metoda z wykorzystaniem termometru wzorcowego. zibi666 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Najbardziej dokładny termometr, który jest chyba w każdym domu to termometr do ciała 35-42 stopni. Na upartego można równe 40 stopni sprawdzić na czystej wodzie. Mam 'alla francuski' ten http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=360 i jest spoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Najbardziej dokładny termometr, który jest chyba w każdym domu to termometr do ciała 35-42 stopni. Na upartego można równe 40 stopni sprawdzić na czystej wodzie. Mam 'alla francuski' ten http://www.bimberhob...d_product=360�� i jest spoko. Termometry przekłamują nieliniowo, w 40C temperatura może się zgadzać, a we wrzątku może pokazywać 5C mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi666 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 ja mam elektroniczny i klasyczny, w 20 stopniach jest 2 roznicy. przy wrzacej brzeczce elektroniczny ma 94 a klasyczny 104 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waroms Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 To może dodam: pomiary temperatury o których pisałem w pierwszym poście robiłem termometrami w tym samym czasie i oba termometry leżały (były włożone do zacieru / wrzątku) obok siebie, może 0,5 cm jeden od drugiego. Więc zakładam że w odległości 0,5 cm temperatura wrzątku, zacieru czy powietrza jest taka sama. no tak a jak będzie zawyżał o 10C to co z tego że będzie za każdym razem jak nie będzie zdawał sobie z tego sprawy i każda warka nie w 62 tylko w 72 chyba że będzie wiedział że trzeba te 10 z każdym razem dodać i nie zapomni o tym No właśnie - o to mi chodziło w pierwszym poście. Jaką mam pewność że któryś z termometrów pokazuje dobrze? A jeśli pokazuje źle, ale źle o stałą ilość stopni to jak to stwierdzić, skoro oba termometry w różnych temperaturach pokazują różne temperatury... Najbardziej dokładny termometr, który jest chyba w każdym domu to termometr do ciała 35-42 stopni. Na upartego można równe 40 stopni sprawdzić na czystej wodzie. Mam 'alla francuski' ten http://www.bimberhob...d_product=360�� i jest spoko. Ten mój termometr który w pierwszy poście nazwałem "rtęciowym" to właśnie ten który tutaj zamieściłeś w linku. Nie przepadam za nim, bo dosyć długo trzeba czekać aż ten czerwony płyn (nie rtęć jak się okazuje) zatrzyma się na jakiejś temperaturze. Znacznie szybciej "stabilizuje się" termometr elektroniczny, więc jego używam. Ale czy on pokazuje właściwą temperaturę? ja mam elektroniczny i klasyczny, w 20 stopniach jest 2 roznicy. przy wrzacej brzeczce elektroniczny ma 94 a klasyczny 104 No właśnie. Podczas zacierania nie interesuje nas temperatura 20 st. C, a jak widać wraz z rosnącą temperaturą różnica rośnie. Może to oznaczać że przy temperaturze około 65-72 st. różnica między termometrami wynosi powiedzmy 6-7 st.C. To chyba spora różnica czy trzymamy zacier przez 30 minut w temperaturze 65 czy 72 st... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 To może dodam: pomiary temperatury o których pisałem w pierwszym poście robiłem termometrami w tym samym czasie i oba termometry leżały (były włożone do zacieru / wrzątku) obok siebie, może 0,5 cm jeden od drugiego. Więc zakładam że w odległości 0,5 cm temperatura wrzątku, zacieru czy powietrza jest taka sama. Jeśli chodzi o wrzątek to te 0,5cm nie robi wielkiej różnicy lecz w zacierze może być już większa różnica. Dodatkowym problemem jest fakt, że nie jesteś pewny gdzie w termometrze elektronicznym znajduje się element czujnika (sonda metalowa nie będzie równomiernie ogrzana w nierównomiernie ogrzanym roztworze). Najprościej sprawdzić z termometrem wzorcowym, jeśli takiego nie masz to spróbuj mojego sposobu mierzenia temperatury wrzątku. Wtedy zobaczysz co dokładniej pokazuje 100st Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się