amap Opublikowano 22 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 no i ktos wykrakał - będzie słuzyła za ozdobę, cieknie z niej, widać nie była dawno używana i wymaga ponownego smołowania, co chyba nie będzie ani łatwe ani opłacalne..... dziękuję wszystkim za porady, na pewno będę bogatszy o doświadczenie przed kolejna próbą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Sprzedają jeszcze takie coś: http://www.1000oaksbarrel.com/index.php/accessories/care-cleaning/241-detail to oczywiście dla osób, które chcą ratować beczkę za wszelką cenę. A woda jaki ma zapach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Ktoś, e tam. 15 litrów to maleństwo, gdyby było z 40 litrów to byś mógł coś w niej utrwalać, np długo dojrzewające specjalne piwa, miód pitny itp trunki. Są w sprzedaży chipsy dębowe aby nadać aromat i szybko zwiększyc wiek trunkowi. Beczka to sama robi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 22 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Sprzedają jeszcze takie coś: http://www.1000oaksb...ning/241-detail to oczywiście dla osób, które chcą ratować beczkę za wszelką cenę. A woda jaki ma zapach? no to jest jakaś opcja - woda ma w miarę normalny zapach czyli neutralny, oczywiście długo jeszcze nie stoi w środku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Klekowski Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 pamietaj beczka nie moze za dlugo stac pusta poniwaz drewniane deseczki zeschna sie i pozniej bedziesz mial problem z ponownym wykorzystaniem beczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Załaduj beczkę w solidny worek, zataśmuj (inaczej woda rozerwie worek) i zalej wodą z piwo na kilka dni, może się uszczelni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 23 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 hmmm, nie mam takiego worka ani miejsca na bezpieczne przechowywanie - zalałem i wrzuciłem do kociołka warzelnego, może być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Może być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 28 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 trzy dni miałem beczkę w wodzie, teraz zalałem starsanem po korek - od dwóch dni nic się nie przedostało na zewnątrz, ale dla bezpieczeństwa ten wosk też ściągnę. teraz pytanie co radzicie wlać na pierwszy ogień, w miarę szybko chciałbym sprawdzić wstępne efekty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Wędzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Mocne i gęste piwko. Na pewno takie masz, może być już starsze, albo jakieś zupełnie zielone. Sprawdzać co tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Ja miałem takie dwa starocie po piwie, nabyte razem z działką ROD. Poprzedni właściciel kiedyś pracował w browarze Dojlidy. Niestety nadawały się jedynie jako donice na balkon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 28 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Mocne i gęste piwko. Na pewno takie masz, może być już starsze, albo jakieś zupełnie zielone. Sprawdzać co tydzień. nie mam, muszę zrobić - zastanawiałem się na bitterem albo esb bo mało nagazowany jest ale nie wiem czy nie za słaby.... a jak wyglądać będzie kwestia ubywania płynu? wilgoć będzie trzymała? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 A ESB jakie ma parametry? W takim razie to ESB, ale nie na długo. Jeśli woda się nie lała, to piwo tym bardziej nie powinno, względnie parę kropel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Miód pitny albo wino piwne powyżej 20blg mało gazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 (edytowane) Szkoda do nowej, niesprawdzonej i niewyczyszczonej z innych posmaków beczki, drogich i długo leżakujących trunków. Edytowane 28 Stycznia 2014 przez fidoangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Na miody, wina, a tym bardziej alkohol, jeszcze za wcześnie. Najpierw beczkę trzeba rozruszać, ESb będzie najlepszym rozwiązaniem. Ja pierwsze piwo jakie wlałem do beczki, to był witbier-poszedł na zmarnowanie, ale na nim wyszła ciekawa delikatna starka, więc coś za coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 wszedł bitter - przy okazji wyszło, że beczka ma 17l, więc całkiem spora jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 7 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 pierwsza degustacja - słabo nagazowany, piana w miare porządna, brak śladów infekcji. jedyne na co moge narzekać to lekko metaliczny posmak, zakładam, że pochodzi od kranika, będę musiał wymienić na jakiś inny, może drewniany szpunt? co ciekawe, mam dwa miejsca, które przepuszczają naprzemiennie ale to chyba wina zmian temperatury.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Jak Ci smakuje, to zabutelkuj tak jak jest, ale z cukrem do refermentacji,=vintage ale ewentualnie mieszaj jako stale/old ale z innymi piwami, najlepsza proporcja 1 część stale do 2 części młodszych=old ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 nie za wcześnie? ledwo tydzień temu wlałem.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Myślałem, że już uznałeś, że swoje poleżakowało. Jak tydzień siedzi, to nie było tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 wracam do tematu - ile beczka jest w stanie zaabsorbować cieczy? po nalaniu wody do pełna w ciągu tygodnia robi sie pusta przestrzeń w środku (nie ma wycieku), nieduża ale jednak, natomiast po nalaniu piwa beczka zaczyna przeciekać po pewnym czasie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 W zależności od beczki i trunku ubytek nie powinien być większy niż 10% rocznie. Dal beczek klasycznych 225l 3-5% max. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 tą pustą przestrzeń pozostawia się czy dolewa do pełna? na chłopski rozum zostawia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się