Mołot Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 (edytowane) Mam w pokoju z fermentorem 18°C, w porywach do 16°C, a termometr na fermentorze pokazuje 22°C. Na pusto i z wodą w środku pokazywał tyle samo, co pokojowy, więc to raczej nie przekłamanie. Detale warzenia tu: http://www.piwo.org/...ia/#entry258621 W skrócie: Wyeast 3522 Belgian Ardennes, ekstrakt 22°Blg, grzeją się. Panikować, czy jeszcze nie? Edytowane 10 Lutego 2014 przez Mołot Nataliefeem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Fermentacja burzliwa zawsze podnosi temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Fermentacja burzliwa zawsze podnosi temperaturę. Tyle to wiem, ale żeby o jakieś 5 stopni? I to przy powierzchni? Aż boję się pomyśleć ile jest w środku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 termometr może się mylić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 5 stopni Nic dziwnego. A jeszcze do tego Ardeny intensywnie fermentują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 termometr może się mylić Może, ale te dwa są ze sobą zgodne, więc różnica jest w maire wiarygodna. Oczywiście przy okazji sprawdzę je z termoparą. Nic dziwnego. A jeszcze do tego Ardeny intensywnie fermentują. Dzięki, uspokoiłeś mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 No, ale belgijski szczep w 22°C to powinno być ok. Chyba chodzi o to by drożdże sporo fajnych rzeczy poza etanolem naprodukowały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alealex Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Mam w pokoju z fermentorem 18°C, w porywach do 16°C, a termometr na fermentorze pokazuje 22°C. Na pusto i z wodą w środku pokazywał tyle samo, co pokojowy, więc to raczej nie przekłamanie. A'propos.. od jakiegoś czasu fermentuję w lodówce z kontrolą temperatury. Ponieważ temp. fermentacji jak w powyższym jest zawsze inna (wyższa) od temp otoczenia gdzie najlepiej umieścic sondę termostatu: A luzem w lodówce? pomiar temp otoczenia fermentora B sonda zamocowana na zewnetrznej ścianie fermentora? przyklejona taśmą samoprzylepną z kawałkiem izolacji Nie biorę pod uwagę umieszczania sondy w fermentującej brzeczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Zasadniczo to pisałem w ostrym dyżurze bo trochę spanikowałem, a tak ogólnie to temat temperatur nie jest chyba taki pilny. Czy jakiś uprzejmy moderator mógłby wydzielić ten wątek, coby w ostrym dalej nie śmiecić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 A luzem w lodówce? pomiar temp otoczenia fermentora B sonda zamocowana na zewnetrznej ścianie fermentora? przyklejona taśmą samoprzylepną z kawałkiem izolacji Podłączam się do pytania, bo mam analogiczną zagwozdkę z moim styropianowym pudłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Z dwojga złego chyba lepiej przykleić do fermentora i zaizolować. Kilka warek fermentowałem z sondą w brzeczce i z zawieszonym zwykłym termometrze w komorze jednocześnie. Wyniki rozbiegają się znacznie, w zależności od etapu, rodzaju i intensywności fermentacjii. Ogólnie podczas burzliwej fermentacjii wewnątrz wiadra potrafi być nawet o 3-5°C więcej. Podczas cichej czy lagerowania ta różnica się zmniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Mi w 50l blonda na Ardenach podniosły temp do 27oC taka ich natura :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 No to jestem spokojny, mają 22 do 26, to mają, nie będę z nimi walczył Co do sondy termostatu, to wydaje mi się, że sonda od wierzchu fermentora, zaizolowana, miałaby największy sens. Ile w środku sobie zrobią tyle zrobią, byle na powierzchni nie przypalić ani nie zamrozić? Skoro nie mieszamy, to próba schłodzenia wnętrza poprzez chłodzenie od wierzchu mogłaby w wykonaniu bezmyślnego automatu doprowadzić do przechłodzenia tegoż wierzchu, jeśli ktoś ma za mocną chłodziarkę. Ale może to tylko moja paranoja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Paranoja. Jak zobaczysz, że piwo jest bardzo ok, to porzucisz rozmyślanie nad chłodzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) Paranoja. To, że jestem paranoikiem, to jeszcze nie jest żaden dowód że oni NIE próbują mnie dorwać! Aczkolwiek tamten wpis o chłodzeniu był odpowiedzią dla alealex oraz Lary - w innej dziedzinie co prawda, ale się nauczyłem że grzanie i chłodzenie od zewnątrz a mierzenie w środku to czasem ryzykowny pomysł. A do lagerów bez chłodzenia to chyba kiepsko? Edytowane 12 Lutego 2014 przez Mołot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 W tej chwili nadal jestem przy tym, żeby sondę przykleić do ściany fermentora i zaizolować a chłodzić od góry. Jestem w trakcie wykonywania styropianowej pokrywy z czterema wentylatorami podpiętymi pod termostat. Takie rozwiązanie chyba najbardziej mnie satysfakcjonuje (no chyba że dorwę tanio lodówkę). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Czego zamierzasz używać do chłodzenia w tej komorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Planowałem chłodzić całą komorę samymi wiatrakami. Podobny system mam w lodówce turytycznej - w pokrywiec jest wentylator, który po podłączeniu do gniazdka samochodowego obniża temperaturę w środku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Hmm w takich lodówkach nie stosuje się ogniw peltiera przypadkiem? Samym wentylatorem to jak chcesz chłodzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Hmm w takich lodówkach nie stosuje się ogniw peltiera przypadkiem? Samym wentylatorem to jak chcesz chłodzić? Z tego co zauważyłem w lodówce, to żadnego ogniwa nie ma. Chłodzi na takiej samej zasadzie jak wiatrak w gorące dni. Na identycznej zasadzie kolega chłodzi akwarium (wentylator ustawiony jest w kierunku tafli wody). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Nie wiem nie znam się, ale wydaje mi się, że taki układ co najwyżej może odprowadzić nadmiar ciepła, ale chyba nie zejdziesz w ten sposób poniżej temperatury otoczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frc Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Mam STC-1000 przyklejony do fermentora (bez izolacji), oprócz tego mam bagnet termometru zanużony w brzeczce (10cm) i kolejny leżący luzem w lodówce. Sterownik ustawiony na 20*. Burzliwa trwa 4 dzień, a temperatura na wszystkich termometrach 20*. Byłem pewien, że ten wew. pokaże 22*. Oczywiście wszystkie są skalibrowane. Brzeczka 14 blg, drożdze Burton Union. Oczywiście fermentacja ruszyła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 A wcześniej jaka była temp ? Bo w 20 stopniach czwartego dnia to już jest po fermentacji raczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frc Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Od początku była tem 20*. Chodzi o to, że tem w środku nie wzrosła. I to mnie dziwi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 (edytowane) No to coś jest nie tak. Termometr zostawiony na pokrywie wiadra nawet , pokazuje wyższą temperaturę niż otoczenia podczas burzliwej. Oczywiście przy bardzo spokojnej burzliwej ten skok nie będzie pewnie jakiś drastyczny , ale w 20C otoczenia spokojna ona nie będzie ( oczywiście zależy to też od szczepu drożdży ) Edytowane 12 Września 2014 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się