Szymon M. Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Cześć Mam pytanie: czy jest sens zbierać gęstwę z piwa CDA o 16,5 blg? Zadane były suche drożdże US-05, czy będą się one jeszcze nadawały ? Przy zlewaniu na cichą (na burzliwej odfermentowały do 6 blg) , dość szybko odżyły i pojawiały się jakieś bąbelki na wierzchu gęstwy w fermentorze, więc zebrałem je do słoika. Pozdro Nataliefeem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Sens jest zawsze. Tylko musisz przepłukać gęstwę jak nie przepłuczesz to gęstwa może Ci zabarwić następne piwo i wprowadzić niepotrzebne aromaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Coś słabo odfermentowały . Tylko do 6 ? Jak długo pracowały ? Były powtarzalne wyniki tej 6 - ki ? Jaka temperatura ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon M. Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 (edytowane) Sens jest zawsze. Tylko musisz przepłukać gęstwę jak nie przepłuczesz to gęstwa może Ci zabarwić następne piwo i wprowadzić niepotrzebne aromaty. Przepłukać czyli co? Zalać przegotowaną ostudzona wodą i jak osiądą to zlać wodę? Coś słabo odfermentowały . Tylko do 6 ? Jak długo pracowały ? Były powtarzalne wyniki tej 6 - ki ? Jaka temperatura ? Na burzliwej stały 8 dni, teraz planuję tydzień cichej i mam nadzieję, że zejdzie do 4 - 5 blg. I chyba powinno być ok? Edytowane 11 Lutego 2014 przez heman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Na burzliwej stały 8 dni, teraz planuję tydzień cichej i mam nadzieję, że zejdzie do 4 - 5 blg. I chyba powinno być ok? Nie patrz na to ile stały tylko na cichą zlewasz dopiero jak masz co dwa-trzy dni takie same odczyty. Przepłukać czyli co? Zalać przegotowaną ostudzona wodą i jak osiądą to zlać wodę? Tak dokładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Przepłukać jak piszesz . Później zlej wodę znad tego , martwe i słabe ciemne drożdże osiądą na dnie . Zbierz jasną gęstwę do sterylnego słoika i do lodówki . Są w youtube filmiki jak to robić . Przy starszych gęstwach niektórzy radzą przepłukać wodą z CLO2 ale nie pamiętam stężenia . Potrzymaj na tej cichej tylko dokładnie sprawdź czy już nie schodzi żeby nie przegazować piwa w butlach . Do refermentacji ( ilości cukru ) polecam refermv2 - ten kalkulator mnie nie zawiódł jeszcze . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon M. Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Akurat, zabarwi. Ile tej gęstwy chcesz wlać, 5 litrów? Od paru łyżek nic nie zmieni koloru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonZ Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 ja mam zmaltretowaną gęstwe American Amber Ale 14 Blg i CDA 18Blg jeszcze na burzliwej ale tam już cisza, też się zapytam czy zbierać po takiej dawce chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Tanie drożdże za 10zeta. Lepiej najpierw wykonać dwa lub trzy piwa łatwe, zwykłe o wadze ~12blg lub mniej a potem dać mocną, zdrową gęstwę do twardziela powyżej 15blg a nawet mocarza powyżej 25blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 (edytowane) Sens jest zawsze. Tylko musisz przepłukać gęstwę jak nie przepłuczesz to gęstwa może Ci zabarwić następne piwo i wprowadzić niepotrzebne aromaty. płuczę przed zadaniem gęstwy i tylko raz. Tanie drożdże za 10zeta. Lepiej najpierw wykonać dwa lub trzy piwa łatwe, zwykłe o wadze ~12blg lub mniej a potem dać mocną, zdrową gęstwę do twardziela powyżej 15blg a nawet mocarza powyżej 25blg. będę robił teraz aipa 15blg z suchych, gęstwę drugiego pokolenia (podobno najlepsze) będę miał na 2x IIPA i może mocniejszego ambera Edytowane 11 Lutego 2014 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Przyznam, że mi gęstwa niczego nie zabarwiła, ani nie wprowadziła paloności. Dałem także, za radą Zgody bez przemywania, gęstwę po kolendrze i pomarańczach do ciemniaka, także bez wpływu. Nie demonizowałbym aż tak bardzo . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się