mamdobreklapki Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 (edytowane) Cześć, Doszedłem do wniosku, że zrobię Milk Stout z cieńkusza po RIS. Może uratuje się więcej mlecznego aromatu dodając laktozy dopiero przy rozlewie? Czy istnieje szansa na to, że drożdże przefermentują część "laktozy" którą mam zamiar dodać bezpośrednio do butelek? Planuję tę laktozę dodać w syropie razem z cukrem do refermentacji. Edytowane 5 Lutego 2014 przez mamdobreklapki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Przy dodatku 100% czystej lakozy brak szansy na przefermentowanie przez drożdży. Masz jednak pewność, że laktoza którą kupiłeś nie jest oszukana choć trochę? Bezpieczniej pod koniec fermentacji dodać. Ewentualnie możesz jeszcze sprawdzić czy ta Twoja laktoza fermentuje. Przygotowując roztwór, wlać go do butelki i dodać drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Kurcze, niestety brak wiadra, żeby na cichą przelać Dzięki za radę z fermentacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 A kto Ci zabroni zrobić roztwór, zagotować i wlać do wiadra? Nie trzeba przelewek robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 U siebie dawałem laktozę przed butelkowaniem, taki właśnie zagotowany syrop, ale po tym jak zachowywało się piwo to głowy nie dam, że była czysta Najlepiej to oczywiście przy gotowaniu, czyli przed burzliwą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 A kto Ci zabroni zrobić roztwór, zagotować i wlać do wiadra? Nie trzeba przelewek robić. Zbieram gęstwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się