gruby Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 (edytowane) Witam jestem nowy na forum mam juz kilka piwek za soba ostatnio wpadł mi taki przepis w oko: 250 g suszonej pokrzywy 50 g chmielu 20 g liści majeranku 5 cytryn 1,25 kg cukru 5 g kwasku cytrynowego 11 l wody 20 g drożdży Sposób przygotowania Zioła, pokrojone skórki cytryn zalać gorącą wodą i gotować przez 15 min., dodać sok z cytryn i kwasek cytrynowy, wymieszać, przecedzić i ostudzić do temp. 22-25 °C. Dodać rozpuszczone w 1 szklance ciepłej wody drożdże i odstawić brzeczkę w lekko przykrytym naczyniu, napełnionym do 3/4 pojemności, na 3 dni. Następnie przecedzić piwo przez płótno, wlać do czystych butelek, napełniając je do 3/4 pojemności., szczelnie zamknąć zakrętkami metalowymi i odstawić do chłodnego miejsca na 7 dni. Pić piwo o temp. 10-12°Cmoje pytanie jes czy ktos je już roił i jakie ma o nim zdanie (jeśli jest w złym dziale prosze o przeniesienie) Edytowane 9 Lutego 2014 przez gruby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Na b.biz zamieściłem kiedyś przepis na "piwo" z perzu Ciężko nazwać te dwa napoje piwami, skoro nie ma w nich ani ksztyny słodu. W moim przynajmniej był jęczmień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek1k Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Raczej chcesz zrobić musujące, ziołowe wino na cukrze. niestety powyższy przepis recepturą na piwo nie jest- czy poprzednie piwa robiłeś podobną metodą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Po mojemu to to piwo nie jest. Bardziej ziołowy napój alkoholowy. Jak chcesz piwo z pokrzywą to nie widzę problemu ale robiąc piwo dać podczas gotowania. Nie wiem tylko co ta pokrzywa miałaby wnieść do piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Wczesniejsze piwa robilem z kitu teraz postanowilem zrobic to ,,piwo podobne'' cudo chyba zrobie je tak dla eksperymentu a nastempne jak zglembie tajniki zacierania to zrobie jakiejs na pszenicy Dzienki wszyskim i do nastempnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jola5 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Piwo pokrzywowe piecze elegancko w gardle przy piciu. Jesli nie piecze to nie jest pokrzywowe tylko piwo ze spieprzona pokrzywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się