szymin72 Posted June 8, 2009 Share Posted June 8, 2009 Ostatnio pojawiło nowe Pszeniczne "O kocim spojrzeniu", czy ktoś miał okazję próbować. Muszę przyznać że nie jest najgorsze! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted June 8, 2009 Share Posted June 8, 2009 Ostatnio pojawiło nowe Pszeniczne "O kocim spojrzeniu", czy ktoś miał okazję próbować. Muszę przyznać że nie jest najgorsze! Jak kiedyś piłem, to nie było najgorsze, ale... piwo jest niewiadomo skąd, bo na pewno nie z Brzeska. Prawdopodobnie z Niemiec, pewne spostrzeżenia sugerują też dodatek zmętniacza do tego piwa. Także z polskich pszenic polecam Ciechana lub Abbe Weizen z Połczyna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Posted June 8, 2009 Share Posted June 8, 2009 Ja piłem i mam takie uwagi. skład: słód pszeniczny i .... jęczmienny. nie wiem czy to normalne. piwo mętne ale osadu nie ma... to chyba nienormalne. smakowo spoko ale wolę Obołonia Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted June 8, 2009 Share Posted June 8, 2009 Okocim pszeniczny jest już od dłuższego czasu, więc nie wiem skąd to zaskoczenie, że się niedawno pojawiło. Ja piłem i mam takie uwagi. skład: słód pszeniczny i .... jęczmienny. nie wiem czy to normalne. piwo mętne ale osadu nie ma... to chyba nienormalne. smakowo spoko ale wolę Obołonia Skład jak najbardziej normalny. Dlaczego miałby być nienormalny? Piwo na 99% jest ze zmętniaczem i sztucznymi zapachami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Posted June 8, 2009 Share Posted June 8, 2009 Okocim pszeniczny jest już od dłuższego czasu, więc nie wiem skąd to zaskoczenie, że się niedawno pojawiło. Ja piłem i mam takie uwagi. skład: słód pszeniczny i .... jęczmienny. nie wiem czy to normalne. piwo mętne ale osadu nie ma... to chyba nienormalne. smakowo spoko ale wolę Obołonia Skład jak najbardziej normalny. Dlaczego miałby być nienormalny? Piwo na 99% jest ze zmętniaczem i sztucznymi zapachami. myślałem, że pszeniczne robi się z tylko ze słodu pszenicznego. jakby nie było też mam podejrzenia co do "naturalności" tego piwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
yemu Posted June 8, 2009 Share Posted June 8, 2009 myślałem, że pszeniczne robi się z tylko ze słodu pszenicznego. pszeniczne piwo musi miec przynajmniej 50% + 1 ziarenko słodu pszenicznego ;-) ja okocimia pszenicznego zapamiętałem jako dość kiepskie piwo (było mało bananowe za to za bardzo goździkowe). ciechan pszeniczny to też moim zdaniem niezbyt udany produkt. "niestety" miałem okazję wypić jakiś czas temu weihenstephanera i po nim naprawdę ciężko jest znaleźć pszeniczne, które człowieka zadowoli ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted June 8, 2009 Share Posted June 8, 2009 Także z polskich pszenic polecam Ciechana lub Abbe Weizen z Połczyna. piłem wczoraj Abbe i moim zdaniem trochę za mocno chmielone ale bardzo dobre Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted June 8, 2009 Share Posted June 8, 2009 myślałem' date=' że pszeniczne robi się z tylko ze słodu pszenicznego.[/quote']pszeniczne piwo musi miec przynajmniej 50% + 1 ziarenko słodu pszenicznego ;-) Już tam musi. Musi to mieć banany i goździki w aromacie, oczywiście mówimy o hefeweizen. Zasyp jest sprawą drugorzędną. No oczywiście 5% słodu pszenicznego, to trochę za mało, żeby szczycić się mianem piwa pszenicznego, ale cezura 50%+ jest IMO nieprawdziwa. ja okocimia pszenicznego zapamiętałem jako dość kiepskie piwo (było mało bananowe za to za bardzo goździkowe). ciechan pszeniczny to też moim zdaniem niezbyt udany produkt. "niestety" miałem okazję wypić jakiś czas temu weihenstephanera i po nim naprawdę ciężko jest znaleźć pszeniczne, które człowieka zadowoli ;-) A mnie Weinstephan nie powalił na kolana. Choć jak się tak zastanawiam, to nie potrafię wskazać Świętego Gralla w tym stylu. Choć za lepsze od Weihenstephanera uważam choćby Franziskanera, bardzo przyzwoity jest weizen z Nachodu, czy Pszeniczne z Obołonia. Co do Ciechana, to po poszukiwaniu przez kilka pierwszych warek swojego smaku, Ciechan Pszeniczne jest rasowym weizenem, IMO najlepszym w kraju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Posted June 8, 2009 Share Posted June 8, 2009 dzięki za info co do pszeniczniaków. Moim nr jeden jest Obołoń. Ten Okocim może być ale mam wrażenie, że jest to rozrobiony koncentrat Jednym zdaniem widzę drzazgę w oku bliźniego a belki w swoim nie widzę! (sam robie pancerniki i że niby piwowar ze mnie a się czepiam) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryush Posted June 10, 2009 Share Posted June 10, 2009 Ja akurat dziś po egzaminie piłem Okocim Pszeniczne.. (drugi raz w życiu, pierwszy był kilka miesięcy temu). No i smakiem nie powala. Dodatkowo moja narzeczona stwierdziła że moje pszeniczne było o wieeeele lepsze Też tak uważam Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted June 10, 2009 Share Posted June 10, 2009 Cześć Mariusz ty sobie o swoim piwe możesz myślec co chcesz ........... ale jak kobita mówi że lepsze to musisz jej ślepo zaufać Link to comment Share on other sites More sharing options...
yemu Posted July 2, 2009 Share Posted July 2, 2009 Ciechan Pszeniczne jest rasowym weizenem, IMO najlepszym w kraju. zrobiłem drugie podejście do Ciechana pszenicznego i podtrzymuję swoje pierwotne zdanie na jego temat, tzn. jest IMHO dość słabe a do rasowego weizena ma baaardzo daleko (już chyba nawet frater jest lepszy) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryush Posted July 2, 2009 Share Posted July 2, 2009 Ja dwa dni temu kupiłem sobie Ciechana pszenicznego w Lublinie (i kilka innych piw, bo wyczaiłem sklep z unikatami:) ).. teraz grzecznie czeka na konsumpcję Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted July 2, 2009 Share Posted July 2, 2009 (edited) Ciechan Pszeniczne jest rasowym weizenem' date=' IMO najlepszym w kraju.[/quote']zrobiłem drugie podejście do Ciechana pszenicznego i podtrzymuję swoje pierwotne zdanie na jego temat, tzn. jest IMHO dość słabe a do rasowego weizena ma baaardzo daleko (już chyba nawet frater jest lepszy) To jeszcze podaj datę przydatności. Może akurat mam w sklepie tę warkę, to spróbuję. EDIT: próbuję właśnie Ciechana Pszenicznego z datą przydatności 16.08.09. Piana obfita, drobna, pozostaje do końca. W zapachu obok banana jest też chyba mokry karton. W smaku goździk wyraźny, banan trochę w tle i orzeźwiająca kwaskowość. Nie jest to może najlepszy weizen jakiego piłem, ale na pewno nie ma wątpliwości, że to weizen. Z nierestauracyjnych browarów, najlepszy w Polsce. Edited July 2, 2009 by kopyr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now