Grzecholina Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 21.01.14r. nastawiłem do fermentacji Full Aroma Hops, Carlberg Blg początkowe 12, temperatura w jakiej stoi, to 20o, dwa dni temu mierzyłem blg było 4 dzisiaj 3. Fermentuję bez rurki, jest takie żywe, uwalnia drobne pęcherzyki widoczne w menzurce. Moje pytanie jest następujące: Do ilu blg czekać z przejściem na cichą fermentację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Aż spławik w odstępach 2-3 dni będzie pokazywał taki sam pomiar. Pamiętaj, aby przy pomiarze pozbyc się pęcherzyków CO2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Aż przestanie schodzic na burzliwej Jak po 3 dniach podaczas pomiaru nie spada to można dac na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Jeśli nie potrzebujesz zebrać gęstwy lub/i nie będziesz chmielił na zimno to nie ma sensu robić cichej fermentacji. Zrób jedną 3 tygodniową fermentację - piwa odfermentuje, wyklaruje się a Ty się nie martwisz co i kiedy tylko skupiasz się następnym piwie tudzież szorowaniu butelek Biniu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Dokładnie tak jak kolega WiHuRa napisał masz spokój że coś złapiesz przy przelewaniu na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 A po takiej połączonej burzliwej + cichej drożdże, o ile się z nimi nie spieszy, można zebrać? Co do chmielenia na zimno, to czy jeżeli na gęstwie nie zależy, to można chmiel na zimno wrzucić bez przelewania na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 (edytowane) 1) Można. Przy obliczaniu ilości drożdży do następnej warki trzeba jedynie przewidzieć, że taka gęstwa jest jakby już około 2 tygodnia stara (bezpieczne założenie). 2) Można. Edytowane 29 Stycznia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Czytając powyższe wpisy w końcu olśniło mnie w sprawie fermentacji Full Aroma Hops. Na Wiki jest opis fermentacji tylko cichej. O burzliwej nie ma ani słowa, co mnie początkującego akurat wprowadziło w błąd. Jeśli można łączyć fermentacje burzliwa/cicha to ten opis powinien być trochę bogatszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się