Skocz do zawartości

piwo pokrzywowe


gruby

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem nowy na forum mam juz kilka piwek za soba ostatnio wpadł mi taki przepis w oko:

  • 250 g suszonej pokrzywy
  • 50 g chmielu
  • 20 g liści majeranku
  • 5 cytryn
  • 1,25 kg cukru
  • 5 g kwasku cytrynowego
  • 11 l wody
  • 20 g drożdży
  • Sposób przygotowania
  • Zioła, pokrojone skórki cytryn zalać gorącą wodą i gotować przez
  • 15 min., dodać sok z cytryn i kwasek cytrynowy, wymieszać, przecedzić
  • i ostudzić do temp. 22-25 °C. Dodać rozpuszczone w 1 szklance
  • ciepłej wody drożdże i odstawić brzeczkę w lekko przykrytym naczyniu,
  • napełnionym do 3/4 pojemności, na 3 dni. Następnie przecedzić
  • piwo przez płótno, wlać do czystych butelek, napełniając
  • je do 3/4 pojemności., szczelnie zamknąć zakrętkami metalowymi
  • i odstawić do chłodnego miejsca na 7 dni.
  • Pić piwo o temp. 10-12°C
    moje pytanie jes czy ktos je już roił i jakie ma o nim zdanie (jeśli jest w złym dziale prosze o przeniesienie)

Edytowane przez gruby
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Raczej chcesz zrobić musujące, ziołowe wino na cukrze.

niestety powyższy przepis recepturą na piwo nie jest- czy poprzednie piwa robiłeś podobną metodą?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 lat później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.