05paw Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Chcę kupić nowy gar. Zastanawiam się czy wziąć 37L czy 50L. Warek większych jak 20-25L nie będę robił ale dobrze by było gdyby gar wystarczył do robienia mocarzy (porter, RIS, barleywine) czy taki gar będzie wystarczająco duży? Kolejna sprawa to osprzęt do gara. Chciałbym do niego kran, termometr i może FD. 1. Kran - jaki, z jakiego tworzywa? Musi mieć gwinty z obu stron żebym miał ewentualnie możliwość różnych podłączeń. 2. Termometr tarczowy - czy jest sens, czy jest wystarczająco dokładny i oczywiście jaki? 3. FD a) myślałem nad takim: http://www.bryggselv.no/products/falsk-bunn-30-cm układa się to na dnie i podłącza wężyk, co sądzicie o takim FD, czy to ma sens. b) robić na zamówienie - gdzie, czy jest na forum ktoś kto się tym zajmuje? Jaka grubość, jakie szczeliny i jak gęsto, ile powinno być luzu od ścianki garnka? W jaki sposób zamontować kran i termometr do gara? Mam szukać fachowca który mi to wspawa (gdzie? najlepiej wysyłkowo) czy mogę wziąć wiertarkę w ręce i samodzielnie wywiercić otwory? Jeżeli tak to jakieś uszczelki/oringi potrzebne? Jak to skręcić żeby się dobrze trzymało i nie ciekło? Na jakiej wysokości od dna powinien być kran, a na jakiej termometr. Zastanawia mnie jeszcze czy filtr skośny zdałby egzamin przy filtracji chmielin, mam na myśli taki filtr: https://products.ecc.emea.honeywell.com/poland/ecatdata/pg_fy30.html Liczę na wasze porady i doświadczenie Wszelkie sugestie mile widziane. Żeby nie było, szukałem na forum ale nie znalazłem, gdzieś było tylko o rozmiarze kranu ale to za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 W kwestii gara - bierz większy, nie wiadomo co będzie kiedyś. W większych zasypach nawet 37 litrów może być mało, choć to zależy czy zamierzasz robić mocne piwa i jak często. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość arczi_901 Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Ja też od siebie polecam 50 L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 OK, wezmę 50L. Co z resztą?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Co do filtra skośnego to jest za mały na zatrzymanie chmielin i może się przytykać. Może też chmiel zrobić dodatkowe złoże filtracyjne i filtrować się będzie parę godzin... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszemas Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Garnek zdecydowanie większy, robienie mniejszych warek na dużym sprzęcie to wygoda, od kilku tygodni robię 55l warki na stu litrowych garach, wygoda, bardzo duża, bo na tradycyjnych warkach 12blg filtracja idzie jak marzenie, a jak robiłem risa z zasypem 20kg to nic bokiem nie wyłaziło... Termometr raczej cyfrowy, z sondą zanurzaną w zacierze najlepiej w rurce KO, i polecam zwrócenie uwagi na taką drobnostkę która poprawia komfort pracy, żeby wyświetlacz był świecący... wtedy z daleka i w słabszym świetle zawsze widzisz wynik. mówię o czymś takim...http://allegro.pl/profesjonalny-termometr-panelowy-tablicowy-230v-i3902330600.html Kran oczywiście najlepiej z KO, najlepiej do gara wspawać nypel lub mufe także z KO i dalej już sobie możesz różne rzeczy doczepiać Fałszywe dno to najlepsze narzędzie do filtracji, FD używa każdy browar, nie daj się nigdy namówić na oploty czy inne rurkowe filtracje, próbowałem każdego rozwiązania... FD jest najsprawniejsze i daje możliwość osiągania wysokich wydajności. 05paw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Wspawaj do gara oczywiście 50 l, nypel podwójnie gwintowany. Do tego odpowiedni zawór kulowy z KO z pełnym przepływem. Termometr w.g mnie najlepiej z firmy Pamel wspawasz mufe w gar i do tego sonda z nierdzewki ( bardzo duża dokładność odczytu ) Termometr tarczowy wiąże się ze znalezieniem sondy do wspawania w gar. Na forum odezwij się do kolegi Kamilo w sprawie FD i ewentualnie sondy do termometra tarczowego. Jeżeli chcesz to podgrzewać gazem to FD w kadzi zaciernej nie jest najlepszym rozwiązaniem, też się nie dawno o tym dowiedziałe i zmieniłem plany browaru. Podobno da się z tym poradzić sposobem zacierania. Co do sposobu montażu najlepiej wspawać elementy, poszukaj u siebie w okolicy firme która spawa w nierdzewce, na pewno zrobią dodatkowe zlecenie po godzinach 05paw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 6 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Na jakiej wysokości od dna najlepiej umieścić kran? Kran 3/4"? Pomysł z termometrem elektronicznym mi sie bardzo podoba Kolega Kamilo wykonuje fd że mam się do niego zgłosić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Zapytaj go na PW, kranik przy samym dnie nizej niz np. w fermentatorach. Jak to zamierzasz grzać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 6 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Grzane będzie na kuchni indukcyjnej http://www.piwo.org/topic/12562-plytakuchenka-indukcyjna/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 To tez nie wiem czy ci farflocli nie przypali przy dnie, ale tego juz nie jestem w stanie stwierdzic. moddard76 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 (edytowane) Ja też nie polecam, raz ryzyko przypaleń, dwa nierównomierny rozkład temperatury pod i nad dnem. W takim przypadku sprawdza się dodatkowa kadź filtracyjna np z fermentora z kranikiem w którym jest FD. Edytowane 6 Lutego 2014 przez Kamilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magneto Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 (edytowane) FD z jakimkolwiek grzaniem od spodu się nie sprawdzi, jak już było tu wcześniej wspomniane będzie się przypalać, chyba że będziesz ciągle zawracał to co się zbiera pod fd. Ale to jest uciążliwe i lepszy będzie filtrator z rurki. Do filtracji chmielin ale szyszek mam wspawany calowy zawór w kadzi warzelnej, i brzeczkę spuszczam przez sito z nierdzewki założone na fermentor, wyłapuje szyszki i przy okazji napowietrza. Oczywiście istnieje ryzyko infekcji wiec sito musi być porządnie zdezynfekowane np CLO2. Edytowane 6 Lutego 2014 przez Magneto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 FD z jakimkolwiek grzaniem od spodu się nie sprawdzi Nie sprawdza się bezobsługowo. Odbierając brzeczkę działa to jak trzeba i nie jest upierdliwe jednak czas i uwagę zajmuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 6 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 A mogę po zacieraniu cały zacier przełożyć do innego gara lub fermentora, włożyć fd do gara i wlac zacier ponownie do gara i wtedy zilustrować? Trochę więcej roboty ale to max 10 min. Wolałbym filtracje przeprowadzić w garnku ale jak bym miał kupić dwa to raz że żona mnie zabije, a dwa że już mam problemy z pomieszczeniem sprzętu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Filtrator w fermentorze to dobre rozwiązanie jeżeli jak pisałeś nie będziesz robił większych warek jak 25L. Po zacieraniu wylewasz wszytko do fermentora z FD,a w międzyczasie myjesz gar i przygotowujesz do warzenia, oraz zawracasz filtrat z powrotem do fermentora dopóki nie leci klarowny. Jak sklarowałeś filtrat ustawiasz fermentor nad garem warzelnym i puszczasz czysty płyn grawitacyjnie do gara, jak zleci kilka litrów to możesz zacząć podgrzewać. (oszczędność czasu i energii ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się