Skocz do zawartości

Black Panther - coffee chocolate oatmeal stout


Vami

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie degustuję i jest pyszne :)

 

 

Parametry:

Warka: 22 l

Goryczka: 40 IBU

Ekstrakt: 13,5 BLG

Wydajność: 80%

 

 

Zasyp:

3 kg - słód Pale Ale

0,5 kg - słód owsiany

0,5 kg - słód karmelowy

0,5 kg - słód czekoladowy

0,5 kg - jęczmień palony

 

Chmiel:

50 g - Progress (60 min)

 

Dodatki:

100 g - kawa świeżo mielona (dodana na koniec gotowania)

 

Drożdże:

Fermentis Safale US-04

 

Zacieranie:

70 C - 60 min.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fermentacja była w 22 stopniach, nie przelewałem na cichą bo mi się nie chciało, dwa tygodnie stało chyba. Refermentacja w dolnych widełkach na sweet stout, co okazało się nieco zbyt niskie, więc polecam celować w troszkę wyżej (2.2, a może i 2.4 vol).

 

Od zabutelkowania minęły niecałe dwa tygodnie. Pewnie będzie jeszcze lepsze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I rób tu człowieku coś z podanego przepisu...Vami deustował i pisze że pyszne??

Odnośnie tego DMS to gdzieś czytałam ,ze przy tak dobrej jakości słodów jaką mamy praktycznie ten DMS nie występuje

A co do przepisów , to chyba najlepiej robić coś z gotowych zestawów lub z tych sprawdzonych konkursowych [w moim przypadku]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fajnie, że wrzuciłeś przepis. Rozumiem, że jest sprawdzony, dopracowany i za każdym razem gdy według niego warzyłeś udało się otrzymać, na tyle na ile jest to możliwe w warunkach domowych, powtarzalne i znakomite piwo?

 

Od zabutelkowania minęły niecałe dwa tygodnie. Pewnie będzie jeszcze lepsze.

 

Po dwóch tygodniach można co najwyżej stwierdzić, czy nie ma jakichś dyskwalifikujących wad. Po tym czasie refermentacja mogła się jeszcze nie zakończyć, o jakimkolwiek ułożeniu się nawet nie wspominając, więc piwo może się jeszcze dosyć mocno zmienić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.