nepi1987 Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Witam, jestem tu poraz pierwszy dgyz mam problem z fermentacja, jest to dopiero moja druga warka, wiadomo czlowiek nabiera doswiadczenia z czasem ale mysle ze jakiekolwiek watpliwosci zostaną rozwiane poprzez to forum. Tak wiec warze piwo american amber ale 12 blg, fermentacja burzliwa zakonczyla sie po 7dniach, po przelaniu do fermentora na cichą fermentacje brzeczka byla bardzo metna nie jak poprzednim razem klarowna, i to mnie zdziwilo chodz domyslam sie ze przy wysladzaniu urzylem za malo wody gdyz w trakcie gotowania za duzo mi wyparowalo z planowanych 20litrow wyszlo 15l. ale stwierdzilem ze dodam drozdze i zobacze co z tego wyjdzie. po tygodniu nic sie nie wyklarowalo mija juz chyba 3 tydzien a tu dalej fermentuje i (bulgocze) w rurce od fermentora takze bez jakiejkolwiek poprawy klarownosci. zastanawiam sie co dalej, czy jeszcze poczekac jakis czas czy dodac glukozy i butelkowac. czekam na jakies podpowiedzi gdyz dopiero co zaczynam i kazda porada bedzie przydatna. pierwsze moje piwo jak na pierwszy raz wyszlo ok chodz wiem juz jakich bledow nie popelniac , ale licze na jakies wskazówki, pozdrawiam Nataliefeem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rptu Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 (edytowane) Witam Ja zacierając swoją drugą warkę (APA), miałem problem z temperaturą, za wysoko mi podeszła i zanim to ogarnąłem trochę czasu minęło. W każdym razie pewnie błąd w zacieraniu spowodował, że po tygodniu na cichej brzeczka była bardzo! mocno mętna (praktycznie cały czas była taka). Cichą miałem w temp ok 13-14'C, więc liczyłem na jakieś wyklarowanie a tu nic. Pomogło klarowanie żelatyną. W dobę po dodaniu - efekt rewelacyjny. Poczytaj o dodawaniu żelatyny. Co do kwestii butelkować czy jeszcze nie - pomiar blg. Pozdrawiam Edytowane 8 Lutego 2014 przez rptu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 z planowanych 20litrow wyszlo 15l Zauważ, że proporcjonalnie masz 33% cukrów więcej, tak więc drożdżom zajmie więcej czasu przerobienie tego. Nie możesz "obrabiać" każdej brzeczki wg. tego samego schematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nepi1987 Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 dzieki za odp, poczytam a powiec mi jeszcze jakie musze miec blg w tym wypadku zeby butelkowac? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nepi1987 Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 jaras dopiero sie ucze. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Warunkiem koniecznym do podjęcia decyzji o butelkowaniu jest brak spadku poziomu cukru (tj. drożdże nie żrą), jednakowoż to też zależy od wielu czynników i nie jest warunkiem wystarczającym - o ile robisz górniaka gdzieś w mieszkaniu raczej nie powinno być problemów. Ja właśnie skonczyłem zlewać dwie skrzynki niedofermentowanego lagera spowrotem do fermentatora bo gdzieś w nocy przyszedł przymrozek i drożdże poszły spać - 5 tygodni fermentacji i piwko pięknie sklarowane, teoretycznie odfermentowane ale coś mnie tknęło i próbka w ciepłym miejscu zaczęła pracować jak walnięta. Niby kilkadziesiąt warek to niewiele ale człowiek już myślał, że na pewnie rzeczy może sobie z prostej statystyki pozwolić, a tu natura po raz kolejny pokazuje jak wielkim jest się ignorantem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nepi1987 Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 wlasnie sprawdzilem blg i wynosi 6. chodz na poczatku nie sprawdzalem ale jest to american amber ale 12 blg. coraz wiecej sie juz dowiaduje tak wiec dzieki wszystkim za info. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Hmmm, to przy BLG wynoszącym 6, raczej nie ma co myśleć o przelewaniu do butelek, no chyba, że po trzech-czterech dniach gęstość będzie się utrzymywać na zadanym poziomie. Czytając Twój post od razu nasunęło mi się podejrzenie - nie sprawdzałeś gęstości początkowej prawda? Ponieważ jest bardzo możliwe, że te 15 litrów miało gęstość znacznie wyższą od tej zaplanowanej przez Ciebie. Przykładowo, jeżeli miało wyjść 20 litrów brzeczki o gęstości 12 BLG, a wyszło jej ostatecznie 15 litrów, to zakładając, że zacieranie poszło sprawnie, twoja brzeczka mogła mieć nawet 16 BLG ekstraktu początkowego. Jedno jest pewne - jeżeli planowałeś chmielenie na te 12 BLG, to w takim wypadku piwko wyjdzie dość słodkawe, z drugiej strony to by mogło tłumaczyć dość płytkie odfermentowanie (powiedzmy, że z 16 BLG startowych piwko powinno tak "standardowo" zejść do ok. 4 - 5 BLG). Dla bezpieczeństwa sprawdź gęstość za trzy-cztery dni i jak nic się nie zmieni to myśl nad rozlewem. Ewentualnie możesz ostrożnie zamieszać brzeczką żeby podnieść drożdże z dna, albo skorzystać z któregoś ze sposobów podanych tutaj: http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Problem:_niedoko.C5.84czona_fermentacja Pamiętaj jednak, że mieszanie albo każda inna ingerencja niesie ze sobą ryzyko zakażenia! nepi1987 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nepi1987 Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 dokladnie tak nie sprawdzalem gestosci na początku. tak wiec blg przy 15l bylo napewno wieksze, ale coz czlowiek uczy sie na bledach. przy nastepnej warce bede mądrzejszy. dzieki za info pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Spoko, wydaje mi się, że piwko nie jest zmarnowane, ja bym coś tam z nim jeszcze popróbował jak się nie zepsuło Ewentualnie zawsze można destylować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nepi1987 Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 wydaje mi sie ze cos jeszcze z tego bedzie bo nie wyglada na zepsute ani nie pachnie i smakuje. w ostatecznosci destylacja znajomy cos destyluje wiec nie wiem czy z tego daloby rade cos wycisnąć. chodz wolalbym piwo:} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rtyqwe Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Nie zaszkodziłoby też jakbyś używał polskich znaków - oczywiście jeśli to nie problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Wielkie litery, przecinki i trochę składniejsze pisanie też by nie zaszkodziło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Też warzyłem to piwo w zeszłym tygodniu ( moja pierwsza warka ) ekstrakt początkowy miałem 16blg, więc dolałem wody i ostatecznie było jak planowałem 12blg. Bulkać przestało już po 3 dniach, więc chyba już drożdże skończyły. Pomierzę jutro do ilu zeszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nepi1987 Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Wpożądku bede używał polskich znaków, aczkolwiek jak człowiek sie spieszy to nie zraca na to uwagi. Pzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nepi1987 Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 za często nie ma co mierzyć żeby nie doprowadzić do zakarzenia, jak będziesz przelewal na cichą fermentacje to wtedy zmierz i tuż przed butelkowaniem pzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nepi1987 Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 witam green fox, sprawdzalem dzis blg po 6 dniacg i z 6 spadlo do 5. wiec nie za dużo a podniosłem temperature troche, cicha fermentacja trwa już prawie 4 tyg. i nie wiem co dalej z tym zrobic. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 (edytowane) Jak spada to zostawić. Nie grzeb w nim tyle. Jak podniosłeś temperaturę to zostaw na tydzień. wyparowalo z planowanych 20litrow wyszlo 15l Należało zmierzyć blg i uzupełnić mineralną do 12blg. Edytowane 14 Lutego 2014 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Sprawdź jeszcze dla pewności kalibrację aerometru (http://www.piwo.org/topic/12625-kalibracja-aerometru-wazna-rzecz/page__hl__%2Bkalibracja+%2Baerometru), bo być może to nie jest wcale 5, tylko już 4 BLG, a wtedy to bym powoli myślał nad rozlewaniem. Ewentualnie zawsze ten kolejny tydzień cichej jakoś szczególnie pewnie nie zaszkodzi, ale nie wiem co później z nagazowaniem, pewnie by trzeba dodać świeżych drożdży do refermentacji, żeby cokolwiek się nagazowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 trzeba dodać świeżych drożdży do refermentacji, żeby cokolwiek się nagazowało. wystarczy drożdży do nagazowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sejler Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Piwo wyklaruje się na cichej, czy podczas filtracji odczekałeś aż młóto się ułoży , pierwsze odfiltrowane 3-4l trzeba zwrócić do filtracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Nepi, o pisowni napisałeś, że się spieszysz. Akurat piwowarstwo wymaga cierpliwości a pośpiech w wielu przypadkach pomaga piwie znaleźć się nie w szklance ale w kanale. Powodzenia:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kospi Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 A co jak po burzliwej z 11 Blg początkowego spadło do 5 BLG? po przelaniu na cichą po 2 tyg. jest cały czas 5 BLG? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kospi Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 mocno chmielony DRY STOUT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Jaki szczep, jakie temperatury fermentacji? Jakie zacieranie? Also, mocno chmielony to bardziej american stout. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się