Mołot Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 (edytowane) Tak się złożyło, że mam: Drożdże Windsory które powinienem zużyć do końca miesiąca 2kg miodu 5 litrów wody źródlanej "poddanej procesowi napowietrzania" w baniaczku Balon 16 litrów Z natury rzeczy tak sobie pomyślałem, że jakby ten miód z tą wodą w ten balon, i do tego te drożdże... A teraz proszę o rady, ewentualnie o wybicie mi tego z głowy. Edytowane 10 Lutego 2014 przez Mołot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 (edytowane) Dobra ale gdzie tu piwo? To będzie zwykły miód pitny na drożdżach piwowarskich Ja zrobiłem prawie trójniaka w zeszłym roku na US-05 i bardzo nisko zeszły (z ok 30°Blg do 13,7°Blg), teraz się zastanawiam czy dodać jakiś mocniejszych drożdży czy zostawić taki mocno deserowy miód. Możesz zrobić na Windsorach ale raczej będzie mocno słodki. Edytowane 10 Lutego 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 (edytowane) Możesz zrobić na Windsorach ale raczej będzie mocno słodki. OK, czyli jest to sposób na przekonanie matuli, że takie pędzenie ma sens. No i na niewinne dziewczęta co to lubią słodkie I dla sąsiadek, żeby nie marudziły na szczękanie butelkami. Niesłodkie dla siebie to już robię, 40-parę litrów się bulka. Z wymienionych wyżej powodów na twoim miejscu zostawiłbym deserowy. Ale oczywiście moje powody do twojej sytuacji mają się pewnie nijak. Edytowane 10 Lutego 2014 przez Mołot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Dodać fermivin PDM, pociągną dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 (edytowane) Chyba raczej zostawię, w sumie to lubię nalewki na miodzie, najwyżej będzie mocno degustacyjny. edit: Dodać fermivin PDM, pociągną dalej. Też nad tym myślałem, trochę się boję że zejdą zbyt nisko i będzie mocno wytrawny. Edytowane 10 Lutego 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Nie powinien, mnie schodziły takie eksperymenty w sam raz, najpierw na piwnych, potem na PDM i wychodził półsłodki trójniak. Najwyżej jak będzie w normie, dasz troszkę stopera fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Albo trochę miodu dorzucisz żeby był słodszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Mi trójniak z 36 zatrzymał się na 13BLG i jest, po dokwaszeniu sokiem z limetek, baaaardzo fajny, pijalny i w sumie nie tak słodki jakbym się spodziewał, jednak pędzone toto było na PDMach od samego początku i to z hartowanej matki drożdżowej - jak puścisz swój na drożdżach piwnych, nawet na sporej gęstwie, to może być problem. Restart miodu w połowie nie jest może czymś strasznym, ale generalnie niepewnym i dodatkowe grzebanie nigdy nie wychodzi na dobre produktowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 jak puścisz swój na drożdżach piwnych, nawet na sporej gęstwie, to może być problem. To trochę burzy koncepcję resztkowej zabawy Wolałbym nie zmieniać drożdży w trakcie, zwłaszcza przy produktach bardziej winopodobnych, bo mam z tym złe wspomnienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Aj waj - teraz skumałem dopiero, że to dwa kilogramy miodu a nie dwa litry. No to jeśli ma być słodki, to chyba te piwne to będzie dobry wybór. Niemniej jednak przynajmniej jakąś matkę drożdżową bym przygotował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się