Gość franc Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 (edytowane) Piwo z puchy: Belgian Blonde Ale + cukier kandyzowany. Zobaczcie kolor na zdjęciu no i jak już wcześniej pisałem znowu zapach wytrawny trochę czuć drożdżami. Czy to tak ma wyglądać? Piwo dzisiaj rozlane Edytowane 24 Stycznia 2014 przez franc Nataliefeem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Jaki to "wytrawny zapach"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 jak szampan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gozdawa Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Piwo z puchy: Belgian Blonde Ale + cukier kandyzowany. Zobaczcie kolor na zdjęciu no i jak już wcześniej pisałem znowu zapach wytrawny trochę czuć drożdżami. Czy to tak ma wyglądać? Piwo dzisiaj rozlane Kolego zdjęcie piwa + wytrawny zapach to raczej wygląda na mikroinfekcje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mientkijanek Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Piwo z puchy: Belgian Blonde Ale + cukier kandyzowany. Zobaczcie kolor na zdjęciu no i jak już wcześniej pisałem znowu zapach wytrawny trochę czuć drożdżami. Czy to tak ma wyglądać? Piwo dzisiaj rozlane Kolego zdjęcie piwa + wytrawny zapach to raczej wygląda na mikroinfekcje Co to jest mikroinfekcja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kerni Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Co to jest mikroinfekcja? To taka bardzo mała "infekcja". Jeżeli faktycznie tak jest - piwo może mieć nieciekawy smak, zapach lub właśnie nie być klarowne. Posmakuj i sam oceń. Jezeli uważasz że da się pić to pij i się nie przejmuj. No... może nie wysyłaj na konkurs. Następnym razem postaraj się dokładnie umyć i zdezynfekować sprzęt. Zwracaj uwagę też gdzie przelewasz piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Niestety kolega nie napisał nic na temat, jak długo fermentował (po np. tygodniu burzliwej piwo może tak wyglądać), jakie drożdże, jak w smaku. Ciężko cokolwiek wyrokować na podstawie samego zdjęcia piwa zaraz po rozlaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Daj mu trochę czasu, przecież nawet nie zdążyło się nagazować. Blondowi to ze 2-3 miesiące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 panowie druga pucha Gozdawy altbier i takie samo zmętnienie co do zapachu cóż prawie jak zapach piwny - nie umię tego wytłumaczyć ale już nie jak zapach szampana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 (edytowane) Moja pierwsza pucha (Coopers Australian Lager) sklarowała się dopiero po jakichś 3 tygodniach po burzliwej... też myślałem, że mam infekcję, ale wygląda na to, że wszystko jest ok - piwo nagazowało się i teraz leżakuje w garażu (7-8'C). Z każdym tygodniem (zapewne nawet dniem, ale tak często nie próbuję ) jest coraz lepsze. No i też trąciło na początku "szampanem", tyle że wyjątkowo tanim i niedobrym Daj mu trochę spokoju. PS. Sam też nie mam pewności, czy nie złapałem jakiejś mikroinfekcji, bo mam delikatnie kwaskową nutkę, ale niektórzy twierdzą, że puszki tak mają, w szczególności "lagery" - kiepskie drożdże robią tu złą robotę i potem śmierdzi bimbrem. Na szczęście, jak się sam przekonałem, z czasem ten zapach znacznie zanika. Edytowane 20 Lutego 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 (edytowane) I proszę tak wygląda piwo po miesiącu od zabutelkowania. W smaku nawet niezłe przypomina coś troszkę wino musujące ale dobre. Czy tak ma wyglądać i smakować to piwo? Edytowane 24 Lutego 2014 przez franc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 w smaku wino musujące? infekcja jak nic. Odkaź sobie sprzęt czymś mocniejszym (NaOH, podchloryn, etc), bo następnym razem możesz mieć kwasiżura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Chopie, chopie, drugiego marca się zjaw na spotkaniu w Browariacie (daleko nie masz) z piwem/ami to się poocenia i podoradza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Spokojnie. Moim zdaniem odczucie wina musującego może być powodowane przez owoce wytworzone przez drożdże i wytrawność spowodowaną dodaniem cukru. Często przy degustacji piw belgijskich mojego wyrobu pada opinia, że "smakuje jak szampan", także z tą infekcją to nic tak pewnego i oczywistego moim zdaniem. No chyba, że wszystkie mam z infekcją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się