Vami Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Właśnie degustuję i jest pyszne Parametry: Warka: 22 l Goryczka: 40 IBU Ekstrakt: 13,5 BLG Wydajność: 80% Zasyp: 3 kg - słód Pale Ale 0,5 kg - słód owsiany 0,5 kg - słód karmelowy 0,5 kg - słód czekoladowy 0,5 kg - jęczmień palony Chmiel: 50 g - Progress (60 min) Dodatki: 100 g - kawa świeżo mielona (dodana na koniec gotowania) Drożdże: Fermentis Safale US-04 Zacieranie: 70 C - 60 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksver Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 a fermentacja w jakich temperaturach i czasie sie odbywała no i ile leżakowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon90 Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Też zaciekawiła mnie ta receptura, coś przypuszczam, że to będzie moja następna warka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Chętnie bym się napił takiego piwa od domowego piwowara. Własnoręczne wykonanie w moim przypadku niewykonalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksver Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 tutaj jest dokładny przepis znalazłem wiec podsyłam http://www.piwo.org/topic/12140-wolnosciowy-browar-domowy/page__st__20#entry251342 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 (edytowane) Do GB A czemu ??jeśli można wiedzieć. Edytowane 9 Lutego 2014 przez betiglo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Fermentacja była w 22 stopniach, nie przelewałem na cichą bo mi się nie chciało, dwa tygodnie stało chyba. Refermentacja w dolnych widełkach na sweet stout, co okazało się nieco zbyt niskie, więc polecam celować w troszkę wyżej (2.2, a może i 2.4 vol). Od zabutelkowania minęły niecałe dwa tygodnie. Pewnie będzie jeszcze lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Betiglo, duży zasyp jęczmienia palonego i czekoladowego w przepisie jest. Na pewno bym uwarzył kwasa z posmakami DMS. Do palonych trzeba mieć wyczucie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Jak masz nisko węglanową wodę to kontruj kredą, na początek możesz dać 5-10g, a DMS to raczej w jasnym piwie będziesz miał niż w stoucie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 I rób tu człowieku coś z podanego przepisu...Vami deustował i pisze że pyszne?? Odnośnie tego DMS to gdzieś czytałam ,ze przy tak dobrej jakości słodów jaką mamy praktycznie ten DMS nie występuje A co do przepisów , to chyba najlepiej robić coś z gotowych zestawów lub z tych sprawdzonych konkursowych [w moim przypadku] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Fajnie, że wrzuciłeś przepis. Rozumiem, że jest sprawdzony, dopracowany i za każdym razem gdy według niego warzyłeś udało się otrzymać, na tyle na ile jest to możliwe w warunkach domowych, powtarzalne i znakomite piwo? Od zabutelkowania minęły niecałe dwa tygodnie. Pewnie będzie jeszcze lepsze. Po dwóch tygodniach można co najwyżej stwierdzić, czy nie ma jakichś dyskwalifikujących wad. Po tym czasie refermentacja mogła się jeszcze nie zakończyć, o jakimkolwiek ułożeniu się nawet nie wspominając, więc piwo może się jeszcze dosyć mocno zmienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Betiglo, po np 30 kilku warkach można stwierdzić jakie piwa są odpowiednie oraz możliwe do uwarzenia w swojej pracowni. To w temacie jak dla mnie jest trudne/niewykonalne. Degustacja baaardzo chętnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się