lazyQ Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Witam. Czy zrobienie piwa na 250g cukru, w celu uzyskania mniejszej zawartości alkoholu, będzie miało wpływ na ogólny smak piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snowman Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Odpuść sobie cukier. Zrobienie piwa na 0g cukru będzie miało jeszcze lepszy wpływ na smak piwa. Zamiast cukru weź ekstrakty słodowe, suche lub płynne. Jasne, cenowo wychodzi znacznie korzystniej, ale podstawowe pytanie - ma być smacznie, czy tanio? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 wiadomo że ekstrakt lepszy,ale pisanie że jak się da cukier to czuć bimbrem to lekkie przegięcie ,bo bimber wali drożdżami,a nie cukrem jak dasz 250 a nie 1000 to będzie miało,bo będzie mnie alko,mniej % inne odczucia smaku goryczki i aromatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snowman Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 wiadomo że ekstrakt lepszy,ale pisanie że jak się da cukier to czuć bimbrem to lekkie przegięcie ,bo bimber wali drożdżami,a nie cukrem jak dasz 250 a nie 1000 to będzie miało,bo będzie mnie alko,mniej % inne odczucia smaku goryczki i aromatu Gawon, chodzi o wybijający się smak alkoholu - to samo wyczuwam w komesach i bardzo mi to przeszkadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lazyQ Opublikowano 31 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Dzięki za odpowiedzi, wczoraj nastawiłem z 300 g cukru. Zobaczymy co wyjdzie Wszystkie warki robiłem na cukrze i nie czułem w nich bimbru, no może za wyjątkiem Stout, ale w tym przypadku to czuć alkohol a nie bimber, coś jak by wlać pięćdziesiątkę wódki do szklanki. Może następnym razem zrobię ekstrakcie słodowym . Jeszcze jedno pytanie mi się nasuwa, czy z uwagi na znacznie mniejszą ilość dodanego cukru, proces fermentacji zostanie odpowiednio skrócony? BLG nastawy wynosiło około 7,5 Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Jeszcze jedno pytanie mi się nasuwa, czy z uwagi na znacznie mniejszą ilość dodanego cukru, proces fermentacji zostanie odpowiednio skrócony? BLG nastawy wynosiło około 7,5 Tego nikt Ci nie powie. Wszystko zależy od drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lazyQ Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Piwko smakuje wyśmienicie, przyjemnie się pije, bardzo gęsta piana wyszła Fermentacja trwała 7 dni, czyli tak jak wszystkie puszki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebaGdynia Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Nastawiłem właśnie angielskiego Bitter'a na glukozie 23 l . I mam pytanie, ponieważ zmieniłem ostatnio stłuczony areometr na troszkę inny-taki, który ma 3 skale: -Specific Gravity -Approximate Sugar -Potential Alcohol %(V/V) No i nie ma skali Blg. Wyczytałem gdzieś, że po prostu mnoży się wynik ze skali Potential Alcohol x2 i wychodzi ile stopni w skali Blg ma nasza brzeczka. Czy to prawda? Wyszło mi przy początkowej fermentacji 7% Potential Alcohol czyli wg. tego co napisałem wyżej wychodzi 14 Blg, możliwe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Nie do końca... Używaj skali SG i dziel przez 4, dla piw poniżej tych 16Blg powinno się w miarę sprawdzać. SebaGdynia 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebaGdynia Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Wtedy wychodzi 11 Blg. Znalazłem ciekawe zdjęcie http://www.marcin-webdesign.pl/szablon/winiomierz_3w1_1.jpg może tym się zasugerować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Wyczytałem gdzieś, że po prostu mnoży się wynik ze skali Potential Alcohol x2 i wychodzi ile stopni w skali Blg ma nasza brzeczka. W brzeczce znajdują się też cukry złożone, które drożdże nie przerabiają na alkohol. Gdyby drożdże odfermentowały piwo do 0°Blg, wtedy wynik by się zgadzał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 wiadomo że ekstrakt lepszy,ale pisanie że jak się da cukier to czuć bimbrem to lekkie przegięcie ,bo bimber wali drożdżami,a nie cukrem jak dasz 250 a nie 1000 to będzie miało,bo będzie mnie alko,mniej % inne odczucia smaku goryczki i aromatu Gawon, chodzi o wybijający się smak alkoholu - to samo wyczuwam w komesach i bardzo mi to przeszkadza. trochę zimny ten kotlet mam znajomego który robi sporo z puszek,sam kiedyś zrobiłem 5 i powiem Ci że nie wiem ile trzeba by było dać cukru że by waliło tak alkoholem jak komesy jedną puszkę zrobiłem z 1kg i bardzo daleko jej do takiego smaku alko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebaGdynia Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 W takim razie jak mam "czytać" ten areometr? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snowman Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 trochę zimny ten kotlet mam znajomego który robi sporo z puszek,sam kiedyś zrobiłem 5 i powiem Ci że nie wiem ile trzeba by było dać cukru że by waliło tak alkoholem jak komesy jedną puszkę zrobiłem z 1kg i bardzo daleko jej do takiego smaku alko Też nie wiem, ile by trzeba było dać, ale piszę z własnego doświadczenia i własnych odczuć (weź tylko poprawkę, że sensorykiem nie jestem, więc precyzyjnie nie porównam). Zarówno Komesy, jak i mój Irish Stout z puchy Coopersa są nieprzyjemnie alkoholowe (oba w miarę świeże). Jest szansa, że Stout kiedyś się ułoży (w sumie przelane do kufla i po odstaniu kwadransa robi się znośniejsze), kolejnego Komesa dla porównania mam zamiar otworzyć za jakiś rok leżakowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 SG to miara używana w Stanach, tak jak pisze KosciaK dziel przez 4 i będziesz miał Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Ludzie, jak komuś doradzacie, to róbcie to z głową! Jeśli mamy SG 1,044 to co Wam wyjdzie po podzieleniu na 4... Owszem dzieli się, ale ostatnie dwie cyfry, czasem nawet trzy ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się