termi38 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 (edytowane) Witam Właśnie zaczynam wyrób piwka z brewkitów i mam kilka pytań: 1. Chciałbym zrobić 23l piwa Dark Ale Coopersa i posiadam butle 25 l (a powinna mieć 30-34l). Czy moge np zaladować do butli ekstrakt, 1 kg cukru i dopełnić np do 19 litrów a reszte wody dolać po fermentacji? Ile piany wytworzy się przy fermentacji? 2. Czy bez butli co2 da rade nagazować kega 19l tak żeby wypchnąć z niego całe piwo? Pozdrawiam :-) dori edit- uszczegółowienie tematu Edytowane 22 Lipca 2009 przez dori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 WitamWłaśnie zaczynam wyrób piwka z brewkitów i mam kilka pytań: 1. Chciałbym zrobić 23l piwa Dark Ale Coopersa i posiadam butle 25 l (a powinna mieć 30-34l). Czy moge np zaladować do butli ekstrakt, 1 kg cukru i dopełnić np do 19 litrów a reszte wody dolać po fermentacji? Ile piany wytworzy się przy fermentacji? 2. Czy bez butli co2 da rade nagazować kega 19l tak żeby wypchnąć z niego całe piwo? Pozdrawiam :-) 1. Tak 2. Nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termi38 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 2. A ile sie da wypchnąć i ile cukru można dać do kega na 2 fermentacje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 Z tego co wiem z kega wypycha się CO2 z butli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 WitamWłaśnie zaczynam wyrób piwka z brewkitów i mam kilka pytań: 1. Chciałbym zrobić 23l piwa Dark Ale Coopersa i posiadam butle 25 l (a powinna mieć 30-34l). Czy moge np zaladować do butli ekstrakt, 1 kg cukru i dopełnić np do 19 litrów a reszte wody dolać po fermentacji? Ile piany wytworzy się przy fermentacji? Ano w instrukcji stoi, żeby butla miała 30-34 litry, ale jak masz 25 litrowy gąsior, to też da radę. Lepiej zrób odpowiednią ilość od razu niż rozcieńczać gotowe piwo. Kto wie co tam dolejesz z wodą do piwa, i jak źle to na nie wpłynie. Lepiej do tej puchy dodaj ekstraktu zamiast cukru, ale jeżeli nie masz kasy, to spróbuj z cukrem trzcinowym z dodatkiem melasy. Sam nie próbowałem, ale mam takie plany przy poprawce old ale. Drożdże Coopersa narobią ci piany, że będzie wywalało rurką na pół metra. Radzę wstawić gąsior do miski i uważaj na grasujące już muszki octówki (dla niepoznaki zwane owocówkami). Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 Ja proponuję zastosowanie tzw. "blow off tube". Jest to powszechna metoda w US. Butlę zatykasz korkiem, do korka wkładasz rurkę a drugi koniec rurki wkładasz do odpowiednio dużego pojemnika (butelka 7-10 litrów lub wiaderko z przykrywką). Dzięki tej metodzie nie musisz stosować domowego HGB . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymin72 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 WitamWłaśnie zaczynam wyrób piwka z brewkitów i mam kilka pytań: 1. Chciałbym zrobić 23l piwa Dark Ale Coopersa i posiadam butle 25 l (a powinna mieć 30-34l). Czy moge np zaladować do butli ekstrakt' date=' 1 kg cukru i dopełnić np do 19 litrów a reszte wody dolać po fermentacji? Ile piany wytworzy się przy fermentacji?[/quote'] Ano w instrukcji stoi, żeby butla miała 30-34 litry, ale jak masz 25 litrowy gąsior, to też da radę. Lepiej zrób odpowiednią ilość od razu niż rozcieńczać gotowe piwo. Kto wie co tam dolejesz z wodą do piwa, i jak źle to na nie wpłynie. Lepiej do tej puchy dodaj ekstraktu zamiast cukru, ale jeżeli nie masz kasy, to spróbuj z cukrem trzcinowym z dodatkiem melasy. Sam nie próbowałem, ale mam takie plany przy poprawce old ale. Drożdże Coopersa narobią ci piany, że będzie wywalało rurką na pół metra. Radzę wstawić gąsior do miski i uważaj na grasujące już muszki octówki (dla niepoznaki zwane owocówkami). Pozdro Tego nie byłbym pewien. Ja przy moich coopersach, ani razu nie miałem problemów z pianką wychodzącą przez rurkę. Powiem więcej, prawie wcale jej nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
totislaw Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 WitamWłaśnie zaczynam wyrób piwka z brewkitów i mam kilka pytań: 1. Chciałbym zrobić 23l piwa Dark Ale Coopersa i posiadam butle 25 l (a powinna mieć 30-34l). Czy moge np zaladować do butli ekstrakt' date=' 1 kg cukru i dopełnić np do 19 litrów a reszte wody dolać po fermentacji? Ile piany wytworzy się przy fermentacji?[/quote'] Ano w instrukcji stoi, żeby butla miała 30-34 litry, ale jak masz 25 litrowy gąsior, to też da radę. Lepiej zrób odpowiednią ilość od razu niż rozcieńczać gotowe piwo. Kto wie co tam dolejesz z wodą do piwa, i jak źle to na nie wpłynie. Lepiej do tej puchy dodaj ekstraktu zamiast cukru, ale jeżeli nie masz kasy, to spróbuj z cukrem trzcinowym z dodatkiem melasy. Sam nie próbowałem, ale mam takie plany przy poprawce old ale. Drożdże Coopersa narobią ci piany, że będzie wywalało rurką na pół metra. Radzę wstawić gąsior do miski i uważaj na grasujące już muszki octówki (dla niepoznaki zwane owocówkami). Pozdro Tego nie byłbym pewien. Ja przy moich coopersach, ani razu nie miałem problemów z pianką wychodzącą przez rurkę. Powiem więcej, prawie wcale jej nie było. Mnie się udało uzyskać ten efekt na Coopers Oryginal - RealAle http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?album=lastup&cat=0&pos=0 http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?album=lastup&cat=0&pos=1 http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?album=lastup&cat=0&pos=2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 11 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 Czyli termi38 albo będziesz miał pianę, albo i nie . Lepiej się nastaw, że jednak będziesz miał i zastosuj pomysł podany przez darko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termi38 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 (edytowane) Tak właśnie nastawiłem w niedziele piwko ("blow off tube"). A używał ktoś może zasobnika do co2 na naboje 16g? Ile naboi potrzeba żeby wypchnać piwko z kega po pepsi? Edytowane 12 Czerwca 2009 przez termi38 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termi38 Opublikowano 12 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2009 (edytowane) Witam ponownie. Znow robię 22 litry Dark Ale Coopersa (ekstrakt + 1kg cukru). Chcialbym dodać do tego trochę karmelu. Ile powinienem dać cukru na ten karmel, tak żeby nie przesadzić, ale żeby smak był wyczuwalny i w jakiej części karmel odfermentowuje? Pozdrawiam :-) Edytowane 12 Lipca 2009 przez termi38 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 12 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2009 Polecam przejrzeć ten wątek http://www.piwo.org/forum/t1297-Dark-Ale-%2B-cukier-brazowy-kandyzowany.html. Generalnie z cukrem sprawa wygląda tak, że nie ważne jak zmodyfikowana sacharoza (w Twoim przypadku skarmelizowana) odfermentowuje w 99,9%. Wszystko idzie w CO2 i alkohol. Teoretycznie, jakichś efektów smakowych możesz się spodziewać po cukrze z naturalnymi melasami. Pzdr dori edit - posty o piwie żytnim i fermentacji Alta wydzielone do odrębnego wątku http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=21475#p21475 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termi38 Opublikowano 31 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Teoretycznie, jakichś efektów smakowych możesz się spodziewać po cukrze z naturalnymi melasami. Czyli jakie efekty daje dodatek ciemnego cukru lub melasy? Ile np melasy można dodać? Sory, jesli troche głupio pytam, ale nie mam pojecia jak smakuje melasa, a nie chce jej zamawiać jeśli ma to niewiele pozytywnego wnieść do smaku piwka. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się